ΕΛΛΑΔΑ

Αυτοψία του Newsbomb.gr στο Γηροκομείο Αθηνών: Εικόνες ντροπής

Αυτοψία του Newsbomb.gr στο Γηροκομείο Αθηνών: Εικόνες ντροπής

Το Γηροκομείο Αθηνών υπάρχει από το 1864 και ανήκει στο σωματείο «ΕΛΕΗΜΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΠΤΩΧΟΚΟΜΕΙΟ» ωστόσο είναι υπό την εποπτεία του Δήμου Αθηνών - Κάποιοι το άφησαν στην τύχη του και σήμερα η εικόνα είναι απογοητευτική - Δείτε εικόνες και βίντεο από το επιτόπιο ρεπορτάζ του Newsbomb.gr .

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ - ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ Ο ΦΑΚΟΣ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR

Η προηγούμενη διοίκηση από το πρώτο βούλευμα του 2015 φαίνεται να είναι υπαίτια της κακοδιαχείρισης και της κατασπατάλησης χρημάτων.

Για χρόνια το Γηροκομείο Αθηνών φιλοξενούσε στις εγκαταστάσεις του ηλικιωμένους ανθρώπους που τους πρόσφερε θαλπωρή και όλες τις ανέσεις που χρειάζεται ένας άνθρωπος της τρίτης ηλικίας. Οι εγκαταστάσεις ήταν εκπληκτικές καθώς οι περισσότερες ήταν δωρεές επιφανών και πλούσιων ανθρώπων που συνέβαλαν ώστε οι ηλικιωμένοι να ζουν με αξιοπρέπεια στα γηρατιά τους.

Ο περιβάλλοντας χώρος είναι πολύ μεγάλος και ενδείκνυται για βόλτες. Δέντρα παντού, λουλούδια, γκαζόν... Ότι χρειάζεται ένας μεγάλος άνθρωπος να αντικρίζει όταν κάνει τον περίπατό του.

Σήμερα ωστόσο τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Με την κάμερα του Newsbomb.gr περπατήσαμε στον προάυλιο χώρο του Γηροκομείου Αθηνών αλλά μπήκαμε και μέσα στα δωμάτια που φιλοξενούνται οι ηλικιωμένοι. Πολλοί από τους γέρους που μιλήσαμε μένουν στο Γηροκομείο για πολλά χρόνια. «Όλα έχουν αλλάξει. Τίποτα δεν είναι ο ίδιο. Το προσωπικό κάνει τα πάντα για να μείνει ζωντανό το ίδρυμα αλλά οι εγκαταστάσεις είναι χάλια» μας εξομολογούνται.

Οι εικόνες που αντικρίσαμε είναι τουλάχιστον ντροπιαστικές. Είναι εικόνες που σου προκαλούν στεναχώρια, απογοήτευση και ένα μεγάλο «γιατί;».

Γιατί τόσα χρόνια δεν έκανε τίποτα ο Δήμος και το κράτος για να μην φτάσει σε αυτό το σημείο παρακμής το «στολίδι» για τους ηλικιωμένους.

Για ποιο λόγο ενώ έβλεπαν ότι κατέρρεε κανείς δεν αντέδρασε και άφησε το Γηροκομείο να φτάσει στην απόλυτη παρακμή; Γιατί πρέπει στην Ελλάδα πρώτα να σκάσει το σκάνδαλο και μετά όλοι να αναρωτιούνται πως φτάσαμε εδώ; Δεν το βλέπανε; Δεν έβλεπαν ότι γινόταν κακοδιαχείρηση και κατέρεε το ένα μετά το άλλο τα οικήματα.

Σπιτάκια μικρά με μαρμάρινα πατώματα και ξύλινα έπιπλα. Κάποτε ντρεπόσουν να πατήσεις και σήμερα μπήκαμε από τις επιβλητικές, αλλά σπασμένες εξώπορτες μέσα για να αντικρίσουμε τα χαλασμένα μάρμαρα, τα «φαγωμένα» ξύλινα έπιπλα, τα σπασμένα τζάμια και κάτι μπαστούνια... στην μέση να σου θυμίζουν ότι κάποτε υπήρχαν ηλικιωμένοι που περνούσαν πολύ καλά. Γέροι άνθρωποι που ζούσαν με αξιοπρέπεια.

Και δεν είναι ότι δεν πληρώναν. Πλήρωναν και πληρώνουν ολόκληρη την σύνταξη για να έχουν ένα δωμάτιο. Παλιά ένα χώρο ευχάριστο. Σήμερα ένα χώρο που οι συνθήκες είναι άθλιες. «Δίνω 800 ευρώ που είναι η σύνταξή μου για ένα δωμάτιο... Και κάποιες οικονομίες που είχα στην άκρη». Παλιά δεν με ένοιαζε γιατί ήταν πολύ ωραία. Σήμερα δεν έχω τίποτα...» μας λέει μία κυρία.

Εξωτερικά μπορείς να δεις από σπασμένα μπουκάλια, μέχρι ρούχα και παπούτσια πεταγμένα, αγριόχορτα και ακαθαρσίες.

Η εικόνα στα δωμάτια της ντροπής είναι το ίδιο αποκρουστική. Ούτε στις φυλακές δεν είναι έτσι...

Πώς έφτασε το Γηροκομείο Αθηνών σε αυτή τη καταστάση;

Σύμφωνα με βούλευμα που βγήκε κάνει λόγο για κακουργήματα, ενώ ζητά να ερευνηθεί το ενδεχόμενο για έσοδα που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες αλλά και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η διοίκηση του γηροκομείου, νοίκιαζε τα δεκάδες οικήματα τα οποία είχαν κάνει δωρεά ηλικιωμένοι αλλά και ευεργέτες χωρίς παραστατικά.

Και ενώ η διοίκηση του σωματείου έπαιρνε δάνεια εκατομμυρίων, κανείς έως το 2015 δεν ερεύνησε γιατί ηλικιωμένοι φυτοζωούσαν και διαβιώναν σε άθλιες συνθήκες.

Σύμφωνα με το βούλευμα ο πρώην πρόεδρος του σωματείου και αρχιμανδρίτης Νικόλαος Προκοπίου Μπούμπας αλλά και άλλα μέλη της πρώην διοίκησης όπως ο Αντώνης Διονυσόπουλος και ο Εμ. Γρινιεζάκης, κατηγορούνται για απιστία, υπεξαίρεση και απείθεια κατ’εξακολούθηση. Το απόστημα έσπασε η ταμίας Πολυξένη Πρατσάκου, η οποία βρήκε το θάρρος να καταθέσει στον εισαγγελέα τα στοιχεία που βρήκε στο σωματείο και της κίνησαν υποψίες. Από τα στοιχεία που κατέθεσε τότε η κυρία Πρατσάκου φαινόταν πως ήδη η διοίκηση του γηροκομείου χρωστούσε στο ΙΚΑ σχεδόν 5 εκ. ευρώ, στη ΔΟΥ 2.5 εκ. ευρώ, στους εργαζόμενους 4.5 εκ. ευρώ και στους λογαριασμούς κληροδοτημάτων που διαχειριζόταν πάνω από 8.5 εκ. ευρώ.

Τα έσοδα από μισθώματα που εισέπραττε το σωματείο από τη διαχείριση των κληροδοτημάτων δεν κατατίθεντο από τους μισθωτές των ακινήτων στον ειδικό λογαριασμό όπως ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις αλλά σε κοινό λογαριασμό του σωματείου ή στο ταμείο του! Στο βούλευμα αναφέρεται ότι το ίδρυμα έχανε χρήματα από τη μη είσπραξη μισθωμάτων σε κάποιες περιπτώσεις. Τι συνέβαινε; Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο βούλευμα πως διαμερίσματα που ήταν δηλωμένα ως κενά, δεν ήταν. Διαπιστώθηκε πως είχαν διατεθεί σε άγνωστα πρόσωπα. Είναι τρομακτικό το γεγονός πως απ’ότι φαίνεται κάποιοι κερδοσκοπούσαν εις βάρος των ηλικιωμένων ανθρώπων.

Σύμφωνα με τους ηλικιωμένους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Γηροκομείο - Περίπου 100 άτομα αλλά και το προσωπικό που ήταν απλήρωτο για χρόνια τα πράγματα φαίνονται να αλλάζουν προς το καλύτερο τους τελευταίους μήνες που είναι στην διοίκηση του Γηροκομείου ένας καινούργιος πρόεδρος.

Τα χρήματα των υπαλλήλων ξεκίνησαν να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους και η συνολική εικόνα αλλάζει. Ωστόσο θα πρέπει να πούμε στο σημείο αυτό ότι τώρα είναι αργά... Γιατί κάποιοι άφησαν το χρόνο να κυλά. Γιατί κάποιοι από τον Δήμο αλλά και το ίδιο το κράτος αδιαφορούσαν όλα αυτά τα χρόνια για να φτάσει σήμερα το Γηροκομείο των Αθηνών σε αυτή την άθλια κατάσταση.

Διαβάστε επίσης: Έγκλημα στη Ρόδο: Ίχνη DNA και αποτυπώματα του 19χρονου στο σίδερο με το οποίο χτύπησαν την Ελένη