ΥΓΕΙΑ

Κοινή διαπίστωση η ανάγκη αύξησης των δαπανών για την Υγεία

Κοινή διαπίστωση η ανάγκη αύξησης των δαπανών για την Υγεία

Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης για την κάλυψη και της φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών, μετά τη νοσοκομειακή, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, στο συνέδριο Athens Health Forum 2014.


Τα μεγάλα προβλήματα του συστήματος υγείας στην Ελλάδα αναδείχθηκαν στο συνέδριο Athens Ηealth Forum 2014 με τίτλο: «Rebuilding Health in Greece», με μια διαφαινόμενη διάθεση, τόσο από τον υπουργό Υγείας όσο και από τους άλλους ομιλητές και εκπροσώπους φορέων, να επανεξεταστούν πολιτικές οριζόντιων μειώσεων, που από τη μια δεν έχουν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και από την άλλη έχουν εντείνει τις συνθήκες υγειονομικής κρίσης, η οποία υποβόσκει στη χώρα.

Ο κ. Βορίδης επανέλαβε την ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού για την Υγεία με ανακατανομή των διαθέσιμων πόρων, χωρίς να διαφοροποιηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Ωστόσο επέμεινε στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα προχωρήσουν με ορθολογικό τρόπο, όπως είπε, και θα επιτρέψουν την αξιοποίηση των χρημάτων των φορολογουμένων.

Όσον αφορά στη φαρμακευτική δαπάνη, τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερη μείωση, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν για τον εξορθολογισμό της, χωρίς περαιτέρω συμπίεση.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Λιντζέρης, ανακοίνωσε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες εγκρίσεων στα νέα φάρμακα, υπογραμμίζοντας ότι ο ΕΟΦ είναι ο ρυθμιστικός φορέας της αγοράς και υπεύθυνος όχι μόνο για την έγκριση των φαρμάκων αλλά και για την επάρκεια της αγοράς και τη σωστή τιμολόγηση των σκευασμάτων που κυκλοφορούν. Τόνισε δε, πως η κατεύθυνση των περαιτέρω οριζόντιων μειώσεων στα φάρμακα είναι λανθασμένη, τακτική που ακολουθήθηκε κατά κόρον στη θητεία του πρώην υπουργού Υγείας, Α. Γεωργιάδη και παλαιότερα του Α. Λοβέρδου.

«Φτάσαμε στο σημείο να ποινικοποιήσουμε την ασθένεια των πολιτών» ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Κωνσταντίνος Φρουζής, υπογραμμίζοντας ότι με τα χαράτσια το μόνο που επιτυγχάνουμε είναι να πυροβολούμε τα πόδια μας. «Πρέπει να πούμε ποιο είναι το όριο της δαπάνης της Υγείας. Βρισκόμαστε στο 4,5% όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι πάνω από 7% και όταν Τρόικα βάζει ταβάνι τα 2,7 δισ.», υπογράμμισε.

Τη δραματική υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ τόνισε ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, κάνοντας λόγο ακόμα και για αποτυχία μέτρων που υιοθετήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Ζήτημα βιωσιμότητας του συστήματος υγείας έθεσε και ο καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος, αν δεν υπάρχουν διασφαλισμένοι πόροι, ενώ αναφερόμενος στον διαβήτη και την κατάθλιψη, έκανε λόγο για «βόμβα» νοσηρότητας που θα «σκάσει» τα επόμενα χρόνια, ως συνέπεια της παρατεταμένης ύφεσης και της φτωχοποίησης μεγάλων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας.

«Ασπίδα» στην επαπειλούμενη αύξηση της νοσηρότητας τα επόμενα χρόνια, μπορεί να είναι μόνο η ισχυροποίηση της δημόσιας υγείας προς όφελος του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των πιο ευαίσθητων ομάδων του, με την εγκατάλειψη σκληρών πολιτικών λιτότητας που επέβαλε το προηγούμενο διάστημα η τρόικα και ακολουθήθηκαν πιστά από την κυβέρνηση και τις ηγεσίες του υπουργείου Υγείας. Καλές οι διαθέσεις, πιο ευπρόσδεκτες όμως οι πράξεις.

Διαβάστε επίσης:

ΠΙΣ: Τα διογκούμενα προβλήματα της Υγείας δεν αντέχουν σε αναμονές

Κ. Φρουζής: Οι Έλληνες αντιμετωπίζονται με αναξιοπρέπεια

Με στάση πληρωμών απειλείται ο ΕΟΠΥΥ

Βορίδης: Αύξηση δαπανών για την υγεία