ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση χάκερς στη Βουλή: Έβαλαν στόχο email βουλευτών - Άγνωστο ακόμα το μέγεθος της διαρροής

Βουλή χάκερς
Πού στρέφονται οι έρευνες για την επίθεση
Intime News

Βουλή: Άγνωστη ακόμα η διαρροή που υπήρξε - Στοχοποίησαν 60 λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου βουλευτών, δημοσιογράφων και εργαζομένων

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Πέμπτης (20/1) από την συντονισμένη επίθεση από χάκερς στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ άγνωστη είναι μέχρι στιγμής η διαρροή που υπήρξε. Η κινητοποίηση για να προστατευτούν τα ευαίσθητα δεδομένα της Βουλής, ξεκίνησε από την Διεύθυνση Πληροφορικής, όταν έγινε αντιληπτή η προσπάθεια απόκτησης πρόσβασης σε λογαριασμούς του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Βουλής από εξωτερική IP. Άμεσα διακόπηκε η λειτουργία του web mail των χρηστών για την προστασία τους ενώ ενημερώθηκαν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Οι χάκερς κατάφεραν να παραβιάσουν, όπως έχει γίνει γνωστό, περίπου 60 λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου βουλευτών, εργαζομένων και κοινοβουλευτικών συντακτών.

Μέχρι και αυτή τη στιγμή γίνονται έρευνες από τις αρμόδιες Αρχές σε συνεργασία με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ερευνούν το μέγεθος της έκθεσης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν από την παραβίαση υπήρξε διαρροή στοιχείων βουλευτών ή εργαζομένων που κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής διεύθυνσης του Κοινοβουλίου.

Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Πληροφορικής είναι σε άμεση και στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να αποτιμηθεί το περιστατικό.

Ομοιότητες με την κυβερνοεπίθεση στο νορβηγικό Κοινοβούλιο

Ομοιότητες με την επίθεση που δέχτηκε το νορβηγικό Κοινοβούλιο θυμίζει η χθεσινή κυβερνοεπίθεση στην ελληνική Βουλή, με την διαφορά ότι η πρώτη ήταν μεγαλύτερη και πιο εξελιγμένη.

Νορβηγοί αξιωματούχοι είχαν γνωστοποιήσει ότι κατά την επίθεση πριν από ένα χρόνο οι χάκερς έκλεψαν άγνωστο αριθμό πληροφοριών, ενώ οι δράστες φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκαν τις αδυναμίες του προγράμματος που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση των email των βουλευτών, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Οι νορβηγικές αρχές ανέφεραν ότι τουλάχιστον 269 server τους εκτέθηκαν στο χακάρισμα, συμπεριλαμβανομένων τοπικών αρχών, ένα πανεπιστήμιο και το κοινοβούλιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία Ελπίδα: Πάμε για ιστορικές χιονοπτώσεις - Πού και πότε θα το στρώσει στην Αττική

Βιασμός ανήλικης από ιερέα: Συγκλονίζει το κορίτσι - «Ό,τι γίνεται μεταξύ μας δεν θα το λες πουθενά»

Κρούσματα σήμερα: 20.507 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 108 θάνατοι και 679 διασωληνωμένοι