ΕΘΝΙΚΑ

Προκλητικός ο Γκρούεφσκι σε Σαμαρά-Παπαδήμο

Προκλητικός ο Γκρούεφσκι σε Σαμαρά-Παπαδήμο

Τους παλιούς «καλούς» του τρόπους θυμήθηκε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολας Γκρούεφσκι, καθώς η άρνηση του Αντώνη Σαμαρά να τον συναντήσει και οι επισημάνσεις του Λουκά Παπαδήμου φαίνεται ότι δεν τον.... χαροποίησαν ιδιαιτέρως.

Ο Γκρούεφσκι σχολίασε ότι οι απαντήσεις του προέδρου της ΝΔ και του πρωθυπουργού συνιστούν «ακραίες θέσεις» της ελληνικής πλευράς, που δείχνουν ότι η χώρα μας δεν θέλει να ασχοληθεί με το ζήτημα της ονομασίας.

«Πρόκειται για τις πιο ακραίες θέσεις που έχουν διατυπωθεί από την πλευρά της Ελλάδας και καταδεικνύουν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να ασχοληθούν με το πρόβλημα του ονόματος» σχολίασε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, προσθέτοντας ότι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Παπαδήμος «αποφεύγουν συναντήσεις με κάθε τρόπο και σε κάθε πιθανό επίπεδο».

Οι επιστολές σε Σαμαρά-Παπαδήμο

Αρχικά, ο Γκρούεφσκι είχε αποστείλει επιστολή στον Λουκά Παπαδήμο, στην οποία ζητούσε τη συναίνεση της χώρας μας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ. Ο κ. Παπαδήμος του απάντησε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, που θα ισχύσει έναντι όλων (erga omnes).

Στη συνέχεια, ο Γκρούεφσκι απέστειλε δεύτερη επιστολή, στον Αντώνη Σαμαρά, ζητώντας συνάντηση το συντομότερο δυνατό, για να λάβει την απάντηση ότι κάτι τέτοιο δεν θα διευκολύνει τις υφιστάμενες διαπραγματεύσεις των δύο χωρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απαντητικές επιστολές του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ, διανεμήθηκαν στα ΜΜΕ των Σκοπίων από το πρωθυπουργικό γραφείο του Γκρούεφσκι.

«Ακραίες θέσεις»

Ο Γκρούεφσκι διαμήνυσε ότι οι «ακραίες θέσεις» της Ελλάδας δεν θα γίνουν ποτέ και από κανέναν αποδεκτές στα Σκόπια και κατήγγειλε ότι οι διαπραγματεύσεις υπονομεύονται από τις θέσεις της ελληνικής πλευράς.

«Ανησυχώ ιδιαίτερα για τη συμπεριφορά της Ελλάδας και αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς είναι προφανώς με πρόθεση να μην διεξάγονται διαπραγματεύσεις. Εάν εντός της ερχόμενης περιόδου ξεκινούσαν οι συνομιλίες υπό κάποια πίεση, σύμφωνα με αυτό που βλέπω τώρα σχετικά με το πώς συμπεριφέρονται στην Ελλάδα, θα επέλεγαν το λεγόμενο blame game, δηλαδή θα προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να δείξουν ότι προσπαθούν και ότι εμείς δεν ανταποκρινόμαστε θετικά», προσέθεσε.

Επίσης, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων υποστήριξε ότι η «νέα πολιτική δομή στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, αλλά κάνει και βήματα προς τα πίσω».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να γίνουν τα Σκόπια μέλος του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου, ο Γκρούεφκι περιορίστηκε να δηλώσει ότι στο Βουκουρέστι «τα κράτη-μέλη υιοθέτησαν μια απόφαση, η οποία ήταν αποτέλεσμα προηγούμενων παράνομων κινήσεων ενός μέλους της Συμμαχίας. Υιοθετήθηκαν τα συμπεράσματα αφού τα κράτη-μέλη παραπλανήθηκαν, δηλαδή μετά από παράνομη κίνηση ενός κράτους-μέλους. Από αυτή την άποψη μένει να δούμε πώς όλο αυτό θα γίνει σεβαστό από τη Συμμαχία».