ΕΛΛΑΔΑ

Το «ύστατο χαίρε» στον Ακαδημαϊκό Γρηγόρη Σκαλκέα

Το «ύστατο χαίρε» στον Ακαδημαϊκό Γρηγόρη Σκαλκέα

Τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του Καθηγητή Ιατρικής Γρηγόρη Σκαλκέα, από τον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, το μεσημέρι της Τετάρτης (29/08/2018), το μεσημέρι της Τετάρτης (29/08/2018).

Η επιστημονική κοινότητα, εκπρόσωποι της πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνής αποχαιρέτησαν τον κορυφαίο γιατρό και πρωτοποριακό για την εποχή του χειρουργό. Τον επικήδειο εκφώνησε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Καθηγητής Μελέτιος - Αθανάσιος Δημόπουλος. «Με αισθήματα βαθιάς οδύνης απευθύνω εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών και της Συγκλήτου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το ύστατο χαίρε σε έναν Διακεκριμένο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έναν διεθνούς ακτινοβολίας Ερευνητή και Ακαδημαϊκό, έναν κορυφαίο Γιατρό και πρωτοποριακό για την εποχή του Χειρουργό, τον Γρηγόρη Σκαλκέα. (…) Ο Γρηγόρης Σκαλκέας είναι αναμφισβήτητα πολυτάλαντη και πολυσχιδής προσωπικότητα που έχει αφήσει τη σφραγίδα της στην ελληνική ιατρική, μεταπολεμικά. (…) Όπως έλεγε, ο ανθρωπισμός όμως είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον γιατρό, διότι όπως λέει και ο Ιπποκράτης, για να γίνεις γιατρός πρέπει να αγαπάς τον άνθρωπο» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κ. Δημόπουλος.

Στη μνήμη του Γρηγόρη Σκαλκέα, το Δ.Σ. του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών στο οποίο ήταν επιστημονικός συνεργάτης από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του, αποφάσισε να χορηγηθούν υποτροφίες σε φοιτητές Ιατρικών Σχολών των ελληνικών πανεπιστημίων, τέκνα εργαζομένων σε κλινικές του ομίλου και να φέρει το όνομά του η χειρουργική αίθουσα στο Ιατρικό Αμαρουσίου όπου χειρουργούσε.

Το βιογραφικό του Γρηγόρη Σκαλκέα

Ο Γρηγόριος Σκαλκέας γεννήθηκε στην Αρεόπολη το 1928. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Γενική Χειρουργική), στην Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ. Το 1964 εξελέγη Υφηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ίδρυσε και διηύθυνε το Τμήμα Θωρακικής και Καρδιαγγειακής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1967 εξελέγη τακτικός καθηγητής της Χειρουργικής και οργάνωσε νέα χειρουργική κλινική. Διετέλεσε εντεταλμένος καθηγητής Ιατροδικαστικής και Ουρολογίας. Ίδρυσε Μονάδα Μεταμοσχεύσεων των Αθηνών (1971). Εξετέλεσε την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού και την πρώτη συνδυασμένη μεταμόσχευση νεφρού και παγκρέατος. Ίδρυσε εργαστήριο Πειραματικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Ερεύνης (1974), που από το 1984 αποτελεί την πρώτη έδρα Πειραματικής Χειρουργικής στην Ελλάδα. Εκπαίδευσε μεγάλο αριθμό χειρουργών, 24 είναι τακτικοί καθηγητές Χειρουργικής σε πανεπιστήμια της χώρας, πολλοί αναπληρωτές και επίκουροι καθηγητές και διευθυντές σε μεγάλα κρατικά νοσοκομεία της Ελλάδος. Υπήρξε μέλος 47 ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και κολεγίων.

  • Πρώην πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας και άλλων επιστημονικών εταιρειών.
  • Ξένος εταίρος της Académie de Chirurgie, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης, τακτικό μέλος της Academia Europaea, Clinical Professor του Ohio State University (1977).
  • Φίλος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, επίτιμος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του αυτού Πανεπιστημίου.
  • Μέλος του Ελληνο-Γαλλικού Συνδέσμου, ιδρυτής του Ελληνικού Τμήματος της Ευρωπαϊκής Λέσχης Υγείας.
  • Ίδρυσε πολλές νέες επιστημονικές εταιρείες της Ελλάδος, καθώς και το Ελληνικό Τμήμα του Collegium Internationale Chirurgiae Digestivae.
  • Έχει συγγράψει τέσσερα επιστημονικά βιβλία και πολλές επιστημονικές εργασίες. Ιδρυτής και Πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας, το οποίο περιλαμβάνει ερευνητικά κέντρα που καλύπτουν όλη την σύγχρονη ιατροβιολογική έρευνα.

Διακρίσεις:

  • Άρχων Μέγας Ρεφερενδάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και Ανώτερος Ταξιάρχης των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
  • Ανώτερος Ταξιάρχης του Φοίνικος, Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Φοίνικος, Ιππότης της Λεγεώνος της Τιμής.
  • Παράσημα από την Δημοκρατία της Μολδαβίας και από την Ορθόδοξη Εκκλησία αυτής. Έχει τιμηθεί με πολλά μετάλλια. Επίτιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
  • Επίτιμος δημότης Atlanta (Georgia), Καλαμάτας, δυτικής και ανατολικής Μάνης. Το έτος 1989 εξελέγη Ακαδημαϊκός και το 2003 διετέλεσε Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.