ΥΓΕΙΑ

Κ. Φρουζής: Η τροπολογία δεν θα οδηγήσει σε φθηνότερο φάρμακο

Κ. Φρουζής: Η τροπολογία δεν θα οδηγήσει σε φθηνότερο φάρμακο

Δεν θα οδηγήσει σε φθηνότερο φάρμακο η τροπολογία του υπουργείου Υγείας, εκτιμά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Κωνσταντίνος Φρουζής.


Αντίθετα, αυξάνονται σε απόλυτα νούμερα τα χρήματα που δίνει ο ασφαλισμένος, υποστηρίζει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Φρουζής σημειώνει πως «τα τελευταία τρία χρόνια μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη από τα 5,6 δισ. στα 2,5 δισ. ευρώ» και εξηγεί: «Το ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου, όπως λέει η πολιτεία, αυξήθηκε από το 9% στο 24% το 2013. Τι καταλαβαίνετε εσείς; Όταν πέφτουν οι τιμές, μειώνονται τα ποσοστά συμμετοχής; Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, δυστυχώς, ότι τα ποσοστά συμμετοχής θα αυξάνονται για να πέφτει η δημόσια δαπάνη. Όταν ρίχνεις τη δημόσια δαπάνη σε μια χώρα -κι αυτό ισχύει για όλες τις χώρες, όχι μόνο για την Ελλάδα- αυξάνονται τα χρήματα, που δίνουν από την τσέπη τους οι ασθενείς. Γι αυτό λέμε ότι χρειάζεται ένα "πάτωμα", υποφερτό για τον Έλληνα, που να είναι 2,3 δισ. ευρώ για το 2014 και όχι 2 δισ. ευρώ που θέλει να βάλει η πολιτεία».

Για ενδεχόμενο κίνδυνο, η μείωση των τιμών να σηματοδοτήσει απόσυρση φαρμάκων από την ελληνική αγορά, ο κ. Φρουζής σημειώνει: «Δεν είναι μόνο η απόσυρση, είναι και η εξαφάνιση. Η λεγόμενη "εξαφάνιση" μπορεί να προκύψει από επανεξαγωγές, από προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, που δεν αγοράζουν φάρμακα».

Απαντώντας στις αιτιάσεις περί μείωσης των κερδών των φαρμακοβιομηχανιών, ο κ. Φρουζής κάνει λόγο για «λαϊκισμό», ενώ χαρακτηρίζει «αστείες» τις καταγγελίες περί σύμφυσης συμφερόντων φαρμακοβιομηχανιών με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Απ' ό,τι ξέρω από δεδομένα που έχω, υπάρχουν κάποιες εταιρείες που όπως έχουν ένα επικοινωνιακό πλάνο με διάφορους σταθμούς, έντυπα κλπ, είχαν και ένα πλάνο δύο ή τριών μηνών με δύο-τρεις χιλιάδες ευρώ συνολικά. Είναι τουλάχιστον αστείο. Πρέπει να ευχόμαστε στην Ελλάδα, οι εταιρείες να μπορούν να επενδύουν με διάφορες μορφές προς όφελος της Οικονομίας. Όταν λέμε "επενδύσεις", σημαίνει ακόμη και στα ΜΜΕ [...]. Πρέπει να βγούμε από αυτά τα ταμπού. Μιλάμε για ελεύθερη οικονομία. Δεν πρόκειται να αυξηθεί το ΑΕΠ μέσω μείωσης των δαπανών μόνο. Το ΑΕΠ αυξάνεται με επενδύσεις, με απασχόληση, με χρήμα που πέφτει στην αγορά» τονίζει.

Διαβάστε επίσης:

Πέρασε η τροπολογία για την τιμολόγηση των φαρμάκων

«Κανείς δεν θα δικαιούται να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τι ψήφιζε»

Ο Άδωνις «σκοτώνει» την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Φάρμακα: Το θέμα δεν είναι η τιμή, είναι η επάρκεια

Έρχεται το μεγάλο ναυάγιο του ΕΟΠΥΥ

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Εικόνες ντροπής στα νοσοκομεία (Βίντεο - Φωτογραφίες)

Μάχη για τη φαρμακευτική δαπάνη με φόντο τρομακτικές ελλείψεις

ATTIKON: 1η Νοέμβρη σταμάτησε ο σχεδιασμός θεραπειών για καρκινοπαθείς

Στο υπουργείο Οικονομικών η «καυτή πατάτα» της υγείας

Φάρμακα: Ας δούμε επιτέλους την ασφάλεια και όχι μόνο το κόστος

ΟΟΣΑ: Καταδικασμένοι οι Έλληνες από τις περικοπές στην Υγεία

Τροπολογία «δώρο» σε ξένες φαρμακοβιομηχανίες