ΕΛΛΑΔΑ

Βάσεις 2019: Τι είναι το «μίνι μηχανογραφικό» και ποιους αφορά

Βάσεις 2019: Τι είναι το «μίνι μηχανογραφικό» και ποιους αφορά
EUROKINISSI

Αλλάζει μορφή η εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Πιλοτική εφαρμογή για συμπλήρω­ση του «μίνι μηχανογραφικού» που οδηγεί σε πανεπιστημιακά τμήματα χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας. Η εν λόγω εφαρμογή αφορά τους αποφοίτους της Β' Λυκείου που την επόμενη σχολική χρονιά (2019-2020) ανα­μένεται να διεκδικήσουν μία θέση στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Η εισαγωγή στα ΑΕΙ από το επόμενο έτος αλλάζει μορφή καθώς σύμφωνα με νόμο του Κώστα Γαβρόγλου, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, τα πανεπιστημιακά τμήματα χω­ρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τα μεν «κόκκινα» αποτελούν τα τμήματα στα οποία π εισαγωγή γίνεται μόνο με πανελλαδικές εξετάσεις. Τα δε «πράοινα» αποτελούν τα τμήματα στα οποία μοναδικό διαβατήριο για την εισαγωγή απο­τελεί το απολυτήριο Λυκείου.

Οι υποψήφιοι εισακτέοι σε ΑΕΙ καλούνται να υποβάλουν μέσα σε μία χρονιά δύο μη­χανογραφικά. Οι επιλογές του ενός θα δια­μορφώσουν το τοπίο των «πράσινων» τμη­μάτων καθώς και τους εισακτέους, ενώ το δεύτερο είναι το γνωστό σε όλους μηχανο­γραφικό δελτίο το οποίο διαμορφώνει κάθε χρόνο τις βάσεις εισαγωγής του Αυγούστου.

Πώς λειτουργεί

Οι φετινοί απόφοιτοι της Β' Λυκείου θα πρέ­πει να μπουν στην πλατφόρμα https://a-dilosi.it.minedu.gov.gr και να συμπληρώσουν μέχρι 10 τμήματα ΑΕΙ στα οποία επιθυμούν την ει­σαγωγή τους. Οι επιλογές που θα κάνουν σε αυτή την πιλοτική εφαρμογή δεν είναι οριστικές. Εφόσον ανακοινωθεί η λειτουργία της πλατ­φόρμας, που αναμένεται τον Οκτώβρη του 2019, οι μαθητές θα προχωρήσουν στις ορι­στικές επιλογές τους. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των «πράσι­νων» τμημάτων. Αυτά θα προκύψουν από τις επιλογές των ίδιων των μαθητών. Δηλα­δή, πράσινα θα χρωματιστούν τα τμήματα τα οποία δεν θα έχουν υψηλή ζήτηση και ο αριθμός των μαθητών που τα έχουν συμπληρώσει αντιστοιχεί στον αριθμό εισακτέων που έχει οριστεί από το υπουργείο Παιδείας.

Τι προβλέπει το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ:

  • Η υποβολή της Α' Δήλωσης είναι υποχρεωτι­κή, ακόμα κι αν ο υποψήφιος ενδιαφέρεται για πρόσβαση σε Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης (ΤΕΠ). Αν δεν την υποβάλει, χάνει το δικαίωμα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ακό­μα και μέσω πανελλαδικών εξετάσεων.
  • Οι επιλογές δεν είναι δεσμευτικές. Η Α' Δήλωση προσφέρει τη δυνατότητα εισαγω­
    γής σε κάποιο τμήμα χωρίς εξετάσεις, αλλά ο υποψήφιος διατηρεί το δικαίωμα τον ερχόμενο Φεβρουάριο να αρνηθεί το ΤΕΠ που μπορεί να δήλωσε και να συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις. Στην περίπτωση αυτή η Α' Δήλωση παύει να ισχύει.
  • Πριν γίνει η επιλογή τμημάτων θα πρέπει τα ατομικά στοιχεία να συμπληρωθούν σω­στά. Στπν Α' Δήλωση ο υποψήφιος μπορεί να εντάξει από 1 μέχρι 10 Τμήματα.
  • Η σειρά προτίμησης δεν έχει σημασία.
  • Μέχρι την οριστικοποίηση της δήλω­σης (και εφόσον δεν έχει εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής), μπορούν να γί­νουν όσες αλλαγές ο υποψήφιος θέλει.
  • Η οριστικοποίηση της Α' Δήλωσης πρέπει να γίνει μέσα στην οριζόμενη προθεσμία.
  • Σύντομα, μετά την ολοκλήρωση της δια­δικασίας Α' Δήλωσης, οι υποψήφιοι θα γνω­
    ρίζουν αν στις επιλογές τους υπάρχουν ένα ή περισσότερα ΤΕΠ και ποια είναι αυτά. Τα ΤΕΠ δεν είναι προκαθορισμένα. Το αν κάποιο τμήμα θα χαρακτηριστεί ΤΕΠ εξαρτάται από το πόσοι/ες υποψήφιοι/ες θα το περιλάβουν στην Α' Δήλωση.Αν το περιλάβουν λιγότεροι από τους εισακτέους, τότε χαρακτηρίζεται ΤΕΠ.

Τα «κόκκινα» τμήματα

Μετά την ανακοίνωση των «πράσινων» τμημά­των, όσοι δεν έχουν καταφέρει να εισαχθούν σε αυτά ή θέλουν να διεκδικήσουν τμήματα υψηλής ζήτησης θα εξεταστούν στις πανελ­λαδικές εξετάσεις.

Το εξεταστικά σύστημα εισαγωγής δεν πα-ρουοιάζει καμία αλλαγή, καθώς οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Κομβική αλλαγή αφο­ρά μόνο τους υποψηφίους του 1 ου επιστημο­νικού πεδίου, των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών που πλέον δεν θα εξετάζονται στο μάθημα των Λατινικών αλλά στο μάθημα της Κοινωνιολογίας.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Βάσεις 2019: Πώς θα κινηθούν ανά πεδίο

Μεταξύ των πρώτων συμπερασμάτων που έχουν προκύψειμετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων, για την πορεία που θα διαγράψουν φέτος οι βάσεις, είναι τα εξής:

Η Iατρική Σχολή Αθηνών χάνει το όριο των 19.000 μονάδων, η περιζήτητη σχολή των Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ΕΜΠτο όριο των 18.000 μονάδων, ενώ θεωρείται σίγουρο ότι σε κάποια τμήματα η πτώση θα ξεπεράσει τα 1.000 μόρια και υποψήφιοι θα εισαχθούν σε πανεπιστημιακά τμήματα με 4 και 5!

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η πλειονότητα των βάσεων θα κινηθεί πτωτικά, με το εύρος της πτώσης να είναι μικρότερο στα βαθμολογικά ρετιρέ και να διευρύνεται στα χαμηλότερα βαθμολογικά κλιμάκια.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα αποτελέσματα των Εκλογών 2019

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τις Εκλογές 2019

Διαβάστε επίσης:

Καιρός τώρα: Σε κλοιό καύσωνα η χώρα - Θα φτάσει τους 42 βαθμούς η θερμοκρασία (pics)

Σχετικές ειδήσεις