ΚΑΙΡΟΣ

Μερομήνια: Προσοχή! Έρχονται χιόνια – Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα

Μερομήνια: Προσοχή! Έρχονται χιόνια – Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα

Νωρίτερα προβλέπουν την έλευση του χειμώνα φέτος οι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι και μάλιστα με ακραία καιρικά φαινόμενα να εμφανίζονται στα τέλη Οκτωβρίου.

Το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά, ωστόσο ο καιρός δείχνει ακόμη να έχει μείνει στο καλοκαιράκι. Αυτό όμως, σύμφωνα με τα παραδοσιακά Μερομήνια, αναμένεται να αλλάξει άρδην και μάλιστα πολύ νωρίς.

Ο ερασιτέχνης προγνώστης Νίκος Βογιατζής, που είκοσι χρόνια τώρα ασχολείται με τα ημερομήνια, προβλέπει πολλά χιόνια και στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, βροχές τον Απρίλιο του 2020 και άστατο καιρό στα μέσα Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου. Ζεστός προβλέπεται ο καιρός για τον Αύγουστο του επόμενου έτους.

Ο κ. Βογιατζής εξετάζοντας συστηματικά κάποια φυσικά φαινόμενα ή «σημάδια» στον ουρανό, μπορεί να μαντέψει ή να «δει» τα μερομήνια, δηλαδή ν’ αποκωδικοποιήσει τον καιρό ολόκληρου του επόμενου έτους, αρχής γενομένης από την εμφάνιση του ένατου φεγγαριού μέχρι και το χάσιμο του επόμενου ογδόου (μετρώντας πάντα τα φεγγάρια από την αρχή του εκάστοτε έτους).

Οι αποκλίσεις που υπάρχουν τόσο στα παρατηρούμενα σημάδια, όσο και στις ημέρες κατά τις οποίες γίνονται οι παρατηρήσεις, μπορούν να δικαιολογηθούν από τις διάφορες, εδαφολογικές και τις κλιματολογικές συνθήκες του κάθε τόπου.

Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα πρώτες ημέρες του ογδόου φεγγαριού του έτους, τον Αύγουστο. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μαντεύουν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα στην αρχή φεγγαριών και αργότερα μηνών. Μερομήνια ονομάζονται οι μέρες που γίνεται η πρόβλεψη, από τις λέξεις «μέρα και μήνας», γιατί σε κάθε μέρα απ’ αυτές, αντιστοιχεί ένας πλήρης κύκλος του φεγγαριού (γέμιση και χάση) ή ένας μήνας.

Τα μερομήνια δεν περιγράφονται, είναι θέμα γνώσης και πρακτικής και όχι θεωρίας. Είναι υπόθεση πείρας και αντίληψης που χρήζει μιας ιδιαίτερης προσοχής. Μπορεί αρκετοί άνθρωποι να παρατηρούν το ίδιο πράγμα, αλλά να έχουν διαφορετικές αντιλήψεις και οι προβλέψεις τους να μην ταυτίζονται. Η διαφορά δεν θα είναι ακραία, αλλά η πρόβλεψη του καθενός μπορεί να μη συμπέσει ως προς την ένταση του φαινομένου. Είναι κατάλοιπο παλαιών αστρολογικών αντιλήψεων που απόκτησε ο άνθρωπος εξετάζοντας τα καιρικά φαινόμενα με βάση τ’ άστρα.

Δείτε στην gallery τι καιρό θα κάνει με βάση τα φετινά Μερομήνια:

Διαβάστε επίσης:

Τραγικός θάνατος για 10χρονη: Θανατηφόρα αμοιβάδα «έφαγε» τον εγκέφαλό της

Δραματικές εξελίξεις: Οι Τούρκοι διεκδικούν Μύκονο, Πάρο, Νάξο και Αμοργό

Σχετικές ειδήσεις