ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναγερμός στην κυβέρνηση - Το παρασκήνιο της απόφασης για στοχευμένα μέτρα

Συναγερμός στην κυβέρνηση - Το παρασκήνιο της απόφασης για στοχευμένα μέτρα

Πισωγύρισμα η νέα εκτόξευση των κροσμάτων - Πώς η κυβέρνηση θα βάλει «φρένο» στο τέταρτο κύμα - Τα έκτακτα μέτρα και η ετοιμότητα για νέα «έκρηξη». 

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση μετά την εκτόξευση των νέων κρουσμάτων, που έφτασαν χθες τα 1.797. Η μεγαλύτερη διασπορά εντοπίζεται στους χώρους διασκέδασης και γι’ αυτό το λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς προχώρησε χθες σε έκτακτες ανακοινώσεις.

Κι ενώ η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να ανακοινώσει τα μέτρα χθες, το ρεκόρ των νέο μολύνσεων οδήγησε στην απόφαση να ληφθούν άμεσα μέτρα, για να ελεγχθεί η διασπορά.

Σημειώνεται πως τα τελευταία 24ωρα έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες κρούσματα τα οποία, κατόπιν διερεύνησης, συνδέονται με χώρους διασκέδασης. Η τάση αυτή συνοδεύεται από τη μετατόπιση του βάρους της διασποράς προς τους νεότερους, καθώς η μέση ηλικία των κρουσμάτων υπολογίζεται κοντά στα 27 έτη.

Ενδεικτικό είναι πως στο 32% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αναφέρεται ως πιθανή πηγή έκθεσης η συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο, ενώ δύο στα τρία κρούσματα στον νότιο τομέα Αθήνας είναι ηλικίας 15 έως 24 ετών.

Στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του ιού, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες και στους χώρους διασκέδασης, η κυβέρνηση αποφάσισε ένα νέο πλαίσιο ελέγχων και ποινών για τους χώρους διασκέδασης που κανονικά φιλοξενούν όρθιους θαμώνες.

Από την Πέμπτη, χώροι όπως τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Οι επιχειρήσεις στις οποίες διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινές οι οποίες θα είναι κλιμακούμενες για τους υπότροπους.

Συγκεκριμένα, κάθε παραβίαση που αφορά στα μέτρα δημόσιας υγείας θα επιφέρει για τα καταστήματα κάτω των 200 τ.μ. πρόστιμο 2.000 ευρώ και 7ήμερη σφράγιση από την επόμενη ημέρα της παράβασης, ενώ για τα καταστήματα άνω των 200 τ.μ. το πρόστιμο ανέρχεται στα 5.000 ευρώ με 7ήμερη σφράγιση από την επόμενη ημέρα της παράβασης.

Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα, έχοντας διάρκεια 15 ημερών. Σε περίπτωση τρίτης παράβασης θα αφαιρείται η άδεια.

Επίσης, θα είναι δυνατή η επιβολή των παραπάνω κυρώσεων και εκ των υστέρων, βάσει υλικού από το οποίο θα προκύπτει η παράβαση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.