ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία Genesis: Σαρώνει στο πέρασμα της - Πλημμύρες, καταστροφές και διακοπές ρεύματος

Κακοκαιρία Genesis: Σαρώνει στο πέρασμα της - Πλημμύρες, καταστροφές, διακοπές ρεύματος
Το νερό πλημμύρισε τον δρόμο στο λιμάνι της Αμφιλοχίας.
sinidisi.gr

Κακοκαιρία Genesis: Συναγερμός έχει σημάνει για την κακοκαιρία Genesis, η οποία πλήττει ήδη μεγάλο μέρος της χώρας.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα μας εδώ και μερικές ώρες, με τα προβλήματα να είναι έντονα στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας.

Συγκλονίζουν οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την κακοκαιρία Genesis. Στην Αμφιλοχία η θάλασσα έχει γίνει ένα με τη στεριά ενώ την ίδια ώρα η περιοχή παραμένει χωρίς ηλεκτροδότηση. Χωρίς ρεύμα παραμένουν και αρκετές περιοχές της Πάτρας. Η κακοκαιρία έχει κάνει την εμφάνιση της και στη συμπρωτεύουσα καθώς η βροχόπτωση είναι έντονη σε διάφορες περιοχές της πόλης. Επιπλέον μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί οι καλλιέργειες αγροτών σε αρκετά μέρη της Ελλάδας.

Η κακοκαιρία χτύπησε την Αμφιλοχία όπου η σφοδρή βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του Αμβρακικού και η θάλασσα να γίνει ένα με τη στεριά σήμερα το πρωί.

Όπως φαίνεται στα βίντεο που ακολουθούν, το νερό πλημμύρισε τον δρόμο στο λιμάνι, με τα αυτοκίνητα και τους πεζούς να αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος της πόλης παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για αρκετές ώρες λόγω της κακοκαιρίας, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από φερτά υλικά σε φρεάτια, ειδικά στο ύψος του παιδικού σταθμού, όπου σύμφωνα με μαρτυρία αναγνώστη, πυροσβέστες έδιναν «μάχη» να βγάλουν τα σκουπίδια και να ξεβουλώσουν με τα χέρια τα φρεάτια ώστε να τραβήξουν τα νερά πριν δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα από πλημμύρες.

To νερό πλημμύρισε τον δρόμο στο λιμάνι,sinidisi.gr

Ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας Genesis στη Θεσσαλονίκη

Σε κατάσταση ετοιμότητας και επιφυλακής βρίσκονται από χθές Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022 η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και όλοι οι φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, βάσει του σχεδιασμού τους. Η βροχόπτωση είναι έντονη σε διάφορες περιοχές της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Χωρίς ρεύμα η Πάτρα

Αυτή την ώρα είναι χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές της Πάτρας. Βίντεο που βλέπει το φως της δημοσιότητας απεικονίζει τα μαγαζιά της πόλης που είναι στα σκοτάδια ενώ παράλληλα ηχούν σειρήνες συναγερμών. Οι ισχυροί άνεμοι που φυσούν στην περιοχή έχουν προκαλέσει μικροπροβλήματα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία εντοπίστηκε βλάβη σε υποσταθμό της ΔΕΗ στην συμβολή της Κωνσταντινουπόλεως με την Σαρανταπόρου.

Φαίνεται πως οι προγνώσεις των μετεωρολόγων για την επερχόμενη κακοκαιρία Genesis επιβεβαιώνονται. Σύμφωνα με τις προγνώσεις αναμένεται στην Πάτρα και τον Πύργο και την ευρύτερη περιοχή ισχυρή βροχή και έντονη κεραυνική δραστηριότητα τις επόμενες ώρες .

Πλημμυρικά φαινόμενα στη Νίκαια του Δ. Κιλελέρ

Κοντά στη μία ώρα διήρκεσε η ισχυρότατη βροχόπτωση που έπληξε τη Νίκαια του Δήμου Κιλελέρ νωρίτερα την Παρασκευή με αποτέλεσμα να καταγραφούν πλημμυρικά φαινόμενα…

Τα βασικότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στο ύψος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, όπως και σε πάρκο στην είσοδο της Νίκαιας, εξαιτίας φερτών υλικών που έκλεισαν τις αποχετεύσεις ομβρίων υδάτων με αποτέλεσμα τα νερά να μην είναι εφικτό να απορροφηθούν.

kakokairia1.jpg
Εικόνες από τη Νίκαια του Δήμου Κιλελέρlarissanet.gr

Αμέσως υπήρξε παρέμβαση από μηχανήματα του Δήμου Κιλελέρ και πλέον η κατάσταση φαίνεται πως έχει βελτιωθεί.

Iσχυρότατη βροχόπτωση που έπληξε το Κιλελερ.larissanet.gr

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες

Τους κόπους τους είδαν για ακόμη μία φορά να πηγαίνουν χαμένοι οι αγρότες σε Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία μετά τις επαναλαμβανόμενες και έντονες βροχοπτώσεις που συνοδεύτηκαν με χαλαζοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Λίγο πριν την συγκομιδή, οι αγροτές μετρούν απώλειες, ενώ κάνουν λόγο ακόμα και για ολοκληρωτική καταστροφή στις σοδειές τους.

Σε απόγνωση βρίσκονται μεταξύ άλλων και οι αγρότες των περιοχών Θεσσαλίας, Ημαθίας και Κρήτης από τις τελευταίες χαλαζοπτώσεις που έπληξαν τις καλλιέργειες τους.

Η Θεσσαλία με επίκεντρο την Λάρισα βάλλεται τις τελευταίες ημέρες από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αρχικά το πρόβλημα εντοπίστηκε στα Φάρσαλα, μετά στον Τύρναβο και το Κιλελέρ και κατόπιν περιοχές της Ελασσόνας.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες
ekriti.gr

Η διπλή χαλαζόπτωση προκάλεσε πολύ μεγάλες ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα διαφόρων αγροτικών καλλιεργειών (καλαμπόκι, σιτηρά, κριθάρι, αμύγδαλα, καρύδια, καπνά, οπωροκηπευτικά, αμπέλια), οδηγώντας πολλούς αγρότες σε απόγνωση, αφού ήταν μπροστά στα αλώνια και σε συγκομιδές και είδαν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι.

Οι αγρότες μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή των σιτηρών και ακόμη και τώρα βλέπουν στα χωράφια τους χαλάζι, καθώς έπεσε σε τέτοια ένταση και ποσότητα που ακόμη δεν έχει λιώσει. Εκτιμάται ότι 20.000 στρέμματα με δένδρα, σιτηρά, κηπευτικά και καπνά επλήγησαν από την τελευταία χαλαζόπτωση

Η έντονη βροχόπτωση συνοδευόμενη από χαλάζι, προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε αμπέλια , αμύγδαλα, καρύδια, αλλά και αροτραίες καλλιέργειες στα χωριά Δρυμό, Ολυμπιάδα, Καλλιθέα, του Δήμου Ελασσόνας στη Λάρισα.

Καταστράφηκαν καλλιέργειες στην Ημαθία

Στην Ημαθία η χαλαζόπτωση χτύπησε για δεύτερη φορά καλλιέργειες με ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια κ.α. στο Ροδοχώρι , Επισκοπή, Χαρίεσσα αλλά έπληξε και αρκετές καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην περιοχή των Λευκαδίων και Κοπανού.

Αλλά και οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με την κτηνοτροφική οδοποιία.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες
cretalive.gr

Καταστροφές σε Αμύνταιο και Σέρρες

Ολική καταστροφή υπέστησαν οι παραγωγές των αγροτών του Δήμου Αμυνταίου λόγω της σφοδρής χαλαζόπτωσης που έπληξε την περιοχή στις αρχές της εβδομάδας.

Σε επιστολή του ο Συνεταιρισμός ΒΟΚΕΡΙΑΣ 551 αναφέρει ότι κλιμάκιο του ΕΛΓΑ διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής, η οποία είναι στο 100%.

Στις Σέρρες, προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες καλαμποκιού και βαμβακιού στην περιοχή, με τους αγρότες να εκτιμούν ότι η καταστροφή αφορά περίπου 4.000 στρέμματα. Το βαμβάκι ήταν σε πλήρη ανάπτυξη 25 – 30 πόντους από το έδαφος και έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά.

Στην ίδια περιοχή ζημιές υπέστησαν και παραγωγοί μηδικής. Μεγάλες καταστροφές και στην περιοχή της Ηράκλειας στο Βαλτερό και Γεφυρούδι από έντονη χαλαζόπτωση σε καλλιέργειες από σιτηρά, βαμβάκια, καλαμπόκια, τριφύλλια, και άλλες καλλιέργειες όπως και στο Μεγαλοχχώρι, Άμπελοι, Λιβαδοχώρι, Νεοχώρι, Ν. Σκοπό, Κοίμηση Γόνιμο. Προ ημερών τεράστιες καταστροφές υπέστησαν παραγωγοί κερασιού σε Γάζωρο και Αναστασιά, που είδαν τα φημισμένα κεράσια να καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά χαλαζόπτωσης.

Κακοκαιρία Genesis: Πού θα σαρώσει μέχρι το πρωί του Σαββάτου

Aξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη νεότερη εκτίμηση του meteo.gr για το υπόλοιπο της Παρασκευής τα φαινόμενα από την κακοκαιρία Genesis θα σαρώσουν τα υπόλοιπα ηπειρωτικά, το Βόρειο Αιγαίο και τα δυτικά τμήματα της Κρήτης.

Κατά τόπους ισχυρά και δυνητικά επικίνδυνα φαινόμενα αναμένονται:

  • έως το μεσημέρι στην Κεντρική και Δυτική Στερεά και στη Θεσσαλία,
  • από το μεσημέρι έως τις πρώτες βραδινές ώρες στα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας και στα δυτικά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας
  • από τις πρώτες βραδινές ώρες έως τις πρώτες ώρες του Σαββάτου στην Κεντρική Μακεδονία.

Στη συνέχεια και έως το πρωί του Σαββάτου 11/06 τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη εξασθένηση. Χαλαζοπτώσεις αναμένονται κυρίως στις παράκτιες περιοχές των κεντρικών και βορείων ηπειρωτικών, στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο.

Στο Αιγαίο θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι 4 έως 6 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη μικρή ενίσχυση φτάνοντας τοπικά τα 7 μποφόρ στο Βόρειο Αιγαίο και στα νότια τμήματα του Σαρωνικού και Ν. Ευβοϊκού. Στο Ιόνιο οι βορειοδυτικοί άνεμοι θα φτάνουν τα 4 έως 5 μποφόρ.

Δείτε τον χάρτη με τον αθροιστικό υετό έως τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 11/06, οι περιοχές όπου αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα καθώς και οι περιοχές όπου οι νότιοι άνεμοι θα φτάνουν τα 7 μποφόρ την Παρασκευή 10/06.

Κακοκαιρία Genesis: Δείτε live την πορεία του καιρού

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Σχετικές ειδήσεις