ΕΛΛΑΔΑ

28η Οκτωβρίου 1940: Εντυπωσιακή η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη (pics&vids)

28η Οκτωβρίου 1940: Εντυπωσιακή η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη (pics&vids)

Υπό το χειροκρότημα πλήθους κόσμου που συγκεντρώθηκε το πρωί της Παρασκευής, 27 Οκτωβρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση της εθνικήςεπετείου του «Όχι».

Πρώτοι παρέλασαν οι σημαιοφόροι των σχολείων και ακολούθησε το 33ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης.

thes parelasi 28h4

Το «παρών» στη μαθητική παρέλαση έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, ο βουλευτής της Ν.Δ., Σταύρος Καλαφάτης, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, πολιτευτές και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.

thes parelasi 28h8
thes parelasi 28h14

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

thes parelasi 28h4
thes parelasi 28h13

Δείτε βίντεο από τη μαθητική παρέλαση:

Λόγω της παρέλασης, που διήρκησε περίπου μία ώρα, η τροχαία διέκοψε την κίνηση των οχημάτων στην οδό Τσιμισκή με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κυκλοφοριακά προβλήματα στους υπόλοιπους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

«Το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μας είναι ότι πιο σημαντικό διαθέτουμε»

«Τιμούμε την παρέλαση, τη διαδικασία και τους νέους», δήλωσε μετά τη μαθητική παρέλαση ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, συμπληρώνοντας πως «το ότι πρέπει η νέα γενιά και όλη η κοινωνία να βρει έναν τρόπο να εκφράζει και τη γνώση της και την πίστη στο ότι η Δημοκρατία και η Ελευθερία είναι σταθερές αξίες και πρέπει να παραμένουν στην καθημερινή μας ατζέντα, αυτό είναι δεδομένο».

«Εάν αυτό θα γίνεται με μια παρέλαση ή αν θα γίνεται με άλλες γιορτές είναι κάτι που μπορεί να το συζητήσει το υπουργείο Παιδείας, όχι όμως την ημέρα της γιορτής. Προφανώς κανένας από μας δεν έχει καμία διάθεση να εισάγει μια λογική στρατιωτικής οργάνωσης στη νεολαία ή στο σχολείο, παρ' ότι είμαστε σταθερά δεσμευμένοι και τοποθετημένοι υπέρ της ενίσχυσης της εθνικής άμυνας. Αυτά τα ζητήματα μπορούν να συζητηθούν και έξω από τις παρελάσεις», πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στάθηκε στο «ανθρώπινο κεφάλαιο» της χώρας. «Κάθε χρόνο η παρέλαση γίνεται για να τιμήσουμε την μνήμη των προγόνων μας. Τώρα όμως η ευθύνη είναι δική μας και η ευθύνη που έχουμε είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε οι νέοι άνθρωποι, οι σημερινοί μαθητές και μαθήτριες, να μπορέσουν να μείνουν στη χώρα, να λειτουργήσουν και να δημιουργήσουν εδώ. Ταυτόχρονα να επιστρέψουν όλοι εκείνοι οι νέοι άνθρωποι που σήμερα βρίσκονται στο εξωτερικό. Το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μας είναι ότι πιο σημαντικό διαθέτουμε».

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων και αντιπρόεδρος της Βουλής, Μάριος Γεωργιάδης, από την πλευρά του δήλωσε: «Σήμερα είδαμε να παρελαύνει το μέλλον της Ελλάδας και σύσσωμοι όλοι μας έχουμε υποχρέωση αυτά τα παιδιά να μείνουν στην Ελλάδα για να χτίσουν το μέλλον. Είδαμε ανάμεικτα συναισθήματα, χαμόγελα από παιδιά, βλέμματα νευριασμένα και βλέμματα με ελπίδα».

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε πως «ο κόσμος έχει ανάγκη από σύμβολα και ένα σύμβολο είναι δεμένο στην άκρη του λιμανιού, το "Αβέρωφ". Σύμφωνα με έρευνες, η εμπιστοσύνη στους 'Ελληνες έχει φύγει από την πολιτική ηγεσία, από τη Βουλή, από τα πολιτικά κόμματα και εμπιστεύονται σύμβολα. Ο Στρατός έχει την κορυφαία θέση στην εμπιστοσύνη για τον ελληνικό λαό. Γι αυτά τα νέα παιδιά να πολεμήσουμε οι νέοι πολιτικοί και η κυβέρνηση για να επιστρέψουν στην Ελλάδα».

Ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά, δήλωσε: «Απέναντι σε όλους εκείνους που με θολωμένο μυαλό εκμεταλλεύονται τις παρελάσεις για να φτιάξουν το πολιτικό τους προφίλ, εμείς είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη νεολαία και να τη συγχαρούμε. Και με αυτόν τον τρόπο να την παροτρύνουμε να ακολουθήσει πιστά το δρόμο της γνώσης και της αριστείας. Γιατί πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για ένα καλύτερο αύριο και για τη νεολαία και για την Ελλάδα».

Πηγή πληροφοριών, φωτογραφιών, βίντεο: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, eurokinissi, thestival.gr


Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων