ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΣΧΑ 2017: Οδηγίες για ταξιδιώτες - Ποιοι δρόμοι θα είναι παραδομένοι και ποιοι όχι (video)

ΠΑΣΧΑ 2017: Οδηγίες για ταξιδιώτες - Ποιοι δρόμοι θα είναι παραδομένοι και ποιοι όχι (video)

Με ασφάλεια αναμένεται να κάνουν φέτος οι Έλληνες τις διακοπές του Πάσχα, καθώς δίνονται στην κυκλοφορία μεγάλα τμήματα αυτοκινητοδρόμων - Από τις αρχές Απριλίου και μετά, για κάθε βδομάδα, θα γίνεται και μια μεγάλη παράδοση - Πόσο αναμένεται να κοστίσουν τα νέα διόδια.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΩΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΗ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΟΔΗΓΩΝ - ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΟΥΝ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

Πιο συγκεκριμένα, στις 31 Μαρτίου αναμένεται να γίνουν τα εγκαίνια του νέου δρόμου των Τεμπών, ο οποίος αναμένεται να συντομεύσει κατά πολύ τα ταξίδια από και προς την κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

ionia odos 3

Να σημειωθεί πως η σήραγγα των Τεμπών, του Πλαταμώνα, και της παράκαμψης του πέταλου του Μαλιακού, θα είναι ολοκληρωμένο στο 100% του έργου και όχι τμηματικά, ενώ θα έχει μήκος 24 χιλιόμετρα με τρεις δίδυμες σήραγγες συνολικού μήκους 22 χιλιομέτρων, ώστε το ταξίδι των εκδρομέων να είναι σύντομο και ασφαλές.

Παράλληλα, αναμένεται να δοθούν στην κυκλοφορία μεγάλα τμήματα στον άξονα Κορίνθου-Πατρών και στην Ιονία Οδό. Στα δυο τμήματα η ασφαλτόστρωση θα είναι έτοιμη κατά 90%, ωστόσο τα τμήμα που θα δοθούν στην κυκλοφορία δεν θα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους.

ionia odos 2

Μέχρι το Πάσχα θα έχει παραδοθεί το τμήμα που παρακάμπτει το δύσκολο κομμάτι του Μενιδίου, παρ’ όλο που ο κόμβος του Ρίου δεν θα είναι έτοιμος πριν το φθινόπωρο του 2017.

Τι αναφέρει για τα νέα έργα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης:

«Η μεγάλη προσπάθεια ολοκλήρωσης των έργων έχει αποδώσει. Από τις 31 Μαρτίου και μετά παραδίδονται στην κυκλοφορία όλοι οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι της χώρας, λειτουργικά. Και μέχρι το καλοκαίρι, μέχρι τον Αύγουστο θα έχουν παραδοθεί στην τελευταία τους λεπτομέρεια.

Από τις αρχές Απρίλη και κάθε εβδομάδα θα γίνεται μια παράδοση, μεγάλη, των αυτοκινητοδρόμων της χώρας.

Πρώτος δρόμος που παραδίδεται είναι της σήραγγας των Τεμπών, του Πλαταμώνα, και της παράκαμψης του πέταλου του Μαλιακού ολοκληρωμένο στο 100% του έργου.

Δεύτερος αυτοκινητόδρομος που παραδίδεται είναι της Κορίνθου-Πατρών πριν το Πάσχα, ενώ θα ακολουθήσουν ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας, ο Ε65, και η Ιόνια Οδός.

Πιστεύουμε ότι η χώρα αλλάζει σελίδα πηγαίνει σε μια νέα γενιά έργων, έργων που θα συμβάλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στη δίκαιη ανάπτυξη».

Πόσο θα κοστίσουν τα νέα διόδια

Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι φέρνουν νέα διόδια. Ειδικότερα τα διόδια για Αθήνα – Θεσσαλονίκη ήταν 30,45 ευρώ (με επιστροφή 60,90 ευρώ). Με τα νέα τμήματα του αυτοκινητοδρόμου θα αυξηθούν τα διόδια σε δύο σταθμούς.

Στο Μακρυχώρι από 1,40 θα πάει στα 2,5 ευρώ, αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος. Στη Λεπτοκαρυά από 1,90 ευρώ θα πάει 3,20 ευρώ!

diodia ionia

Ωστόσο για να φθάσει κανείς στην Λεπτοκαρυά θα πρέπει να περάσει από το σταθμό διοδίων του Πυργετού που είναι 2 ευρώ. Επίσης στην παλιά εθνική οδό θα επανέλθει ένας σταθμός διοδίων ο οποίος θα χρεώνει 1,60 ευρώ.

Αναλυτικά:

Αθήνα-Πάτρα το κόστος των διοδίων θα είναι 11,50 ευρώ.

Οι σταθμοί των διοδίων θα είναι σε:
Ελευσίνα (2,10 ευρώ),
Ισθμός (1,80 ευρώ),
Ζευγολατιό (2,40 ευρώ),
Ρίο (2,40 ευρώ),
θα υπάρχουν και πλευρικοί σταθμοί σε Νέα Πέραμο (1,40 ευρώ), Αγίους Θεοδώρους (0,50 ευρώ) και Πάχη (0,90 ευρώ).

Αντίρριο–Ιωάννινα το κόστος των διοδίων θα είναι 12,45 ευρώ και θα υπάρχουν σταθμοί σε: Κλόκοβα, Αγγελόκαστρο, Μενίδι και Τέροβο, αλλά και πλευρικοί σταθμοί διοδίων σε Γαυρολίμνη, Μεσολόγγι, Κουβαρά, Άρτα και Γοργόμυλο.

Αθήνα-Θεσσαλονίκη το κόστος των διοδίων θα είναι 30,45 ευρώ. Θα δημιουργηθούν νέοι σταθμοί διοδίων σε Μακρυχώρι (2,50 ευρώ) και Λεπτοκαρυά (3,20 ευρώ).

Στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στον Ε65 ο νέος δρόμος Ξυνιάδα – Τρίκαλα θα έχει κόστος διοδίων 5,05 ευρώ με δυο σταθμούς σε Τρίκαλα και Σοφάδες ενώ σε δεύτερη φάση θα προστεθούν άλλοι δυο σταθμοί σε Λιανοκλάδι και Οξύνεια με κόστος 7,95 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις