ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εθνικές εκλογές τον Μάιο: Το σενάριο «αντάρτικου» και η ηρωική έξοδος στις κάλπες

Εθνικές εκλογές τον Μάιο: Το σενάριο «αντάρτικου» και η ηρωική έξοδος στις κάλπες
EUROKINISSI

Εκλογές 2019: Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου και η Κουμουνδούρου να διαμηνύουν ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή τον ερχόμενο Οκτώβριο, ωστόσο, το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού από τον πρωθυπουργό «παίζει» ακόμα και μάλιστα έντονα.

Το προχθεσινό «ναυάγιο» στο Euroworking Group για το ζήτημα της πρώτης κατοικίας, προκάλεσε εκνευρισμό στην ελληνική κυβέρνηση για τις νέες απαιτήσεις των δανειστών, επαναφέροντας τις συζητήσεις για επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε αντιμνημονιακή ρητορική.

Λίγες ώρες μετά, το βράδυ της Τρίτης (26/03), η κυβέρνηση προχώρησε σε μια ενέργεια «κόντρα» στους θεσμούς. Κατέθεσε στη Βουλή την τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, παρά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες είχαν διαμηνύσει πως δεν εγκρίνουν καμία τέτοια κίνηση.

Η συγκεκριμένη πολιτική πρωτοβουλία εντάσσεται στην τακτική που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός θεωρεί πως με τις «απαγορεύσεις» των δανειστών τορπιλίζεται το αφήγημα περί «λυμένων χεριών» της κυβέρνησης για την άσκηση της δικής της πολιτικής.

Οι επιτελείς του Μαξίμου εκτιμούν ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση περηφανεύεται για την ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο από τα Μνημόνια, η εικόνα της πλήττεται από την επιμονή των δανειστών σε μια συγκεκριμένη (σ.σ. μνημονιακή) κατεύθυνση. Πολλώ δεν μάλλον για ένα θέμα που απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας και ήταν για πολλά χρόνια εμβληματικό για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή λοιπόν την αδυναμία συνεννόησης με τους θεσμούς, φτάνουν στα γραφείο του πρωθυπουργού εισηγήσεις για μονομερείς ενέργειες, που μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε ρήξη με τους δανειστές.

Πώς θα βγει κερδισμένος ο πρωθυπουργός; Θα σηκώσει την… παντιέρα του αντάρτικου, θα επιτεθεί στους δανειστές για αθέτηση υποσχέσεων και θα επιχειρήσει την ηρωική έξοδο προς τις κάλπες, με το αφήγημα ότι έκανε όσα έπρεπε, έβγαλε την Ελλάδα από τα Μνημόνια αλλά, οι δανειστές συνεχίζουν να τηρούν αδιάλλακτη στάση.

Η εκλογολογία ενισχύεται ακόμα περισσότερο από τις δημοσκοπήσεις που φτάνουν στο Μαξίμου. Αν αυτές επιβεβαιωθούν και η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία είναι τεράστια, δηλαδή άνω του 7% - 8%, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα έρθουν στην επιφάνεια διαλυτικά φαινόμενα για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ρίσκο των εκλογών τον Οκτώβριο μπορεί να είναι καταστροφικό.

Γι’ αυτό και ορισμένοι συνομιλητές του πρωθυπουργού επαναφέρουν τις εισηγήσεις περί πολλαπλών εκλογών και μάλιστα έπειτα από στοχευμένη και μεθοδευμένη σύγκρουση με τους δανειστές.

H πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την πρώτη κατοικία, αμέσως μετά τον «φρένο» των θεσμών, αφενός πιστοποίησε την εικόνα ρήξης με τους δανειστές και αφετέρου πυροδοτεί εκ νέου τα σενάρια των πρόωρων εκλογών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Διαβάστε επίσης:

Στη Βουλή η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας - Τι προβλέπει

Χωρίς «λευκό καπνό» ολοκληρώθηκε το EuroWorking Group - Παράταση στην αγωνία για την α' κατοικία

Το εκρηκτικό μείγμα που χαλάει την εικόνα της κυβέρνησης

Σχετικές ειδήσεις