ΕΛΛΑΔΑ

Πολυτεχνείο: Πορείες κατά της κατάληψης – Να αποχωρήσουν οι καταληψίες ζητούν φοιτητικοί σύλλογοι

Πολυτεχνείο: Πορείες κατά της κατάληψης – Να αποχωρήσουν οι καταληψίες ζητούν φοιτητικοί σύλλογοι

Μεγαλώνουν οι αντιδράσεις για την κατάληψη του ιστορικού χώρου του Πολυτεχνείου από ομάδες αντιεξουσιαστών, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι εκδηλώσεις μνήμης και σήμερα, Πέμπτη (16/11/2017), δεύτερη ημέρα του τριήμερου εορτασμού της επετείου της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά την πτώση της Χούντας, που δεν πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις εορτασμού του Πολυτεχνείου, γεγονός που έχει προκαλέσει επικρίσεις και από άλλες ομάδες του αναρχικού χώρου. Μάλιστα, στις 15:00 έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία Εξαρχείων και πορεία προς το Πολυτεχνείο ενάντια στην «αντικινηματική κατάληψη».

Μία ώρα αργότερα, στις 16:00 η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πιο συγκεκριμένα το Νέο Αριστερό Ρεύμα (ΝΑΡ) και η νΚΑ, απευθύνουν κάλεσμα σε «όλες τις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής, αντιιμπεριαλιστικής Αριστεράς, καθώς επίσης και τις μαχόμενες πολιτικές δυνάμεις του κινήματος» σε συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, για να πάρουν «από κοινού πρωτοβουλία» ώστε να ανοίξει το Πολυτεχνείο.

Η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) συνεδριάζει αδιάκοπα από χθες, Τετάρτη (15/11/2017). Οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΜΠ έχουν ζητήσει την αποχώρηση των καταληψιών, αλλά και των αστυνομικών δυνάμεων, ώστε να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, ενώ η Επιτροπή Εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου 1973 έχει ζητήσει να λυθεί το ζήτημα με «πολιτικούς όρους» και όχι με δυνάμεις καταστολής.

Ανακοίνωση εξέδωσαν σήμερα και μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), στην οποία τονίζουν: «Με τα τελευταία γεγονότα που προκάλεσε μια ομάδα ατόμων που δεν έχει καμιά σχέση με το φοιτητικό, σπουδαστικό και γενικότερα με το εργατικό και λαϊκό κίνημα, με την "κατάληψη" του Πολυτεχνείου, δημιουργούνται εμπόδια που ακυρώνουν την επιθυμία μαθητών, σπουδαστών και άλλων εργαζομένων της Αθήνας και του Πειραιά να επισκεφτούν το Πολυτεχνείο για να τιμήσουν το λαϊκό ξεσηκωμό και να μάθουν περισσότερα για τις ηρωικές μέρες της εξέγερσης. (…) Καλούμε το λαό και τη νεολαία να αγνοήσει τις προκλήσεις της ομάδας αυτής και να γιορτάσει, όπως πάντα, μαζικά και μαχητικά τον ξεσηκωμό του Νοέμβρη. Να συνδέσει τους στόχους και τα αιτήματα του χτες με τα αιτήματα και τις ανάγκες που το σήμερα γεννά, ενάντια στην παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ. Να συνεχίσει τη μαζική πάλη του για την αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να αποτρέψει τις νέες διευκολύνσεις στις αμερικάνικες και ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, που υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας στον Τράμπ. Να διαδηλώσει μαζικά με τις ταξικές δυνάμεις και φοιτητικούς συλλόγους, με το εργατικό κίνημα, στην πορεία προς την αμερικανική Πρεσβεία».

Οι ανακοινώσεις των κομμάτων

Στο μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων αναφέρει: «Έχουμε χρέος να θυμόμαστε, αλλά και υποχρέωση να συνεχίζουμε τον αγώνα. Ειδικά στις μέρες μας, όπου διάφοροι νοσταλγοί της χούντας, ακροδεξιοί, ρατσιστές, θιασώτες του αυταρχισμού αλλά και της αναθεώρησης της Ιστορίας, προβάλλουν ξανά από το σκοτάδι του παρελθόντος κηρύσσοντας το μίσος τους για οτιδήποτε προοδευτικό, είναι υποχρέωσή μας να μας βρουν απέναντί τους. Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε ουσιαστικά τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, τη μνήμη όλων όσοι αντιστάθηκαν στη χούντα, είναι η συνέχιση του αγώνα για μια καλύτερη ζωή, για Ελευθερία, Δημοκρατία, κοινωνική Δικαιοσύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, κάθε δημοκρατικό πολίτη να συμμετάσχει μαζικά στις επετειακές εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου σε όλη την Ελλάδα».

Τέλος, το ΚΚΕ τονίζει: «Τα συνθήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, της Νομικής που προηγήθηκε, καθώς και όλης της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας παραμένουν ζωντανά κι επίκαιρα, γιατί παραμένει επίκαιρος ο αγώνας ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που τσακίζει τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, ενάντια στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, προϊόν της οποίας υπήρξε και η στρατιωτική δικτατορία» και προσθέτει: «Ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, εξαιτίας των νέων δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η επέκταση της βάσης της Σούδας, η εγκατάσταση νέων αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων, όπως στην Αλεξανδρούπολη, η μεταφορά "ειδικών όπλων" στον Άραξο, οι υπέρογκοι εξοπλισμοί για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, συνιστούν αναβάθμιση της συμμετοχής της χώρας μας στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλες δυνάμεις για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαδρόμων στρατηγικής σημασίας».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις