ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Εύβοια: Πύρινη κόλαση στο Κοντοδεσπότι – Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους (pics+vids)

Φωτιά Εύβοια: Πύρινη κόλαση στο Κοντοδεσπότι – Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους (pics+vids)

Κοντοδεσπότι Ευβοίας:Μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά – Εκκενώθηκε και το χωριό Σταυρός – Μάχη των πυροσβεστών να μην φτάσουν οι φλόγες στα σπίτια – Έκλεισε ο δρόμος από Χαλκίδα προς βόρεια Εύβοια – Στη μάχη και ο Στρατός – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο ΔήμοςΔιρφύων – Μεσσαπίων.

Δραματική είναι η κατάσταση στην Εύβοια λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη από τις 15:20 το μεσημέρι της Κυριακής (12/08), σε πευκόφυτη δασική έκταση στον Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων.

Η φωτιά έχει διασπαστεί πλέον σε τρία μέτωπα απειλώντας τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός τα οποία εκκενώθηκαν ενώ, η πυρκαγιά βρίσκεται σε απόσταση μόλις πέντε χιλιομέτρων από τα Ψαχνά.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος

Την ίδια στιγμή, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το βράδυ της Κυριακής (12/08) ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, με απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή όπου μαίνεται η πυρκαγιά.

Ο Κώστας Μπακογιάννης ο ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook τη συγκεκριμένη απόφαση του σημειώνοντας: «Η τοπική αυτοδιοίκηση συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις. Μέλημά μας οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους. Μόλις κηρύξαμε τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Θερμή παράκληση στους κατοίκους και τους επισκέπτες να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ:

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο χωριό Κοντοδεσπότι όπου υπάρχει πληροφορία ότι κάηκε ένα σπίτι. Λόγω της αλλαγής κατεύθυνσης του αέρα το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει γυρίσει προς το χωριό και οι πυροσβέστες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μην φτάσουν οι φλόγες στα σπίτια.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε πως συνδράμει το Πυροσβεστικό Σώμα, ύστερα από σχετικό αίτημά του, συμβάλλοντας στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Αττικής αναφέρει πως διέθεσε πλατφόρμα για τη μεταφορά βαρέως τύπου χωματουργικού μηχανήματος.

Λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα εκκενώθηκε πλήρως και ο Σταυρός, με τους κατοίκους να συγκεντρώνονται αρχικά στο γήπεδο του χωριού και τις Αρχές να είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για να τους απομακρύνουν με λεωφορεία και να τους μεταφέρουν σε ξενοδοχεία για να περάσουν το βράδυ.

Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα κινηθεί το πύρινο μέτωπο μέσα στη νύχτα. Μια αλλαγή της κατεύθυνσης του αέρα μπορεί να αποβεί μοιραία για τα χωριά που απειλούνται.

Παράλληλα, λόγω του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς έχει σημάνει συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό και πραγματοποιούνται μικτές περιπολίες σε πολλές περιοχές της χώρας, από την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και τον Στρατό, καθώς και εναέρια επιτήρηση από αεροσκάφη και ελικόπτερα της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής του Στρατού και αερολεσχών.

Την ίδια ώρα, ενισχύονται από όλη την Ελλάδα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο μέτωπο της Εύβοιας, ενώ λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας από Χαλκίδα για Βόρεια Εύβοια και αντιστρόφως, η Αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς στον κόμβο Καστέλα, που κινούνται από την κατεύθυνση της Βόρειας Εύβοιας, να κατευθύνονται προς τα Λουτρά Αιδηψού, και να διέρχονται προς Αρκίτσα με τα φέρι μπόουτ τα οποία θα εξυπηρετούν τους πολίτες όλη τη νύχτα.

124

(Φωτό: Weather News)

Οι Αρχές έχουν διακόψει την κυκλοφορία από Λιμνιώνα προς Κοντοδεσπότι και από Ψαχνά προς Κοντοδεσπότι ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα εισηγήθηκε για προληπτικούς λόγους τη εκκένωση της κατασκήνωσης που βρίσκεται στην περιοχή Δάφνη Ψαχνών καθώς και της μονής Παναγιάς Γοργοεπήκοου.

Έκλεισε προληπτικά για λόγους ασφαλείας η κυκλοφορία στο δρόμο από τη Χαλκίδα προς τη Βόρεια Εύβοια, καθώς σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας η φωτιά πλησιάζει προς τον επαρχιακό δρόμο ο οποίος έχει καλυφθεί με πολλούς καπνούς.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση της Εύβοιας, έχει κλείσει ο δρόμος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από Προκόπι μέχρι Καστέλα ως προς την κάθοδο από Β. Εύβοια προς Χαλκίδα και το αντίστροφο από Καστέλα έως Προκόπι για την άνοδο από Χαλκίδα προς Β. Εύβοια.

Ήδη στην περιοχή έχουν φτάσει χωματουργικά μηχανήματα τόσο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των δήμων όσο και μεγάλα βαριά μηχανήματα από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ και προσπαθούν να δημιουργήσουν προστατευτικές ζώνες για τους οικισμούς.

Αναλυτικά στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν: 186 πυροσβέστες με 62 υδροφόρα οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο, 50 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων, 20 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 27 βοηθητικά οχήματα και 11 χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν από αέρος 6 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα και 2 Συντονιστικά ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ανησυχία από δήμαρχο, περιφερειάρχη - Παρακολουθεί τις εξελίξεις ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνεται συνεχώς για το πύρινο μέτωπο που μαίνεται από το μεσημέρι στην Εύβοια.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, στο οποίο συμπληρώνεται πως ο κ. Τσίπρας βρίσκεται από το μεσημέρι σε συνεχή επαφή τόσο με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, όσο και με τον υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου.

Ο κ. Αποστόλου βρίσκεται στην περιοχή όπου είναι σε πλήρη εξέλιξη το πύρινο μέτωπο.

Στο χωριό Κοντοδεσπότης, το οποίο έχει περικυκλωθεί από τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι και για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε, βρίσκεται επίσης ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης.

Οπως είπε ο κ. Μπακογιάννης, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πυρκαγιά καίει αυτή τη στιγμή δασική έκταση περιμετρικά του χωριού, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να έχουν δημιουργήσει προστατευτικές ζώνες στους οικισμούς.

Σημείωσε ότι οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί, αλλάζοντας διαρκώς κατεύθυνση, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η μάχη θα κερδηθεί.

«Η προληπτική εκκένωση του χωριού Κοντοδεσπότι έχει ολοκληρωθεί. Τώρα περιμένουμε να δούμε τη συμπεριφορά της φωτιάς για να προχωρήσουμε και στην εκκένωση του χωριού Σταύρος» σημειώνει ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο δήμαρχος χαρακτηρίζει τη φωτιά «δύσκολη παρά το γεγονός ότι στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί αρκετά μέσα από την πλευρά της Πυροσβεστικής», όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπληρώνει: «Είναι από τις πιο δύσκολες φωτιές που έχω δει, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή οδηγούν τις φλόγες κατευθείαν στα σπίτια».

Διαβάστε επίσης: Φωτιά Εύβοια: Οι πυκνοί καπνοί από την πυρκαγιά έκρυψαν τον ήλιο στην Αττική

Απεργία ΠΝΟ: «Δεμένα» τα πλοία σε όλη τη χώρα για 24 ώρες - Τι να γνωρίζετε πριν ταξιδέψετε

Πηγή βίντεο και φωτογραφιών: Weather News, eviazoom.gr