ΕΛΛΑΔΑ

Οι κατάλληλες, οι ακατάλληλες και οι άκρως επικίνδυνες παραλίες στην Αττική

Οι κατάλληλες, οι ακατάλληλες και οι άκρως επικίνδυνες παραλίες στην Αττική
Eurokinissi

Ο καιρός σταδιακά αρχίζει να δείχνει το καλοκαιρινό του πρόσωπο που μαρτυρά ότι η αγαπημένη εποχή των περισσότερων βρίσκεται πολύ κοντά.

Αρκετοί είναι οι τολμηροί που έχουν ήδη ξεκινήσει τα μπάνια στις παραλίες, καθώς η θερμοκρασία το τελευταίο διάστημα παίρνει σταδιακά την ανιούσα.

Για αυτούς και ειδικά για όσους ζουν στην Αττική και σκοπεύουν φέτος να ξεκινήσουν νωρίτερα τα μπάνια τους, να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι όλες οι παραλίες της Αττικής ασφαλείς για μπάνιο.

Για τη φετινή χρονιά η επίσημη λίστα με τις παραλίες που κρίνονται κατάλληλες, ακατάλληλες και άκρως επικίνδυνες δεν έχει γίνει γνωστή ακόμα.

Την περασμένη χρονιά το Κέντρο Οικολογικών Ερευνών, είχε πραγματοποιήσει εξονυχιστική έρευνα για τις παραλίες και τους χώρους κολύμβησης της Αττικής δημιουργώντας μια λίστα με τις καθαρές αλλά και τις ακατάλληλες ακτές.

Τα ευρήματα ήταν σοκαριστικά, καθώς τα δείγματα έδειξαν ότι πολυσύχναστα μέρη είναι ακατάλληλα για κολύμβηση.

Το Κέντρο, έπειτα από μικροβιολογικές και άλλες εξετάσεις, κατέγραψε την κατάσταση των νερών σε 323 παραλίες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 252 (78.2%) κρίθηκαν κατάλληλες για κολύμβηση και 71 (22%) ακατάλληλες.

Θυμηθείτε ποιες ήταν οι παραλίες που κρίθηκαν κατάλληλες και ακατάλληλες στην gallery ακολουθεί:

Πώς έγιναν οι δειγματοληψίες

Οι δειγματοληψίες, γίνονται σε αποστειρωμένα μπουκάλια τα οποία ανοίγουν μέσα στη θάλασσα και κλείνουν σ΄ αυτήν, από την ακτή σε μήκος 5 μέτρα και σε βάθος 30cm. Στη συνέχεια μεταφέρονται σε ψυγείο στα πιστοποιημένα εργαστήρια, όπου μέσα σε έξι ώρες γίνονται οι αναλύσεις.

Οι παράμετροι που εξετάστηκαν στην έρευνα είναι οι εξής:

  • Κολοβακτηρίδια
  • Εντερόκοκκοι
  • Ε-Coli
  • Φυσικοχημικές παράμετροι (απορρυπαντικά, ορυκτέλαια, φαινόλες) και μη εργαστηριακά εκτιμούμενες οπτικές παράμετροι (χρώμα, επιπλέοντα αντικείμενα, θολερότητα).

Κυρίως παρακολουθούνται οι ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, καθώς επίσης και οι ακτές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αισθητική, τουριστική, περιβαλλοντική άποψη κ.λπ.

Με γνώμονα τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων, έκανε μια κατανομή στις παραλίες χαρακτηρίζοντάς τες Κατάλληλες (Κ) για κολύμβηση και Ακατάλληλες (Α).

Σχετικές ειδήσεις