Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Οι δημοσκοπήσεις, οι εκλογές και το ενδεχόμενο συνεργασίας

Οι δημοσκοπήσεις, οι εκλογές και το ενδεχόμενο συνεργασίας
Εκλογές 2023
Intime / φωτογραφία αρχείου

Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να υπερτερεί σε όλες τις θεματικές ενότητες του Αλέξη Τσίπρα μάλιστα εκτιμάται στο Μαξίμου ως μία ένδειξη πως η κατάσταση αυτή δύσκολα θα ανατραπεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Η μία μετά την άλλη καταφθάνουν, μαθαίνω, στο Μέγαρο Μαξίμου οι δημοσκοπήσεις οι οποίες με δεδομένες τις συνθήκες προκαλούν ένα ελαφρύ χαμόγελο σε όλος. Και αυτό γιατί εν μέσω υποκλοπών, ακρίβειας, ενεργειακής κρίσης, δεν είναι λίγο να προηγείται η ΝΔ σε ποσοστά που κυμαίνονται από 7,5 μέχρι σχεδόν 10 μονάδες και μάλιστα με την Αξιωματική Αντιπολίτευση να μην έχει εισπράξει τίποτα από μια λογική φθορά που θα έπρεπε να υπάρχει μετά από 3,5 χρόνια.

Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να υπερτερεί σε όλες τις θεματικές ενότητες του Αλέξη Τσίπρα μάλιστα εκτιμάται στο Μαξίμου ως μία ένδειξη πως η κατάσταση αυτή δύσκολα θα ανατραπεί μέσα στους επόμενους μήνες. Όπως μου είπε λοιπόν η γάτα, έχουν πάρει χαρτί και μολύβι και κάνουν τις αναλύσεις τους από τις οποίες προκύπτει πως η αυτοδυναμία είναι ένας εφικτός στόχος στις δεύτερες εκλογές, αν και κατανοούν πως συνάμα είναι και ένας πολύ δύσκολος στόχος καθώς η ΝΔ θα πρέπει να φτάσει σε ένα ποσοστό της τάξης του 38,5%.

Πάντως, σύμφωνα πάντα με τη γάτα στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη τρίτες εκλογές δεν θα υπάρξουν κάτι που σημαίνει πως αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία τη δεύτερη Κυριακή τότε θα πρέπει να βρεθεί μία λύση συνεργασίας. Όλα φυσικά θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των βουλευτών που θα έχει η ΝΔ στη Βουλή και κατά πόσο αυτός θα υπολείπεται των 151. Γιατί άλλο να έχεις 149 βουλευτές και να…ψάχνεις δύο και άλλο να έχεις 140 και να θες έντεκα για να κυβερνήσεις. Και επειδή ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει πως θα έμπαινε σε μια λογική συνεργασίας υπό τον όρο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα είναι Πρωθυπουργός θα αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις όποιες εξελίξεις σε αυτή την περίπτωση.

Τώρα αν με ρωτήσετε γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άλλαξε, όταν μπορούσε, τον εκλογικό νόμο έτσι ώστε να μην είχε σήμερα αυτό τον πονοκέφαλο να σας πω πως την ίδια απορία έχουν και πολλοί συνεργάτες του. Μαθαίνω μάλιστα πως είχε δεχτεί μία ευρύτατη… γκάμα επιλογών όπως για παράδειγμα αυτοδυναμία με 35% για το πρώτο κόμμα ανεξάρτητα του ποσοστού των κομμάτων που έμεναν εκτός Βουλής, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε. Αν το μετανιώσει πάντως, ή αν έκανε λάθος επιλογή θα το ξέρουμε σε λίγους μήνες, μπορεί και νωρίτερα από το τέλος της άνοιξης. Και αυτό γιατί, όπως μαθαίνω, αν και ο ίδιος από την Πάτρα πριν λίγες μέρες επανέλαβε πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, συνομιλητές του τον προτρέπουν να προκηρύξει εκλογές συντομότερα, ακόμα και τον Φεβρουάριο. Η γάτα μάλιστα μου είπε πως δεν αποκλείεται η απόφαση αυτή να ληφθεί μέσα στις διακοπές, ιδιαίτερα αν ο ίδιος επιλέξει να πάει σε βουνό, και να πάμε στις κάλπες ακόμα και τον Μάρτιο.

Μέχρι τότε πάντως το μήνυμα στην κυβέρνηση είναι “τρέχουμε για την οικονομία”. Όπως ξέρουν η διαχείριση της ακρίβειας σε όλα τα επίπεδα είναι αυτή που θα κρίνει και το εκλογικό αποτέλεσμα για αυτό προετοιμάζονται και νέα πακέτα στήριξης της κοινωνίας. Το γεγονός ότι θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και μάλιστα σε τριπλάσιο ποσοστό δίνει αυτή τη δυνατότητα στο Υπουργείο Οικονομικών να βρει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο.

Μην ξεχνάμε πως τον Δεκέμβριο θα δοθεί το επίδομα των 250 ευρώ, θα έχουμε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις που θα κυμανθούν από μία έως τέσσερεις συντάξεις ενώ θετικά είναι και τα μηνύματα από το καλάθι της νοικοκυράς όπου πλέον λειτουργεί και ο ανταγωνισμός μεταξύ των καταστημάτων με το 80% από τα προϊόντα του καλαθιού είναι επώνυμα και το 20% είναι ετικέτα.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις περιοδείες του σε όλη την Ελλάδα και μετά την Πάτρα σειρά έχει η περιφέρεια Πελοποννήσου. Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις υποκλοπές, στις 5 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η συζήτηση για το θέμα, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας όπου θα προβλέπονται αυξήσεις για τους υγειονομικούς αλλά και η δυνατότητα των ιατρών του ΕΣΥ να διατηρούν και ιατρείο.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.

Διαβάστε ακόμα:

Δημοσκόπηση: Στην κορυφή ο τουρισμός - Το success story της κυβέρνησης

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 8 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Τι λένε οι πολίτες για ακρίβεια, υποκλοπές