ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού - Προσοχή τις επόμενες ώρες

Κακοκαιρία: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού - Προσοχή τις επόμενες ώρες
Προβλήματα στη Μυτιλήνη από τα έντονα καιρικά φαινόμενα
Newsbomb.gr

Επικαιροποίηση Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού. Πολλά προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα. Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ώρες και την Κυριακή 18 Ιουνίου

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 15-06-2023/13.00 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα.

Πιο συγκεκριμένα έντονα φαινόμενα προβλέπονται:

Σήμερα Σάββατο (17-06-2023)

  • μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας) και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου,
  • πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και τη βόρεια Πελοπόννησο,
  • κατά διαστήματα στη Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων) και την Εύβοια.

Τα φαινόμενα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας, στην ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα έντονα μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες.

Την Κυριακή (18-06-2023)

  • τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας),
  • τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων),
  • μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Βοιωτίας) και πρόσκαιρα στη βορειοανατολική Πελοπόννησο,
  • κατά διαστήματα μέχρι νωρίς το απόγευμα στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τις βόρειες Κυκλάδες.

Τα φαινόμενα στην περιοχή των Σποράδων τις πρωινές ώρες, της Εύβοιας, της Αττικής και της Βοιωτίας μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα έντονα.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ.

Καστοριά: Αίτημα για κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Να κηρυχθεί ο Δήμος Καστοριάς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε, με αίτημά του προς τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη, ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Κορεντσίδης, ύστερα από σχετική συνεννόηση που είχε με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Θωμά Μάνο.

Σύμφωνα με σχετική σημερινή ανακοίνωση του Δήμου Καστοριάς, το αίτημα αναφέρεται στις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές και ζημιές σε όλο το εύρος του δήμου, όπου δημιουργήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, με μεγάλες επιπτώσεις και στις αγροτικές καλλιέργειες όπου υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η φετινή παραγωγή. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην τοπική κοινότητα Κλεισούρας, όπου, μεταξύ άλλων, σημειώθηκαν και κατολισθήσεις.

Με το αίτημά του, ο δήμαρχος Καστοριάς ζήτησε να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία των κατοίκων του δήμου και των περιουσιών τους, αλλά και την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί.

Επισημαίνεται, ότι τα συνεργεία του Δήμου Καστοριάς με τη συνεργασία και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας επιχειρούν στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Χαλκιδική: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης

Προβλήματα σε σημεία του οδικού δικτύου του νομού Χαλκιδικής έχει προκαλέσει η ισχυρή βροχόπτωση που σημειώνεται από τα ξημερώματα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, πλήττοντας συγκεκριμένης περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στις επαρχιακές οδούς Διονυσίου-Παραλία Διονυσίου και Παραλίας Διονυσίου-Ν. Φλογητών, στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ορμύλιας-Βραστάμων και στο 1ο χιλιόμετρο της δημοτικής οδού που συνδέει το 7,5 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Μουδανιών-Σιθωνίας με το Δημοτικό Διαμέρισμα Ολύνθου.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριους δρόμους και η Τροχαία εφιστά την προσοχή των οδηγών.

Θεσσαλονίκη: Εικόνες χάους από την καταιγίδα, παρασύρθηκαν IX - 300 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στη Θεσσαλονίκη από τη σφοδρή κακοκαιρία που σαρώνει τη χώρα. Ήδη η Πυροσβεστική έχει δεχτεί περισσότερες από 300 κλήσεις.

Το ρέμα της Πολίχνης έχει ξεχειλίσει με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ακόμη και αυλές πολυκατοικιών, ενώ σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί και υπόγεια. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις, ενώ σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος του δήμου Νέαπολης – Συκεών Σάκη Λαζαρίδη τρία αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από το ρέμα, καθώς και ένα δίκυκλο. Mάλιστα, το ένα αυτοκίνητο ήταν με ανοιχτά φώτα και υπάρχει ο φόβος να βρίσκονταν άτομα εντός.

Ο δήμος Νέαπολης-Συκεών έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Μαυρομιχάλη. Ήδη από νωρίς το πρωί, τα συνεργεία του δήμου πραγματοποιούν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να αποκατασταθούν τα ζητήματα.

Την ίδια ώρα οι οι κάτοικοι που βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, έχουν επιστρατεύσει σκούπες σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη ζημιά.

Παράλληλα, επί ποδός βρίσκεται η Πυροσβεστική, καθώς μέχρι τις 7:30 το πρωί δέχτηκε τουλάχιστον 300 κλήσεις για αντιμετώπιση προβλημάτων από την κακοκαιρία, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούν σε άντληση υδάτων.

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο ποτάμι, με τα αυτοκίνητα να κινούνται με δυσκολία, ενώ σε πολλές περιοχές κυρίως στα δυτικά της πόλης οι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει προκαλώντας σοβαρά προβλήματα ακόμα και σε σπίτια, όπου τα νερά εισχώρησαν μέσα με την πυροσβεστική να μην μπορεί να κάνει κάτι εάν δεν σταματήσει ο χείμαρρος που τρέχει στην περιοχή.

Μερικά από τα πιο ενδεικτικά προβλήματα που προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση είναι το κλείσιμο του τούνελ στην εσωτερική περιφερειακή, στο ύψος της Μαιάνδρου στον Εύοσμο, και στα δύο ρεύματα, αλλά και η υπερχείλιση του ρέματος Ξηροποτάμου για τρίτη φορά, με τα ορμητικά νερά να παρασύρουν αυτοκίνητα και να μπαίνουν μέσα σε σπίτια. Σε δήλωσή του για το συγκεκριμένο θέμα, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας, Πρασίνου και Εθελοντισμού του δήμου Παύλου Μελά, Σάκης Λαζαρίδης, σημείωσε ότι στο σημείο βρίσκονται από τα ξημερώματα άνθρωποι του δήμου και επιχειρούν με τα μηχανήματα και σημείωσε χαρακτηριστικά:«Έχουν κατέβει ολόκληρα δέντρα από το βουνό και αρκετά φερτά υλικά με αποτέλεσμα να προκαλείται υπερχείλιση στο ρέμα».

Σε ποτάμι μετατράπηκε η λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας, ενώ προβλήματα υδροδότησης αντιμετωπίζουν περιοχές της κοινότητας Μελισσοχωρίου, λόγω βλάβης που σημειώθηκε στο δίκτυο ύδρευσης.

Οπως ανακοίνωση η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ωραιοκάστρου (ΔΕΥΑΩ), η προαναφερόμενη βλάβη οφείλεται στην ισχυρή βροχόπτωση, που είχε ως συνέπεια να παρασυρθούν αμμοχάλικα από σκάμματα που διανοίχθηκαν για την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης. Στο σημείο βρίσκονται τεχνικοί και εργάζονται για την αποκατάσταση της υδροδότησης.

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίζονται ακόμη, καταγράφηκαν από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στον σταθμού του Επταπυργίου στη Θεσσαλονίκη, από τις 02:30 περίπου, οπότε ξεκίνησε η ισχυρή βροχόπτωση, έως τις 09:30 περίπου, καταγράφηκαν 84 χιλιοστά υετού. Σημειώνεται ότι ένα χιλιοστό βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερό ανά τετραγωνικό μέτρο ή έναν τόνο νερό ανά στρέμμα. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά έπεσαν 84 τόνοι νερό σε ένα στρέμμα μέσα σε επτά ώρες.

Με δεδομένο ότι η βροχόπτωση συνεχίζεται και σύμφωνα με τις προγνώσεις αναμένεται να συνεχιστεί κατά το υπόλοιπο τη ημέρας, ο όγκος του υετού αναμένεται να αυξηθεί. Μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν και σε άλλους σταθμούς της πόλης έως το πρωί του Σαββάτου, όπως για παράδειγμα σε αυτόν της ΔΕΘ (63 χιλιοστά) και της Καλαμαριάς (58 χιλιοστά).

Οι εικόνες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN από την Πολίχνη είναι χαρακτηριστικές, αφού τα σπίτια κυριολεκτικά κολυμπάνε μέσα στα νερά, όπου ξεχείλισε ποτάμι με τους κατοίκους να δηλώνουν άυπνοι και απελπισμένοι καθώς για πολλούς από αυτούς είναι ακόμα και η τρίτη φορά που βλέπουν να καταστρέφονται οι περιουσίες τους από έντονη βροχόπτωση.

Από τη 1 τα ξημερώματα ξέσπασε έντονη καταιγίδα στην πόλη, χωρίς σταματημό μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, με την Πυροσβεστική να έχει δεχθεί σε όλη την Βόρεια Ελλάδα 300 κλήσεις, από τις οποίες οι περισσότερες είναι σε Θεσσαλονίκη αλλά και Χαλκιδική, όπου και εκεί, στο πρώτο πόδι κυρίως έχουν εμφανιστεί κάποια προβλήματα. Οι περισσότερες κλήσεις αφορούσαν αντλήσεις υδάτων.

Συγκεκριμένα μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί:

  • 25 αντλήσεις υδάτων
  • 2 κοπές δέντρων και
  • 3 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα μέχρι αυτή την ώρα παρουσιάζονται στα Δυτικά της Θεσσαλονίκης, την Πολίχνη, ενώ σε Τούμπα, Διαβατά καθώς και τα Μουδανιά Χαλκιδικής σημειώθηκαν τοπικές διακοπές ρεύματος.

Τα καιρικά φαινόμενα πλέον είναι πρωτόγνωρα, καθώς έχουν ξεπεράσει την διάρκεια μίας μικρής καλοκαιρινής μπόρας, ενώ αυτή την ώρα τα φαινόμενα φαίνεται πως είναι σε ύφεση.

Μαρουσάκης: Επικίνδυνο το επόμενο 48ωρο

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης επισημαίνει ότι «Ένα κύμα κακοκαιρίας που όπως έχουμε ήδη προειδοποιήσει εδώ και ημέρες δεν είναι και τόσο συνηθισμένο για την εποχή, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζει και μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας».

Ο μετεωρολόγος χαρακτηρίζει επικίνδυνο το επόμενο 48ωρο τονίζοντας ότι τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται οι βροχές και οι καταιγίδες να γενικευτούν και να κορυφώσουν τη δράση τους.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε αυτό το κύμα κακοκαιρίας το οποίο στο πέρασμά του μπορεί να αφήσει πολλά προβλήματα και το επισημαίνουμε αυτό με όσο πιο έντονο τρόπο μπορούμε για έναν λόγο παραπάνω και που έχει να κάνει με την εποχή που βρισκόμαστε και που είναι πολύ δύσκολο να περάσουμε το μήνυμα της υψηλής επικινδυνότητας στους πολίτες τη στιγμή που πολλοί μπορεί να βρίσκονται ακόμη και σε καλοκαιρινές διακοπές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

«Γι’ αυτό τον λόγο οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι λίγα χρόνια πίσω αντίστοιχες καιρικές καταστάσεις άφησαν στο πέρασμά τους ακόμη και νεκρούς, στην περιοχή της Χαλκιδικής αλλά και της Εύβοιας», ανέφερε χαρακτηριστικά μέσα από το δελτίο του.

Δείτε την πορεία της κακοκαιρίας μέσω του WINDY:

Σχετικές ειδήσεις