ΚΑΙΡΟΣ

Μαρουσάκης στο Newsbomb.gr: Η Ελπίδα θα «πνίξει» τη χώρα στο χιόνι - Προσοχή τις επόμενες ώρες

Μαρουσάκης στο Newsbomb.gr: Η Ελπίδα θα «πνίξει» τη χώρα στο χιόνι - Προσοχή τις επόμενες ώρες
Η «Ελπίς» θα «χτυπήσει» σε δύο φάσεις
INTIME NEWS

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Η «Ελπίς», όπως ονομάστηκε το νέο κύμα κακοκαιρίας, αναμένεται να πλήξει τη χώρα τις επόμενες ώρες -  Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ανέφερε πως προβλέπει πυκνές και συνεχείς χιονοπτώσεις για σχεδόν 3 ημέρες

Ένα πολύ ισχυρό κύμα ψύχους από την περιοχή της Βόρειας Ευρώπης, θα «σαρώνει» τη χώρα, με πολικές αέριες μάζες, το οποίο αναμένεται να δώσει πολύ πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά.

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ανέφερε πως η κακοκαιρία Ελπίδα θα εστιάσει στη Νότια Ελλάδα, με τις περισσότερες χιονοπτώσεις να σημειώνονται, μέσα στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας, ο ισχυρός παγετός στα κεντρικά και βόρεια και οι πυκνές χιονοπτώσεις στο Αιγαίο και τα ανατολικά.

«Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι πως η νέα κακοκαιρία θα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια, γι αυτό και πρέπει να δείξουμε την απαιτούμενη προσοχή. Σε αυτό το χρονικό διάστημα σίγουρα θα δημιουργηθούν αρκετά προβλήματα, θα έχουμε και πυκνές χιονοπτώσεις οι οποίες θα εστιάζουν κυρίως μέσα στο Αιγαίο και σε περιοχές του ανατολικού-ηπειρωτικού κορμού, που βρέχονται από αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr ο κ. Μαρουσάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Αττική τα χιόνια θα ξεκινήσουν από αύριο στα Βόρεια Προάστια, μετά τις πρωινές ώρες. «Το σημαντικότερο κύμα κακοκαιρίας μας έρχεται την Δευτέρα, το οποίο θα φέρει χιόνια μέχρι και στο Σύνταγμα. Πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή στον ισχυρό παγετό, τις νυχτερινές και πρωινές ώρες», επισήμανε ο μετεωρολόγος του Open.

Στα λευκά η Κοζάνη - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν τις επόμενες ώρες

Χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στη Φλώρινα αλλά και στην πόλη της Κοζάνης το απόγευμα της Παρασκευής (21/1), καθώς η ΕΜΥ και μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει για την επέλαση της κακοκαιρίας Ελπίδα τις επόμενες ώρες στη χώρα μας.

Στην Κοζάνη, χιονόπτωση καταγράφηκε το απόγευμα μέσα στην πόλη, σύμφωνα με το kozan.gr.

Δείτε φωτογραφίες στη Gallery:

Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία - Τι αποφασίστηκε

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Πολιτική Προστασία, το απόγευμα της Παρασκευής, υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, παρουσία του Υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων, ενόψει της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που αναμένεται να πλήξει τη χώρα από αύριο και για τις επόμενες ημέρες.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει προετοιμαστεί επαρκώς προκειμένου να προστατεύσει αποτελεσματικά τους πολίτες αλλά και να συνδράμει τους Δήμους για την αντιμετώπιση των τοπικών αναγκών, επισήμανε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης στη διευρυμένη διαδικτυακη σύσκεψη για τον καλύτερο συντονισμό ως προς την αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Χάρης Κοντοές και ο μετεωρολόγος - επιστημονικός συνεργάτης του Αστεροσκοπείου, Κ. Λαγουβάρδος, ο οποίος ενημέρωσε για το πως θα κυμανθούν τα δύο κύματα της κακοκαιρίας, τις επόμενες μέρες καθώς και οι θεματικοί - χωρικοί αντιπεριφερειάρχες, δημάρχοι και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας των Δήμων.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, τις προληπτικές ενέργειες του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ανάπτυξαν ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Β. Κόκκαλης και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μητροπολιτικών Υποδομών, Π. Καρυώτης.

Ο κ. Πατούλης σημείωσε πως η Περιφέρεια έχει λάβει όλα τα μέτρα για να κρατηθούν ανοικτοί οι κεντρικοί οδικοί άξονες ευθύνης της και ζήτησε από τους δημάρχους να εστιάσουν στον καθαρισμό των δημοτικών δρόμων αρμοδιότητας τους.

Σημειώνεται πως η Περιφέρεια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας και την προστασία των πολιτών διαθέτει 80 μηχανήματα, συμπεριλαμβανομένων εκχιονιστικά, χωματουργικά αλλά και 2 μηχανήματα απεγκλωβισμού. Έχουν διανεμηθεί 2.5 χιλιάδες τόνοι αλάτι και βρίσκονται σε 24ωρη επιφυλακή 250 άτομα για την εξυπηρέτηση και προστασία των πολιτών.

Τέλος σχετικά με το θέμα της λειτουργίας των σχολείων, για την ερχόμενη εβδομάδα οπότε και αναμένεται το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας, σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Κυριακή το απόγευμα κατόπιν σύσκεψης όπου θα αξιολογηθούν τα νέα τα δεδομένα.

Σε ετοιμότητα η Αττική και η Πολιτική Προστασία για το κύμα χιονιά

Με 80 εκχιονιστικά και άλλα βαρέως τύπου οχήματα, 2.5 χιλιάδες τόνους αλάτι διανεμημένο σε 10 σημεία του λεκανοπεδίου και 250 άτομα σε 24ωρη επιφυλακή, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών που πιθανόν προκύψουν από την επικείμενη κακοκαιρία στο λεκανοπέδιο.

Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης στο πλαίσιο του συντονισμού των απαιτούμενων ενεργειών επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Ελέγχου και Συντήρησης Έργων (ΔΕΣΕ) της Περιφέρειας στο Καπανδρίτι όπου ακολούθησε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν: ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης, οι δήμαρχοι Διονύσου Ι. Καλαφατέλης, Ωρωπού Γ. Γιασημάκης, ο αρμόδιος εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Μητροπολιτικών Υποδομών, Χωρικού σχεδιασμού και Αντιπλημμυρικών Έργων Αθ. Κατσιγιάννης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μητροπολιτικών Υποδομών Π. Καρυώτης και ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ν. Σταθόπουλος.

Ο κ. Πατούλης τους κάλεσε να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών τονίζοντας ότι «προτεραιότητα αποτελεί η επίδειξη άμεσων αντανακλαστικών», προκειμένου να επέμβουν χωρίς χρονοτριβές, όπου και αν απαιτηθεί. Εστίασε στη συνεργασία των δημοτικών αρχών, υπογραμμίζοντας τη σημασία να έχουν προχωρήσει στα προληπτικά μέτρα που απαιτούνται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, με στόχο όλοι μαζί σε συνεργασία και με την κεντρική διοίκηση να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κακοκαιρίας αποτελεσματικά.

Προς αυτή την κατεύθυνση ενημέρωσε, θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη διαδικτυακά με τους δημάρχους της Αττικής και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι «είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε κάθε ενέργεια που απαιτείται, όπως η διάνοιξη των δρόμων ευθύνης μας που είναι οι κεντρικοί οδικοί άξονες. Θέλω να πιστεύω πως και οι Δήμοι έχουν μεριμνήσει για όλες τις προληπτικές ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι που είναι στην αρμοδιότητά τους, αλλά και για κάθε τοπική ανάγκη που θα προκύψει. Εμείς ως Περιφέρεια Αττικής θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους προκειμένου να συνδράμουμε και πέραν των δικών μας αρμοδιοτήτων, εάν παραστεί ανάγκη. Παράλληλα, θα ήθελα να επισημάνω πως για πρώτη φορά ως Περιφέρεια Αττικής, διαθέτουμε δύο ειδικά οχήματα απεγκλωβισμού πολιτών σε περίπτωση που τεθεί η ανάγκη για λόγους υγείας. Θα είμαστε σε διαρκή επιφυλακή και πιστεύω ότι το ίδιο θα έχουν κάνει τόσο οι δήμοι όσο και ο κεντρικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας».

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ

Διαδοχικά καιρικά συστήματα προβλέπεται να προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα «ΕΛΠΙΣ» (ELPIS) στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Το πρώτο καιρικό σύστημα θα επηρεάσει τη χώρα από το Σάββατο (22/1) και το δεύτερο, που θα είναι πιο ισχυρό, από τη Δευτέρα (24/1).

Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.

Πιο αναλυτικά:

1) Χαμηλές θερμοκρασίες

Από το Σάββατο αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται ότι από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη (26/1) οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.

2) Χιονοπτώσεις

α) το Σάββατο (22/1) θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις ακόμα και πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Προς το βράδυ χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν σε όλο το Αιγαίο και κατά τόπους στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα του θα είναι πυκνές.

β) την Κυριακή (23/1) αναμένεται ύφεση των φαινομένων στα ηπειρωτικά, ενώ στην Εύβοια και σε όλο το Αιγαίο θα συνεχιστούν κατά διαστήματα οι πυκνές χιονοπτώσεις.

γ) τη Δευτέρα (24/1) οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.

δ) την Τρίτη (25/1) τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

3) Θυελλώδεις Άνεμοι

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν στην ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στην Αθήνα: Νεκρό κοριτσάκι ενός έτους από εγκαύματα – Συνελήφθησαν μητέρα και γιαγιά

Καιρός - Αρναούτογλου: Προειδοποίηση για χιονοθύελλα - Πυκνά χιόνια και στην Αττική τη Δευτέρα

Επίθεση Χάκερς στη Βουλή: Έβαλαν στόχο email βουλευτών - Άγνωστο ακόμα το μέγεθος της διαρροής