ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Όλοι εναντίον όλων στην καταστατική Γενική Συνέλευση

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Όλοι εναντίον όλων στην καταστατική Γενική Συνέλευση

Σκληρή μάχη -όλα δείχνουν- πως θα δοθεί στην καταστατική Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, καθώς με δημόσιες δηλώσεις και παρασκηνιακές κινήσεις, οι αντίπαλες πλευρές ανοίγουν τα χαρτιά τους κρατώντας υψηλούς τόνους.

Τόσο ο Ανδρέας Μαρτίνης όσο και η πλευρά Οικονομόπουλου καλούν πλέον ανοιχτά σε καταψήφιση του νέου καταστατικού, επιβεβαιώνοντας προηγούμενο ρεπορτάζ του Newsbomb.gr. Εμφανίστηκε, μάλιστα, μια κίνηση ερυθροσταυριτών, οι απόψεις της οποίας συμπίπτουν με αυτές του έκπτωτου προέδρου Νικόλαου Οικονομόπουλου. Οι «Αποφασισμένοι Ερυθροσταυρίτες», όπως υπογράφουν, διακινούν σε μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού μια επιστολή-ανακοίνωση, την οποία έχει στη διάθεσή του το Newsbomb.gr, με τίτλο «Μεθοδεύεται η διάλυση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) και η μεταβίβαση της περιουσίας του στο Δημόσιο;». Η επιχειρηματολογία τους ταυτίζεται με τις θέσεις του κ. Οικονομόπουλου, καθώς μιλούν για βίαιη και μεθοδευμένη αντικατάστασή του από «αμφιβόλου προθέσεων» ομάδα μελών του ΔΣ. Το νέο πρόεδρο, Ανδρέα Μαμαντόπουλο, χαρακτηρίζουν ως φιλικά συνδεόμενο με τον Υπουργό Υγείας.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το περιβόητο άρθρο για την περιουσία του ΕΕΣ και πού αυτή θα καταλήξει σε περίπτωση διάλυσής του. Για το εν λόγω άρθρο επισημαίνουν ότι έχουν γίνει τρεις παρεμβάσεις από το υπουργείο Υγείας, «απαιτώντας την υποχρεωτική μεταβίβαση της περιουσίας του ΕΕΣ στο Δημόσιο, σε περίπτωση διάλυσής του». Επίσης τονίζουν: «Γεννώνται πολλά ερωτηματικά καθώς μέλη της ίδιας ομάδας του ΔΣ, διατηρούν εξαρτώμενη σχέση εργασίας, με το Δημόσιο και δη το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και ενώ εκλέχθηκαν από το εκλογικό σώμα του ΕΕΣ για να προασπίζονται τα συμφέροντα του, έχουν γίνει φανατικοί προασπιστές των συμφερόντων του Δημοσίου και πιθανότατα κατ’ επέκταση του εαυτού τους» και «Τα γεγονότα δείχνουν ότι τελικά κάποιοι οραματίζονται πολύ κοντά την διάλυσή του Ερυθρού Σταυρού και κατευθυνόμενα αυτή πιθανότατα να μεθοδεύεται μέσα από ομάδα μελών του ίδιου του Διοικητικού του Συμβουλίου, που ενεργούν με ιδιοτέλεια». Οι «Αποφασισμένοι Ερυθροσταυρίτες» καταλήγουν: «Και ενώ η νομιμότητα όλων των ενεργειών και αποφάσεων βρίσκονται στον αέρα, μέχρι ολοκλήρωσης της δικαστικής διαμάχης μεταξύ των δύο Προέδρων, η σημερινή Διοίκηση του ΕΕΣ θα κληθεί να απαντήσει σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα, στη Γενική Συνέλευση του ΕΕΣ στις 2/12/18. Εκεί όπου όλα τα τακτικά του μέλη θα κληθούν να ψηφίσουν- ή να καταψηφίσουν- το νέο Καταστατικό του Σωματείου, συμπεριλαμβανομένου και του προαναφερθέντος "αμφιλεγόμενου" άρθρου 30, για την υποχρεωτική παραχώρηση της περιουσίας του στο Δημόσιο».

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Μαρτίνης, σε νέα δήλωσή του στο Healthview.gr τονίζει ότι θα συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση, θα υποβάλει ένσταση και θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια «για κάθε άρθρο του σχεδίου του νέου καταστατικού το οποίο προσβάλλει το Σύνταγμα και το τεκμήριο αθωότητας». Παράλληλα, διαψεύδει φήμες που είχαν κυκλοφορήσει, ότι καλεί τα μέλη του ΕΕΣ της επιρροής του σε αποχή από τη ΓΣ. Όπως προκύπτει, θέλει οι «μαρτινικοί» να συμμετάσχουν στη ΓΣ για να καταψηφίσουν το νέο καταστατικό.

Ο ίδιος ο Νικόλαος Οικονομόπουλος «βλέπει» προσπάθεια «ποδηγέτησης» της Γενικής Συνέλευσης από το υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο. «Παρότι αναρμόδιος ο γγ του υπουργείου και προσεκτικός όπως δηλώνει, προσπαθώντας να μην θίξει τις δυο από τις επτά βασικές αρχές του ερυθροσταυριτισμού (δηλαδή την ουδετερότητα και την ανεξαρτησία) δηλώνει ανοιχτά ότι η εμπλοκή του εδώ και αρκετό καιρό έσωσε τον ΕΕΣ από τα βράχια. Για όσους γνωρίζουν τα περί Ερυθρού Σταύρου και τον ίδιο, αντιλαμβάνονται πόσο κουραστική και αναληθής είναι η μόνιμη αναφορά του "στα βράχια". Κύριε γραμματέα, σας θυμίζω ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλούν για σχοινί» αναφέρει μεταξύ άλλων, σε επιστολή του προς την εφημερίδα «Πελοπόννησο».

Η φημολογούμενη σχέση του Ανδρέα Μαμαντόπουλου με το υπουργείο Υγείας έχει βρεθεί στο στόχαστρο και άλλων μελών του ΚΔΣ. Χαρακτηριστική είναι μία περίπτωση, η οποία φέρεται σε μήνυμα προς άλλα μέλη του ΕΕΣ, να κατηγορούσε τον κ. Μαμαντόπουλο ότι βρίσκεται «σε διατεταγμένη υπηρεσία» όσον αφορά στο θέμα της αλλαγής του καταστατικού. Αυτό βέβαια πριν από την αντικατάσταση του κ. Οικονομόπουλου. Η ίδια περίπτωση φέρεται να συντάχθηκε με τον Ανδρέα Μαμαντόπουλο, μόλις αυτός ανέλαβε την προεδρία του ΕΕΣ.

Ο επίσημος Ερυθρός Σταυρός, πάντως, έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για την εγγραφή νέων μελών, όπως είχε προαναγγείλει σε συνέντευξη Τύπου. Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν μετά από την έγκριση του νέου καταστατικού. Πρώτα, όμως, θα πρέπει να διεξαχθεί η κρίσιμη Γενική Συνέλευση, σε κλίμα που μυρίζει μπαρούτι και ενώ όλα τα ενδεχόμενα φαίνεται να είναι ανοιχτά.