Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Ξυδάκης για Αμφίπολη: Δεν είμαστε Ιντιάνα Τζόουνς να πηδάμε τα σκάμματα (Video)

Κωνσταντίνος Σκορδούλης Κωνσταντίνος Σκορδούλης

Το ζήτημα της Αμφίπολης μονοπώλησε το ενδιαφέρον της συνάντησης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μεταξύ του Απ. Τζιτζικώστα και του νέου υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκης.

Ο υπουργός βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη με αφορμή τα εγκαίνια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και θα έχει μια σειρά επαφών με πολιτιστικούς οργανισμούς που εδρεύουν στην πόλη.

Παράλληλα αύριο θα επισκεφθεί την Αμφίπολη και τον Τύμβο Καστά όπου θα λάβει ενημέρωση για την εξέλιξη της ανασκαφής από την επικεφαλής αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη.

Στον διάλογό του με τους δημοσιογράφους ο κ. Ξυδάκης έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο την αλλαγή στάσης που θα κρατήσει το υπουργείο Πολιτισμού σε σχέση με την κυβέρνηση Σαμαρά πετώντας σπόντες για τους προκατόχους του.

Αρχικά στις δηλώσεις του ξεκαθάρισε αρχικά πως «δεν είναι δυνατόν ένας υπουργός Πολιτισμού να είναι εναντίον της ανασκαφής.
Το θέμα είναι ότι οι υπουργοί και οι πολιτικοί δεν πρέπει να πάνε να κάνουν τη δουλειά του επιστήμονα».

Στην συνέχεια και ενώ αρνήθηκε ευγενικά από τους δημοσιογράφους να βρίσκονται αύριο στην Αμφίπολη ανέφερε: «Η ανασκαφή είναι για τους επιστήμονες. Όταν θα είναι έτοιμοι θα καλέσουν τους δημοσιογράφους και θα κάνουν ανακοινώσεις».
«Σεβόμαστε μερικά πράματα. Όταν ο επιστήμονας έχει να πει κάτι θα βγει και θα το πει. Δεν είμαστε Ιντιάνα Τζόουνς να πηδάμε εμείς τα σκάμματα» σχολίασε δεικτικά φωτογραφίζοντας μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης.

Παράλληλα ο κ. Ξυδάκης άφησε να εννοηθεί ότι η κ. Περιστέρη θα συνεχίσει να είναι η επικεφαλής αρχαιολόγος σημειώνοντας πως «Θα ζητήσουμε από την κ. Περιστέρη να συνεχίσει την έρευνα της και κυρίως τα συμπεράσματα της και τις ερμηνείες της», ενημέρωσε πως «Δεν θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα της ανασκαφής. Έχει σε αυτή τη φάση χαρακτήρα σωστικό. Θα γίνει ότι προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος» ενώ τέλος για τα κονδύλια ανέφερε πως «Δε νομίζω ότι ποτέ η Αμφίπολη υπέφερε από κονδύλια. Υπέφερε από άλλα πράγματα» δείχνοντας για ακόμη μια φορά την αλλαγή στάσης που υπάρχει.

Πέρα από την Αμφίπολη, τόσο ο Απ. Τζιτζικώστας όσο και ο Ν. Ξυδάκης έδειξαν ότι είχαν ταύτιση απόψεων στην κατεύθυνση να υπολογίζεται ο Πολιτισμός ως μοχλός ανάπτυξης ενώ έγινε και κουβέντα για αξιοποίηση κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ.

Πηγή: rthess.gr