ΕΛΛΑΔΑ

Κτηματολόγιο: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους - Πώς δηλώνονται τα ακίνητα

Κτηματολόγιο: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους - Πώς δηλώνονται τα ακίνητα
Τι πρέπει να προσέξετε για να μην χάσετε τα σπίτια σας
eurokinissi

Δεκάδες χιλιάδες ακίνητα που έπρεπε να έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους παραμένουν «ορφανά», αφού κανείς δεν έσπευσε να τα δηλώσει

Άγνωστη η τύχη 15.000 ακινήτων που μέχρι σήμερα δεν έχουν δηλωθεί και έτσι, θα περάσουν στα χέρια του Δημοσίου. Για τα συγκεκριμένα ακίνητα ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες μεταγραφής τους στα υποθηκοφυλακεία, αφού δεν εμφανίζεται ιδιοκτήτης, ενώ μετά θα μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου. Από τις αρχές Απριλίου αναμένεται να πάρουν σειρά άλλα 2.000 ακίνητα του Δήμου Πατραίων.

Και παρά το γεγονός ότι, η διαδικασία ένταξης στο Κτηματολόγιο κινούνταν με αργούς ρυθμούς, οι τελευταίες μαζικές κτηματογραφήσεις έχουν προκαλέσει πανικό στους χιλιάδες ιδιοκτήτες που τρέχουν και δεν φτάνουν για να μην χάσουν τις περιουσίες τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τελευταία τρία χρόνια εκτιμάται πως μόλις το 10% των ακινήτων στις περιοχές όπου έτρεξε η κτηματογράφηση δηλώθηκαν μέσα στη νόμιμη προθεσμία. Ακόμα χειρότερα, σε περιοχές όπου η κτηματογράφηση κλείνει τις επόμενες ημέρες, μόλις το 5% των ιδιοκτητών έχουν σπεύσει να δηλώσουν τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα. Το 95% των ακινήτων δηλαδή παραμένει στον αέρα στις περιοχές αυτές.

Πώς δηλώνονται τα ακίνητα

Για την αποφυγή ταλαιπωρίας και μαζικών μετακινήσεων των ιδιοκτητών στα κατά τόπους κτηματολογικά γραφεία όπου βρίσκονται τα ακίνητά τους για να τα δηλώσουν οι ιδιοκτήτες έχουν επιπλέον δυνατότητες. Εκτός από την ηλεκτρονική πλατφόρμα δηλώσεων στο ktimatologio.gr, για αρκετές περιοχές οι ανάδοχοι διατηρούν και γραφεία υποδοχής δηλώσεων στην Αθήνα ή σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ηδη λειτουργούν δύο μεγάλα γραφεία κτηματογράφησης στη Θεσσαλονίκη για Δράμα, Ξάνθη, Χαλκιδική, Καστοριά και Φλώρινα (Σαράφη 48Β, Φοίνικας) και για Γρεβενά, Πιερία, Ροδόπη και Θάσο (26ης Οκτωβρίου 90, Porto Center).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Στην Αθήνα, από τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται νέο γραφείο (Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου, λεωφ. Βεΐκου 137) για δηλώσεις ακινήτων στην υπόλοιπη Ελλάδα βάσει του προγράμματος κτηματογράφησης. Καθ’ όλο το 2019 τα γραφεία θα λειτουργούν κατά τις ώρες 8 π.μ. - 4 μ.μ. και κάθε Τετάρτη 8 π.μ. - 8 μ.μ. Επισημαίνεται ότι οι φετινές δηλώσεις αφορούν άλλες περιοχές και όχι την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης:

Νόμος Κατσέλη: Τι θα γίνει από την Παρασκευή με την α' κατοικία - Αγωνία για τους δανειολήπτες

Αναδρομικά συνταξιούχων: Πώς θα πάρετε πίσω τα χρήματά σας - Βήμα προς βήμα η διαδικασία

Ρoή Ειδήσεων