ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδια στην πορεία της ΠΟΕ - ΟΤΑ - Σε εξέλιξη η συνάντηση με τον Πάνο Σκουρλέτη

Επεισόδια στην πορεία της ΠΟΕ - ΟΤΑ - Σε εξέλιξη η συνάντηση με τον Πάνο Σκουρλέτη

Ένταση σημειώθηκε νωρίς σήμερα το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών όπου έφτασε η πορεία διαμαρτυρίας των συμβασιούχων οι οποίοι εργάζονται στην καθαριότητα των δήμων.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιούν σήμερα Δευτέρα (26/06) συμβασιούχοι των δήμων με αίτημα την μονιμοποίησή τους.

Παράλληλα, αντιπροσωπεία τους έχει προγραμματισμένο ραντεβού στις 12:30 με τον Πάνο Σκουρλέτη, προκειμένου να παρουσιάσουν την πρότασή τους.

Λίγο μετά της 12:00 εργαζόμενοι βρέθηκαν έξω από το υπουργείο, στην πόρτα του οποίου είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις όπου και επικράτησε ένταση.

«Τσίπρα και Σκουρλέτη ακούστε το καλά οι συμβασιούχοι θα μείνουν στη δουλειά», ήταν το κεντρικό σύνθημα που ακούστηκε από τους συμβασιούχους ενώ κάποιοι από αυτούς πέταξαν νερά και καφέδες προς την είσοδο του υπουργείου.

Λίγο μετά, η πόρτα άνοιξε, η αντιπροσωπεία μπήκε στο υπουργείο για το ραντεβού με τον κ. Σκουρλέτη και τα πνεύματα ηρέμησαν.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΠΟΕ - ΟΤΑ, η πορεία μετά το υπουργείο Εσωτερικών, θα συνεχίσει προς τη Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ προτείνει, ειδικότερα, οι προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας να πραγματοποιούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου, μέσω ειδικών αντικειμενικών διαδικασιών υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, καθώς και τη μοριοδότηση των υποψηφίων, με βάση τους μήνες εμπειρίας τους στη συγκεκριμένη θέση.

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει πλέον το πρόβλημα με τα σκουπίδια που σχηματίζουν «βουνά» στα πεζοδρόμια των μεγαλουπόλεων, καθώς για όγδοη μέρα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας.

«Βουνά» τα σκουπίδια στους δρόμους

Τα σκουπίδια «πνίγουν» τα πεζοδρόμια και τις πλατείες, ενώ οι πολίτες αναγκάζονται να ανασαίνουν ένα τοξικό κοκτέιλ. Ο καύσωνας μάλιστα που θα σαρώσει τη χώρα από την Τετάρτη θα κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη.

Παρ’ ότι ένας μικρός αριθμός απορριμματοφόρων αναμένεται να επιστρέψει στους δρόμους για την αποκομιδή των σκουπιδιών, λόγω της αναστολής της απεργίας από την ΠΟΠ – ΟΤΑ, ωστόσο το πρόβλημα δεν αναμένεται να λυθεί, καθώς η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε το μεσημέρι της Κυριακής τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τουλάχιστον έως την προσεχή Πέμπτη, όπως είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν ικανοποιήθηκε από τη νομοθετική ρύθμιση του Πάνου Σκουρλέτη για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των δήμων και ενώ σήμερα, Δευτέρα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου έδωσε στη δημοσιότητα νομοθετική ρύθμιση «για οριστική και δίκαιη λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων».

Εισαγγελική έρευνα για τα σκουπίδια

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τα συσσωρευμένα σκουπίδια στους δρόμους της Αθήνας διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος.

Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Δημήτρης Γκύζης, ο οποίος θα καλέσει μάρτυρες και θα αξιολογήσει τα στοιχεία που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Δραματική προειδοποίηση από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Η δημόσια υγεία, την ίδια ώρα τίθεται πλέον σε άμεσο κίνδυνο εξαιτίας των σκουπιδιών στους δρόμους.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα βουνά των σκουπιδιών.

Χθες, Κυριακή, το υπουργείο Περιβάλλοντος έκανε γνωστό ότι καταγράφηκαν υπερβάσεις στις τιμές του όζοντος σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως το Μαρούσι, η Λυκόβρυση και το Περιστέρι. Έτσι, επαναλαμβάνονται οι συστάσεις προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, να παραμένουν σε κλειστούς και -κατά το δυνατόν- κλιματιζόμενους χώρους.

Τους κινδύνους που εγκυμονεί η εκτεταμένη συσσώρευση και παραμονή απορριμμάτων για την δημόσια υγεία, ιδιαίτερα σε περιβάλλον αυξημένων θερμοκρασιών, επισημαίνει, με ανακοίνωσή τους, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Όπως σημειώνει, η εκτεταμένη παραμονή, σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, κάποιοι εκ των οποίων μπορούν να επιζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα οικιακά απορρίμματα, κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφών και ιδίως νωπών, είναι δυνατό να γίνουν μολυσματικά, όταν παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα, επισημαίνουν οι επιστήμονες του Κέντρου και εξηγούν ότι η παρατεταμένη έκθεση των απορριμμάτων σε σωρούς, είναι δυνατό να προσελκύσει διάφορα έντομα και τρωκτικά, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν φορείς νοσημάτων.

Όπως τονίζουν σε κατάλληλες καιρικές συνθήκες είναι δυνατή η μετάδοση παθογόνων οργανισμών από ζώα ή και έντομα φορείς, που έχουν μολυνθεί από αστικά απορρίμματα, στον άνθρωπο μέσω δήγματος (τσιμπήματος ή δαγκώματος) ή μόλυνσης τροφών ή νερού.
Σχετικές ειδήσεις