ΚΥΠΡΟΣ

Ερντογάν: «Δεν υπάρχει ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Κύπρος»

Ερντογάν: «Δεν υπάρχει ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Κύπρος»
Στα κατεχόμενα της Κύπρου θα βρεθεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την αυριανή επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974...

Στα κατεχόμενα της Κύπρου θα βρεθεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την αυριανή επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974.

Πριν από την αναχώρησή του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επανέφερε τη θέση του περί μη αναγνώρισης της κυπριακής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Αυτό είναι η οριστική στάση και αποφασιστικότητα της κυβέρνησής μας. Πώς μπορούμε να θεωρήσουμε ως αποδοχή της ελληνοκυπριακής διοίκησης την ένταξή της στην ΕΕ και να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι ή να δεχθούμε την προεδρία τους στην ΕΕ, από τη στιγμή που δεν αναγνωρίζουμε την ελληνοκυπριακή διοίκηση; Δεν μας ενδιαφέρει τι θα σκεφτεί η ΕΕ. Ας το σκεφτόταν όταν δεχόταν ως μέλος την ελληνοκυπριακή διοίκηση. Έκαναν λάθος και δεν μας φέρθηκαν έντιμα. Δεν υπάρχει ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Κύπρος. Στο Βορρά υπάρχει το τουρκικό κράτος και στο Νότο εκείνοι. Υπάρχει μία Κύπρος που έχει χωριστεί στα δύο. Συνεπώς, σε περίπτωση που δώσουν στη Νότια Κύπρο την προεδρία, εμείς δεν τους αναγνωρίζουμε. Ποτέ δεν πρόκειται να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους».

Ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην εισβολή του 1974, υποστήριξε ότι «διασφάλισε την υπόσταση, την ασφάλεια, τα δικαιώματα και την ελευθερία του τουρκοκυπριακού λαού, έφερε ειρήνη, δημοκρατία και σταθερότητα στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Για τις συνομιλίες επίλυσης του κυπριακού τόνισε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα φανεί η έκβασή τους, ενώ «η λύση, στη νέα περίοδο που έχουμε εγκαινιάσει με την Ελλάδα, την άλλη εγγυήτρια χώρα, θα είναι και δυναμική για ενίσχυση των θεμελίων του κοινού μας μέλλοντος», ανέφερε.

«Σε περίπτωση που και η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση, δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρεθεί, σε σύντομο διάστημα, μία λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα στηρίζεται στα δύο ιδρυτικά κράτη», σημείωσε.