ΕΛΛΑΔΑ

Πτώση ελικοπτέρου: Τέσσερις αξιωματικοί νεκροί, μία επιζήσασα - Τραγωδία στις Ένοπλες Δυνάμεις

Πτώση ελικοπτέρου: Τέσσερις αξιωματικοί νεκροί, μία επιζήσασα - Τραγωδία στις Ένοπλες Δυνάμεις

Πτώση ελικοπτέρου: Τέσσερις επιβαίνοντες είναι νεκροί και μία γυναίκα νοσηλεύεται τραυματισμένη από τη συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Ελασσόνα.

Βαρύ πένθος για τις Ένοπλες Δυνάμεις από τη συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου, που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις αξιωματικούς.

Από τα συντρίμμια του ελικοπτέρου, ανασύρθηκαν νεκροί οι τέσσερις από τους πέντε επιβαίνοντες, ενώ τραυματισμένη είναι μια γυναίκα αρχιλοχίας.

Νεκροί είναι ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου, ο ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας και ο υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής.

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα, η οποία ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια του στρατιωτικού ελικοπτέρου και μεταφέρθηκε στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Ο Ιωάννης Τζανιδάκης μάλιστα, στην αρχή του Μαρτίου, είχε προαχθεί στο βαθμό του υποδιοικητή. Είχε καταγωγή από την Κρήτη.

tzanidakis copy

(Ιωάννης Τζανιδάκης)

Σε ανακοίνωσή του το ΓΕΕΘΑ ανέφερε:

«Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε (5) επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.

Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή. Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος.

Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος».

Στις Ένοπλες Δυνάμεις κηρύχθηκε τριήμερο πένθος με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, Κώστα Δουζίνα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους στις οικογένειες των εκλιπόντων στρατιωτικών.

Το χρονικό

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Τετάρτης 19 Απριλίου στο Πεντάγωνο, καθώς στις 7:50 χάθηκε το σήμα στρατιωτικού ελικοπτέρου με 5 επιβαίνοντες, που εκτελούσε πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη.

Το ελικόπτερο, μετά από έρευνες, εντοπίστηκε στην περιοχή της Ελασσόνας.

Μάλιστα το ΓΕΕΘΑ με ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε την εξέλιξη: «Το ελικόπτερο του Στρατού Ξηράς UH-1H (Χιούι) εντοπίστηκε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας. Μέσα διάσωσης βρίσκονται στην περιοχή».

Το σήμα του ελικοπτέρου, σύμφωνα με πληροφορίες, χάθηκε στις 7:50.

Πυροσβεστική και Στρατός ξεκίνησαν αμέσως έρευνες για τον εντοπισμό του.

534534534

Το στρατιωτικό ελικόπτερο χάθηκε από τα ραντάρ στην περιοχή της Ελασσόνας, ενώ εκτελούσε πτήση από το Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας προς την Λάρισα και από εκεί προς την Κοζάνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπτερο μετέφερε τον υποδιοικητή της Α' Στρατιάς και τέσσερις ακόμα αξιωματικούς.

Το ελικόπτερο τύπου Χιούι (UH-1H), παγκοσμίως γνωστό ως το θρυλικό Huey (Χιούι) εμφανίστηκε με την ονομασία Βell Model 204 το 1956 και εγκαινίασε την εποχή των στροβιλοκινητήρων για τον στρατό των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ΓΕΣ, εισήλθε στην ενεργό υπηρεσία ως το ΗU-1 (αργότερα ως UH-1) Iroquois και πρωτοεμφανίστηκε στο Βιετνάμ το 1963. Ήταν ένα Ε/Π 9 θέσεων, πολλαπλών ρόλων το οποίο άλλαξε ριζικά τα δεδομένα και την σχεδίαση των επιχειρήσεων, προδίδοντας νέα έννοια στην 3η διάσταση του πεδίου της μάχης, εκτελώντας αεροδιακομιδές (MedEvac), εναέριες εφόδους, μαζικές μεταφορές μικρών κλιμακίων χωρίς τη χρήση αλεξιπτωτιστών καθώς και αποστολές εγγύς υποστήριξης.

Εντοπίστηκε ζωντανή γυναίκα αξιωματικός

Το ελικόπτερο εντοπίστηκε από εναέρια μέσα στην περιοχή του Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Δείτε στη gallery του Newsbomb.gr φωτογραφίες από τις έρευνες.

Πηγή φωτογραφιών και βίντεο: kozanilife.gr και kozani.tv

Σχετικές ειδήσεις