ΚΑΙΡΟΣ

Fallstreak hole: Το σπάνιο φαινόμενο στον ουρανό της Αθήνας που μάγεψε μικρούς και μεγάλους

Fallstreak hole: Το σπάνιο φαινόμενο στον ουρανό της Αθήνας που μάγεψε μικρούς και μεγάλους
Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Μοναδικές και σπάνιες εικόνες είχαν την τύχη να αντικρίσουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας το απόγευμα της Τρίτης (18/2) καθώς τα έντονα χρώματα που δημιουργήθηκαν στον ουρανό την ώρα του ηλιοβασιλέματος θύμιζαν καλοκαίρι.

Όπως αναφέρει το meteo.gr, το εντυπωσιακό φαινόμενο ονομάζεται Fallstreak hole και μοιάζει με μία μεγάλη τρύπα στον ουρανό το οποίο φαίνεται ξεκάθαρα στο βίντεο που ακολουθεί. Το βίντεο είναι τραβηγμένο από τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη και εκτός από τα υπέροχα χρώματα στα νέφη κατά το ηλιοβασίλεμα ξεχωρίζει και ο περίεργος σχηματισμός με μία προεξοχή νεφών προς το έδαφος.

Δείτε το βίντεο:

Πού οφείλεται αυτός ο νεφικός σχηματισμός;

Τα νέφη που βρίσκονται πάνω από το ύψος των 5-6 km στην τροπόσφαιρα, όπως τα υψιστρώματα και θυσσανοσωρείτες στο βίντεο, αποτελούνται κυρίως από νερό ακόμη και αν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, κάτω από -20°C. Το νερό σε αυτή την κατάσταση βρίσκεται σε υπέρτηξη και αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχουν πυρήνες συμπύκνωσης (αλάτι, άνθρακας, ιωδιούχος άργυρος ή άλλα μέταλλα) ώστε να σχηματίσουν κανονικές σταγόνες ή παγοκρυστάλλους (για να σχηματιστεί σταγόνα βροχής ή παγοκρύσταλλος χρειάζεται οπωσδήποτε μια στέρεη επιφάνεια να προσκολληθεί).

Όταν εμφανίζονται πυρήνες συμπύκνωσης, αναλαμβάνει δουλειά ο μηχανισμός Bergeron σύμφωνα με τον οποίο η δημιουργία παγοκρυστάλλων γίνεται σε βάρος των γειτονικών σταγόνων. Οι σταγόνες δηλαδή εξατμίζονται και οι υδρατμοί αυξάνουν το μέγεθος των παγοκρυστάλλων, μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά και να αρχίσουν να πέφτουν, όπως φαίνεται στο κέντρο της τρύπας!

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να εμφανιστούν πυρήνες συμπύκνωσης σε αυτά τα ύψη είναι με το πέρασμα ενός αεροσκάφους που ελευθερώνει μεν κάποιους αλλά επιπρόσθετα δημιουργεί περιοχή χαμηλής πίεσης, άρα ο αέρας ψύχεται γρήγορα και δημιουργούνται οι πρώτοι παγοκρύσταλλοι. Πολύ πιθανόν ο σχηματισμός «Fallstreak hole» όπως ονομάζεται, να σχηματίστηκε λόγω των παραπάνω μηχανισμών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Μάρθα Καραγιάννη: Αποκάλυψη! Η διάγνωση για την υγεία της ηθοποιού

Νεκρό 8χρονο κορίτσι - Το βίασαν 16 συγγενείς του

Σχετικές ειδήσεις