Έρχεται νέα κακοκαιρία το επόμενο 48ωρο: Ποιες περιοχές θα πλήξει - Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Newsbomb

Tο νέο κύμα κακοκαιρίας θα χτυπήσει την Ελλάδα από αύριο, Τρίτη.
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Το νέο κύμα κακοκαιρίας θα χτυπήσει την Ελλάδα από αύριο, Τρίτη - Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε νωρίτερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) - Πού θα σημειωθούν τα φαινόμενα - Σταδιακή βελτίωση του καιρού από την Πέμπτη

Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα από το μεσημέρι της Τρίτης (01-02-2022) έως την Πέμπτη (03-02-2022), με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και καταιγίδες, τις χιονοπτώσεις κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ορεινά - ημιορεινά και τους θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ στα πελάγη.

Η αλλαγή του καιρού «ανάγκασε» την ΕΜΥ να εκδώσει, το μεσημέρι της Δευτέρας (31.01.2022) νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης για να προειδοποιήσει για τα όσα έρχονται από αύριο το μεσημέρι.

Ο καιρός θα χαλάσει ξανά από αύριο το μεσημέρι και η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως την Πέμπτη. Κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες, οι χιονοπτώσεις κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά και οι θυελλώδεις άνεμοι έως 9 μποφόρ στα πελάγη.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Αρναούτογλου: Βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις την Τρίτη

Νέα κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει τις επόμενες ώρες μεγάλο μέρος της χώρας, με τον Σάκη Αρναούτογλου να προειδοποιεί για έντονα καιρικά φαινόμενα κυρίως στη δυτική Μακεδονία.

Ο καιρός αύριο

Την Τρίτη (1/2), τις πρωινές ώρες στη δυτική Μακεδονία η συννεφιά θα δώσει πρόσκαιρες χιονοπτώσεις οι οποίες δεν αποκλείεται να δώσουν κάποια χιονόστρωση κυρίως σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Παράλληλα, προς την πλευρά του νομού Καστοριάς, Φλώρινας, στα βορειότερα και δυτικά τμήματα του νομού Κοζάνης θα σημειωθούν κάποιες χιονοπτώσεις πάνω από τα 600 μέτρα. Στην υπόλοιπη Μακεδονία και Θράκη, το πρωί θα υπάρξει ένα πέρασμα από κάποιες τοπικές βροχές που ίσως έχουν και τη μορφή χιονιού πάνω από τα 600-800 μέτρα.

Την ίδια ώρα, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα σημειωθούν τοπικές βροχές προς τις προ μεσημβρινές ώρες, ενώ γρήγορα θα βγάλει περισσότερες μπόρες στις Κυκλάδες. Στην Κρήτη καθ' όλη τη διάρκεια της Τρίτης θα υπάρχει συννεφιά κατά διαστήματα αυξημένη ενώ στα βόρεια του νησιού δύσκολα θα σημειωθούν κάποιες βροχές αξιόλογες. Στο ορεινό και στο νότιο κομμάτι της Κρήτης οι βροχές θα είναι τοπικές αλλά περισσότερες ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν και καταιγίδες.

Στη νοτιοανατολική Στερεά, στην Αττική και στην Εύβοια το πρωί ίσως βρέξει τοπικά αλλά θα κυριαρχήσει η συννεφιά όπως και στις περισσότερες περιοχές της Θεσσαλίας και των Σποράδων. Γενικά από το ορεινό κομμάτι της Θεσσαλίας, της βόρειας Στερεάς, το ορεινό κομμάτι της Πελοποννήσου και δυτικότερα τα φαινόμενα θα είναι περισσότερα. Τοπικές βροχές με πολύ δυνατό νοτιά θα έχει η δυτική - νοτιοδυτική Ελλάδα.

Στη Θράκη, μετά το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί ενώ στην ανατολική, κεντρική και δυτική Μακεδονία οι τοπικές βροχές θα επηρεάζουν ολοένα και περισσότερες περιοχές.

Στη δυτική Ελλάδα οι βροχές θα παραμείνουν με τάση να εξασθενούν στα βορειοδυτικά, ενώ οι χιονοπτώσεις θα διατηρηθούν στις ορεινές περιοχές από την Ήπειρο, δυτική Θεσσαλία, βόρεια Στερεά μέχρι και Πελοπόννησο σε μεγάλα όμως υψόμετρα πάνω από τα 1.200 μέτρα.

Στην Αττική, προβλέπεται άστατος καιρός με βροχές και «ανοίγματα». Τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μέσα στην ημέρα θα γίνουν περισσότερες. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 17 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη όπως και στην υπόλοιπη κεντρική Μακεδονία τις πρωινές ώρες θα έχουμε σύννεφα με τοπικές βροχές και κάποιες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις πάνω από τα 600-800 μέτρα. Προς το μεσημέρι και αργότερα οι τοπικές βροχές θα αρχίσουν να γίνονται περισσότερες και εδώ και να εντοπίζονται στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 11 βαθμούς Κελσίου.

Κατηγορίας 3 οι βροχόπτωσεις

Νέα κακοκαιρία θα επηρεάσει τη χώρα κατά το διήμερο Τρίτη 01/02 – Τετάρτη 02/02/2022, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της θα είναι τα ισχυρά κατά τόπους φαινόμενα, οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη και η πτώση της θερμοκρασίας. Η εν λόγω κακοκαιρία αναμένεται να είναι Κατηγορίας 3 όσον αφορά τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI).

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες αναμένονται την Τρίτη κυρίως στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά και την Τετάρτη κυρίως στο Αιγαίο, στην Κρήτη και στα Βορειοανατολικά, Ανατολικά και Νότια ηπειρωτικά.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά Ηπείρου, Θεσσαλίας και Μακεδονίας οι οποίες από το μεσημέρι της Τρίτης θα επεκταθούν και στα ορεινά της Θράκης καθώς και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μακεδονίας και της Θράκης.

Την Τετάρτη χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης αλλά και σε ορεινά και ημιορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας.

Ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στα πελάγη οι οποίοι κατά τη διάρκεια της Τρίτης στο Ιόνιο και της Τετάρτης στο Αιγαίο θα στραφούν σε δυτικούς έως βορειοδυτικούς.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή πτώση η οποία θα γίνει αισθητή από την Τρίτη στα βόρεια και δυτικά και στο σύνολο της χώρας την Τετάρτη, οπότε δεν θα ξεπεράσει τους 5-6 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και βόρεια και τους 11-13 στην υπόλοιπη χώρα.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται ο υετός (βροχή / χιόνι) που αναμένεται έως το βράδυ της Τετάρτης 02/02 καθώς και ο άνεμος κοντά στο έδαφος.

Meteo.gr: Υετός και άνεμος. 01-02/02/2022

Από τις αρχές του 2022, η μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ξεκινά την κατηγοριοποίηση των κακοκαιριών οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλα ύψη βροχής, βασιζόμενη στον υπολογισμό του Δείκτη Επικινδυνότητας Βροχόπτωσης (RPI).

Ο υπολογισμός του πενταβάθμιου δείκτη RPI λαμβάνει υπόψη του:

Το αναμενόμενο ύψος βροχής μέσα σε ένα 24ωρο, όπως αυτό προβλέπεται από ένα σύνολο μετεωρολογικών μοντέλων υψηλής ανάλυσης τα οποία εφαρμόζει και διαθέτει η μονάδα Meteo.

Τη χωρική έκταση των περιοχών όπου η αναμενόμενη βροχή 24ώρου υπερβαίνει ένα όριο το οποίο έχει καθοριστεί από την κλιματολογική ανάλυση των βροχοπτώσεων στη χώρα μας την τελευταία τριακονταετία.

Τον πληθυσμό που θα επηρεάσει η αναμενόμενη βροχόπτωση.

Μαρουσάκης: Ποιες θα είναι οι δύσκολες ημέρες

Για νέα κακοκαιρία που, όμως, δεν θα θυμίζει σε τίποτα την κακοκαιρία Ελπίδα έκανε λόγο ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του καιρού των επόμενων ημερών που θα φέρει χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και αρκετές βροχές και καταιγίδες σε «μια τυπική χειμερινού τύπου κακοκαιρία».

Η αλλαγή του καιρού, όπως εξήγησε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, θα προκληθεί από τα διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά από την κεντρική Ευρώπη που θα έρθουν πιο νότια «και ένα από αυτά θα μας απασχολήσει από το μεσημέρι της Τρίτης».

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη τα χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βροχές και οι τοπικά ισχυρές καταιγίδες αλλά και τα χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές προσθέτοντας ότι «οι περισσότερες ημέρες της εβδομάδας θα κυλήσουν έτσι».

Η κακοκαιρία αυτή, κατά τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή από την νέα πολική αέρια μάζα που αναμένεται να μετατοπιστεί από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη προς τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη και η οποία θα αλληλεπιδράσει με τις θερμότερες μάζες φέρνοντας βροχές αλλά και χιόνια.

Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει αύριο, Τρίτη, πρώτα από τα δυτικά ενώ τα φαινόμενα στη συνέχεια θα κινηθούν ανατολικά με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη να λέει ότι «Τετάρτη και Πέμπτη θα είναι οι πιο δύσκολες μέρες».

«Από Παρασκευή τα φαινόμενα υποχωρούν και πάμε σε ένα Σαββατοκύριακο με πολύ καλό καιρό και άνοδο σημαντική της θερμοκρασίας» κατέληξε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης για τον καιρό των επόμενων ημερών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Νέα κακοκαιρία: Ποιες περιοχές θα πλήξουν τα ισχυρά φαινόμενα - Κατηγορίας 3 οι βροχόπτωσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved