ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ραγδαία επιδείνωση του καιρού την Τετάρτη- Πού και πότε θα ανοίξουν οι ουρανοί

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ραγδαία επιδείνωση του καιρού την Τετάρτη- Πού και πότε θα ανοίξουν οι ουρανοί

Καιρός: Αναλυτική πρόγνωση για όλη τη χώρα – Δείτε τους προγνωστικούς χάρτες της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ)

Ένα νέο καιρικό σύστημα με το όνομα «Μπάλλος» θα προκαλέσει νέα κακοκαιρία στη χώρα από την Πέμπτη και από τα δυτικά – νοτιοδυτικά.

Όπως αναφέρει η ΕΜΥ στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού η κακοκαιρία «Μπάλλος» θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά:

  1. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια των φαινομένων από ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία την υπόλοιπη χώρα.

Την Παρασκευή (15/10) κακοκαιρία προβλέπεται αρχικά σε όλη τη χώρα, τα έντονα φαινόμενα όμως από τις απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.

Το Σάββατο (16/10) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

  1. Τους θυελλώδεις νότιους ανέμους εντάσεως 7 με 8 μποφόρ. Στη βόρεια Ελλάδα από το βράδυ της Πέμπτης (14/10) θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με την ίδια ένταση, ενώ την Παρασκευή (15/10) οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο πιθανώς να φτάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ.
  2. Την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στη βόρεια Ελλάδα κατά 6 με 7 βαθμούς Κελσίου.

Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη

Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Περιφέρεια Κρήτης προβλέπει η ΕΜΥ σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Τα φαινόμενα αναμένεται να εμφανιστούν από τις μεσημβρινές ώρες της ερχόμενης Πέμπτης 14 Οκτωβρίου. Με ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημέρωσε ότι όλες οι υπηρεσίες και τα τεχνικά μέσα της Περιφέρειας, που αποτελούν τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Επιπλέον, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης, καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν πιστά οδηγίες όπως να ασφαλίσουν αντικείμενα, να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά, να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Αναλυτική πρόγνωση για την Τετάρτη

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται τοπικές βροχές τις πρώτες πρωινές ώρες και βελτίωση του καιρού.

Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά προβλέπεται βελτιωμένος καιρός όμως τοπικές βροχές θα σημειωθούν βαθμιαία από τα δυτικά, που το απόγευμα θα ενταθούν και βαθμιαία στη δυτική Ελλάδα θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Αιγαίο τις πρωινές ώρες έως 5 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν βαθμιαία σε νότιους νοτιοανατολικούς 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Λίγες νεφώσεις στην Αττική που από τις προμεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και αργά το απόγευμα μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι ανατολικοί νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση και τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 16 έως 22 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, λίγες νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το πρωί έως 5 μποφόρ, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 12 και 19 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές και γρήγορη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και από τις απογευματινές ώρες στα δυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα το πρωί στην κεντρική Μακεδονία έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Από το απόγευμα θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ, με τάση περαιτέρω ενίσχυσης τη νύχτα.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησος

Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, που το βράδυ στα βόρεια θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: Στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και μετά το μεσημέρι ανατολικοί νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση. Στα νότια μεταβλητοί ασθενείς και από το μεσημέρι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με σποραδικές βροχές κυρίως στην Κρήτη.

Άνεμοι: Αρχικά δυτικοί και βαθμιαία νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρώτες πρωινές ώρες.

Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Από το μεσημέρι νοτιοανατολικοί 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Εύβοια

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές, οι οποίες το βράδυ θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε ανατολικών διευθύνσεων με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε στην gallery που ακολουθεί τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ με τον καιρό τα επόμενα 24ωρα:

Ο καιρός την Πέμπτη

Προβλέπεται κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους αρχικά στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και βαθμιαία από το μεσημέρι και στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ. Το βράδυ στη Μακεδονία θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στη Μακεδονία όπου δεν θα ξεπεράσει τους 13 με 15 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Παρασκευή

Προβλέπεται κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου ενώ πρόσκαιρα είναι πιθανό να χιονίσει και στα ορεινά της δυτικής Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν βόρειοι 6 με 8 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν νότιοι 6 με 8 και στο Αιγαίο πιθανώς τοπικά έως 9 μποφόρ, στρεφόμενοι από τις απογευματινές ώρες σταδιακά σε βόρειους

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στα κεντρικά και τα βόρεια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Ασελγούσε στα ανίψια του επί 4 χρόνια και βιντεοσκοπούσε τις πράξεις του

Σωτήρης Λαφαζάνης: Πώς έγινε το μοιραίο τροχαίο - Γιατί θα γίνει νεκροψία

Καιρός: Έρχεται νέο πολύ ισχυρό κύμα κακοκαιρίας από Πέμπτη - Στο «κόκκινο» πολλές περιοχές (vid)