ΕΛΛΑΔΑ

Δικαστικό μπλόκο στις επιχειρησιακές συμβάσεις

Δικαστικό μπλόκο στις επιχειρησιακές συμβάσεις
Παρά τις «ντιρεκτίβες» της Τρόικας για επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα και κατά συνέπεια κατάργηση των κλαδικών...

Παρά τις «ντιρεκτίβες» της Τρόικας για επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα και κατά συνέπεια κατάργηση των κλαδικών, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων) δικαίωσε εργαζόμενη σε ιδιωτική εταιρεία υποχρεώνοντας τους εργοδότες της να δέχονται τις υπηρεσίες της σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση της εργαζόμενης ακυρώνοντας ουσιαστικά την απόφαση της επιχείρησης να επιβάλλει την εκ περιτροπής εργασία.

Μάλιστα, στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης υπογραμμίζεται ότι για την επιβολή της «ηπιότερης μορφής εργασίας δεν αρκεί η επίκληση εκ μέρους των εργοδοτών οποιωνδήποτε οικονομικών προβλημάτων».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η δικαστική λειτουργός έκρινε ότι η εν λόγω εταιρεία δεν τήρησε τις προϋποθέσεις του νόμου για την εκ περιτροπής εργασία που απαιτεί α) ενημέρωση του συνόλου των εργαζομένων και β) διαβούλευση με το σύνολο του απασχολούμενου προσωπικού πριν την επιβολή της.

Αντίθετα, η εταιρεία με μία επιστολή προς την αιτούσα ανέφερε σε αυτήν αορίστως ότι βρίσκονται σε μία δύσκολη φάση, ζητώντας της να συναινέσει και δη αυθημερόν στην επιβαλλόμενη εκ περιτροπής εργασία.

Όμως, σύμφωνα με το δικαστήριο ο μισθός για την εργαζόμενη, αποτελεί το μοναδικό της βιοποριστικό μέσο και ενδεχόμενη μείωση των αποδοχών της θα οδηγούσε σε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης .