ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο νέος νόμος Κατσέλη, οι εκλογές και το... χαρτί του αντιμνημονιακού

Ο νέος νόμος Κατσέλη, οι εκλογές και το... χαρτί του αντιμνημονιακού
Επιστροφή στην κόντρα με τους δανειστές

Η ιστορία με το νέο νόμο για την πρώτη κατοικία δεν θα τελειώσει έτσι εύκολα. Για να είμαι σαφής, μάλλον τώρα αρχίζει και έχω την αίσθηση ότι θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό, αφού η κυβέρνηση αναγκάζεται – μετά τις διαφωνίες των δανειστών – να προχωρήσει ουσιαστικά σε μονομερή ενέργεια - Γράφει ο Κώστας Τσιτούνας 

Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών.

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου αναμένεται να κατατεθεί η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών. Η κυβέρνηση φαίνεται πως προχωρά μονομερώς σε αυτή την ενέργεια, καθώς ο Ντέκλαν Κοστέλο δήλωσε πως ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία έως τις 5 Απριλίου, κάτι το οποίο σημαίνει πως η κυβέρνηση κινείται μονομερώς.

Δείτε εδώ όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όπως τόνισε ο ίδιος, είναι μια «σύνθετη συζήτηση» διότι, αφενός επιδιώκεται η προστασία των αδύναμων δανειοληπτών αφετέρου η επιδότηση της δόσης. «Ο σχεδιασμός έχει μεγάλη σημασία», είπε και τόνισε πως προβλήματα που προέκυψαν από το νόμο Κατσέλη θα πρέπει να αποφευχθούν.

«Θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρξουν αντίστοιχα προβλήματα με αυτά του νόμου Κατσέλη», σημείωσε και επεσήμανε πως αν και το δημοσιονομικό κόστος φαίνεται διαχειρίσιμο, ωστόσο θα ανέλθει στα 800 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας.

Όπως έχω επισημάνει σε ανύποπτο χρόνο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να παίξει το τελευταίο της χαρτί, αυτό της αντιμνημονιακής επίθεσης.

Μάλλον έφτασε η ώρα.

Η σύγκρουση με τους δανειστές είναι πιο κοντά από ποτέ και ίσως όλο αυτό να είναι μια καλή αφορμή να οδηγηθούμε στις κάλπες με εργαλειοποίηση της κόντρας από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κώστας Τσιτούνας είναι: