ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Σε κρίσιμη καμπή...

Σε κρίσιμη καμπή...

Τα 1.797 κρούσματα που σημειώθηκαν χθες, σόκαραν πολλούς, και ειδικά εκείνους που αφελώς πίστεψαν προς στιγμήν ότι είχαμε ξεμπερδέψει οριστικά με τον κορονοϊό και πως με έναν μαγικό τρόπο, φέτος το καλοκαίρι όλα θα ήταν όπως παλιά. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πλάνη από αυτή και ήρθε ο χθεσινός ο αριθμός των κρουσμάτων, να μας επιβεβαιώσει με σκληρό τρόπο ότι η πανδημία είναι εδώ.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι το εάν οι αριθμοί αυτοί, θα λειτουργήσουν ως αφύπνιση ή απλά σε λίγα 24ωρα θα τους έχουμε ξεχάσει , βυθιζόμενοι στην θερινή ραστώνη και στην απαράδεκτη λογική που συνοψίζεται στην εξής φράση: «εμβόλιο; Άστο για αργότερα».

Είναι προφανές ότι η χώρα μας (όπως και ολόκληρη η Ευρώπη), βρίσκεται αυτή την ώρα σε μια κρίσιμη καμπή, ως προς την πανδημία και την αντιμετώπιση της. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν μέσα στον μήνα, από την Πολιτεία, τους επιστήμονες και τους πολίτες θα καθορίσουν εν πολλοίς την πορεία της Ελλάδος το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα, το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Όλα κινούνται σε ένα τεντωμένο σχοινί: η δημοσιά υγεία, το ΕΣΥ, η πορεία της οικονομίας και - φυσικά - η πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα. Η αλήθεια είναι απλή: Εάν οι εμβολιασμοί αυξηθούν τότε το πιθανότερο είναι πως θα χτιστεί το τείχος ανοσίας που χρειαζόμαστε και θα αποφύγουμε στην πραγματικότητα το 4ο κύμα που «μας χτυπά την πόρτα». Εάν επιμείνουμε στην ανόητη επιλογή του «άστο για αργότερα», τότε η επανάληψη ενός δύσκολου - από κάθε άποψη - φθινοπώρου είναι ένα εφιαλτικό σενάριο, που έχει όμως πολλές πιθανότητες να γίνει πράξη.

Είναι σημαντικό το στοιχείο (εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις) που δείχνει πως όσοι δεν εμβολιάζονται δεν είναι απαραίτητα αρνητές, αλλά απλά το αναβάλουν για αργότερα, είτε γιατί αδιαφορούν θεωρώντας πως δεν τους αγγίζει η πανδημία είτε γιατί θεωρούν ότι έχουν χρόνο για να χρησιμοποιήσουν την «ασπίδα». Πόσο έξω πέφτουν...

Η Πολιτεία από την πλευρά της, σωστά αυστηροποιεί τα μέτρα στο πεδίο της εστίασης και της διασκέδασης καθώς εκεί εντοπίζεται τώρα το πρόβλημα και οι επιστήμονες σωστά προειδοποιούν για τα όσα μπορούν να συμβούν σε περίπτωση που οι αριθμοί των εμβολιασθεντων μείνουν χαμηλά. Δυστυχώς όμως οι κινήσεις αυτές δεν αρκούν.

Ούτε φυσικά τα lockdowns μπορούν αυτή την περίοδο να είναι η απάντηση, με δεδομένες τις συνέπειες που θα υπάρξουν στον τουρισμό και στην οικονομία ευρύτερα. Η απόφαση για το εμβόλιο είναι η λύση και αυτή η απόφαση ανήκει στον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά. Δεν είναι μια καταναγκαστική επιλογή, αλλά, μια επιλογή ευθύνης, για τους εαυτούς μας και για τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω μας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στην κυβέρνηση - Το παρασκήνιο της απόφασης για στοχευμένα μέτρα