Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Το 4ο κύμα της πανδημίας φρενάρει ανασχηματισμό και φέρνει εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Το 4ο κύμα της πανδημίας φρενάρει ανασχηματισμό και φέρνει εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
InTime

Μαθαίνω πως στα μέσα Αυγούστου αναμένουν οι ειδικοί της επιτροπής των λοιμωξιολόγων την έλευση του 4ου κύματος της πανδημίας, με τη μετάλλαξη τύπου Δ του κορονοϊού να απλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα.

Αν και στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να χτυπούν καμπανάκια, ανησυχία μεγάλη δεν φαίνεται να υπάρχει όσον αφορά πιθανή επιβάρυνση του συστήματος υγείας, καθώς οι νεότερες ηλικίες που θα νοσήσουν σε αυτό το κύμα δεν καταλήγουν στα νοσοκομεία.

Από εκεί και πέρα, όμως, όπως μου εκμυστηρεύτηκε η γάτα, στο Μαξίμου έκατσαν και έβαλαν κάτω τα στοιχεία και είδαν πως σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως στην επαρχία, τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλά ακόμα και μεταξύ των μεγαλύτερων.

Στη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους Δημάρχους της χώρας, και παρουσία του κ. Τσιόδρα, όλοι συμφώνησαν πως χρειάζεται μία νέα στρατηγική για να πειστούν όσοι ακόμα αμφιταλαντεύονται, την ώρα πάντως που πολλοί δήμαρχοι αμφισβήτησαν τα στοιχεία που έχει η αρμόδια επιτροπή για τους εμβολιασμούς στις περιοχές τους δίνοντας μια σαφώς καλύτερη εικόνα.

Στην ανάλυση που έγινε, σε μία από τις πολλές συσκέψεις στο Μαξίμου, εξετάστηκε το πρόβλημα της επικοινωνιακής διαχείρισης της κατάστασης με τον Στέλιο Πέτσα να αναλαμβάνει το ρόλο του διαμεσολαβητή με την εκκλησία και να συναντάται με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Σε ανοιχτή γραμμή με τον Αρχιεπίσκοπο βρίσκεται και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος και προβληματίζεται από το γεγονός ότι πολλοί παπάδες όχι μόνο δεν προτρέπουν το ποίμνιο να εμβολιαστεί, αλλά καλούν από άμβωνος τους πιστούς να μην λαμβάνουν ούτε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Από εκεί και πέρα στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η αυξητική τάση που υπάρχει σε όσους κλείνουν τα ραντεβού τους θα συνεχιστεί καθώς φαίνεται πως αποδίδει τόσο το μέτρο των 150 ευρώ, όσο και η ανάγκη να έχεις στην κατοχή σου πιστοποιητικό εμβολιασμού για να ταξιδέψεις χωρίς να χρειαστεί να τρέχεις και να πληρώνεις 70άρια και 20άρια για μοριακά και άλλα τεστ.

Με αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, όσον αφορά στα υγειονομικά, στο Μαξίμου σπεύδουν να ξορκίσουν κάθε συζήτηση για πιθανό νέο Lockdown από τον Σεπτέμβριο. Αν και το μαξιλάρι των 35 δις παραμένει άθικτο στα συρτάρια του Χρήστου Σταϊκούρα, στο Οικονομικών έχουν ξεκαθαρίσει πως αυτά τα χρήματα δεν αγγίζονται αν θέλουμε ως χώρα να μπορούμε να δανειζόμαστε με θετικούς όρους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα την ενίσχυση της οικονομίας μέσα από τη σωστή διαχείριση του αναπτυξιακού πακέτου στήριξης, ενώ το πλήρες σχέδιό του θα παρουσιαστεί στις 11 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ. Μάλιστα, όπως μαθαίνω, και ανεξάρτητα της κατάστασης που θα βρίσκεται η πανδημία στη χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει νέες μειώσεις σε φόρους αλλά και νέα μέτρα στήριξης όσων έχουν πληγεί τα τελευταία δύο χρόνια από την πανδημία.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες εξελίξεις πάνε πίσω την υπόθεση ανασχηματισμός με τον Πρωθυπουργό να το ξανασκέφτεται να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στο κυβερνητικό επιτελείο για το φθινόπωρο, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.