ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας - Τι προβλέπει

Στη Βουλή η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας - Τι προβλέπει

Η τροπολογία που θα διαδεχθεί το νόμο Κατσέλη έφτασε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο - Προβληματισμός στις Βρυξέλλες

Ως τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών κατατίθεται απόψε (26/03) το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη που αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία αναμένεται να συζητηθεί την Τετάρτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ακολούθως θα σταλεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση.

Το πιθανότερο είναι να εισαχθεί στη Βουλή την Πέμπτη και να ακολουθήσει διήμερη συζήτηση ώστε να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Παρασκευή.

Αναφορικά με το αν οι δανειστές έχουν δώσει το «πράσινο φως», στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζουν πως πρόκειται για πολιτική πρωτοβουλία, αποφεύγοντας να απαντήσουν αν υπάρχει τελική συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Σύμφωνα με τις διατάξεις για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που πέρασαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και οδεύουν στη Βουλή:

-H αξία της προστατευόμενης κύριας κατοικίας δεν θα υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ, ενώ για τις περιπτώσεις που η πρώτη κατοικία είναι υποθήκη σε επιχειρηματικό δάνειο τότε η αξία της προστατευόμενης κύριας κατοικίας δεν θα υπερβαίνει τις 175.000 ευρώ.

-Το οικογενειακό εισόδημα του φυσικού προσώπου που θα αιτηθεί την προστασία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 12.500 ευρώ, κατά το τελευταίο έτος, για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης,. Το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται κατά 8.500 ευρώ για το σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τα τρία εξαρτώμενα μέλη.

-Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου, στο οποίο συνυπολογίζονται λογιστικοποιημένοι τόκοι και, αν υπάρχουν, έξοδα εκτέλεσης κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή. Αν η οφειλή έχει συνομολογηθεί σε άλλο, πλην ευρώ, νόμισμα, τότε για τον καθορισμό του μέγιστου ορίου των 130.000 ευρώ λαμβάνεται υπόψη η ισοτιμία αλλοδαπού νομίσματος και ευρώ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

-Αν το σύνολο των οφειλών υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, τότε η ακίνητη περιουσία του υποβάλλοντος την αίτηση, του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών, πέραν της κύριας κατοικίας, καθώς και τα μεταφορικά μέσα του αιτούντα και του συζύγου του, θα πρέπει να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ.

-Οι καταθέσεις, τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και τα πολύτιμα μέταλλα, του υποβάλλοντος την αίτηση και του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών του νοικοκυριού τους θα πρέπει να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

-O οφειλέτης πρέπει να έχει χρέη τα οποία βρίσκονταν σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών κατά την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Πάντως, υπενθυμίζουμε πως κατά τη χθεσινή (25/03) συνεδρίαση του Euroworking Group δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών για το επίμαχο ζήτημα. Το μόνο που τονίστηκε είναι πως υπήρξε πρόοδος.

Διαβάστε επίσης:

Οργή και θλίψη: Πρόστιμο 200 ευρώ στην 90χρονη γιαγιά που πουλούσε «τερλίκια»

Σχετικές ειδήσεις