ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός - Μαρουσάκης: Επικίνδυνο το επόμενο 48ωρο - Ποιες περιοχές είναι στο «μάτι» της κακοκαιρίας

Καιρός - Μαρουσάκης: Επικίνδυνο το επόμενο 48ωρο - Ποιες περιοχές είναι στο «μάτι» της κακοκαιρίας
EUROKINISSI

Σαρώνει η κακοκαιρία τη χώρα. Βροχές και καταιγίδες από τα ξημερώματα, με τα φαινόμενα να πλήττουν πολλές περιοχές. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για ένα επικίνδυνο 48ωρο. Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού.

Τι κι αν ολοκληρώνεται ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, αυτό δεν έχει φανεί ακόμα αφού ο Ιούνιος χαρακτηρίζεται κυρίως από συννεφιά, σκόνη και έντονες βροχοπτώσεις. Ήδη από τα ξημερώματα του Σαββάτου 17 Ιουνίου η επέλαση της κακοκαιρίας έχει ξεκινήσει στη Βόρεια Ελλάδα, όπου καταγράφονται μεγάλα ύψη βροχής.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης επισημαίνει ότι «Ένα κύμα κακοκαιρίας που όπως έχουμε ήδη προειδοποιήσει εδώ και ημέρες δεν είναι και τόσο συνηθισμένο για την εποχή, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζει και μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας».

Ο μετεωρολόγος χαρακτηρίζει επικίνδυνο το επόμενο 48ωρο τονίζοντας ότι τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται οι βροχές και οι καταιγίδες να γενικευτούν και να κορυφώσουν τη δράση τους.

Μαρουσάκης: «Αντίστοιχες καιρικές καταστάσεις άφησαν στο πέρασμά τους ακόμη και νεκρούς»

«Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε αυτό το κύμα κακοκαιρίας το οποίο στο πέρασμά του μπορεί να αφήσει πολλά προβλήματα και το επισημαίνουμε αυτό με όσο πιο έντονο τρόπο μπορούμε για έναν λόγο παραπάνω και που έχει να κάνει με την εποχή που βρισκόμαστε και που είναι πολύ δύσκολο να περάσουμε το μήνυμα της υψηλής επικινδυνότητας στους πολίτες τη στιγμή που πολλοί μπορεί να βρίσκονται ακόμη και σε καλοκαιρινές διακοπές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

«Γι’ αυτό τον λόγο οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι λίγα χρόνια πίσω αντίστοιχες καιρικές καταστάσεις άφησαν στο πέρασμά τους ακόμη και νεκρούς, στην περιοχή της Χαλκιδικής αλλά και της Εύβοιας», ανέφερε χαρακτηριστικά μέσα από το δελτίο του.

Δείτε την πορεία της κακοκαιρίας μέσω του WINDY:

Κακοκαιρία: Αυξημένες βροχές και καταιγίδες - Ποιες περιοχές πρέπει να προσέξουν

Νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα ηπειρωτικά και στο Βόρειο Αιγαίο, τοπικά ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο και έως σχεδόν θυελλώδεις στο Ιόνιο, θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα ανατολικά.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το meteo.gr για σήμερα Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 προβλέπονται νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες, με βροχές και τοπικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες στο Κεντρικό Ιόνιο, στη Δυτική Πελοπόννησο, στη Μακεδονία, στη Θράκη, στην Κεντρική Στερεά, στη Θεσσαλία, στις Σποράδες και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπου τις θερμές ώρες της ημέρας θα ενταθούν και θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα, στην Εύβοια, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα στην Ανατολική Θεσσαλία (Μαγνησία), στις Σποράδες, στη Στερεά Ελλάδα, στη Μακεδονία (Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη), στο Βόρειο Αιγαίο, στην Ήπειρο, στη Βόρεια Πελοπόννησο και στην Εύβοια θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική, κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 27 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 13 έως 20 βαθμούς), 18 έως 27 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 17 έως 29 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 15 έως 21 βαθμούς), 20 έως 27 βαθμούς στις Κυκλάδες και από 21 έως τους 29 βαθμούς στην Κρήτη, 19 έως 26 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στο Βορειοδυτικό Αιγαίο τις βραδινές ώρες από βορειοδυτικές διευθύνσεις ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο βαθμιαία ισχυροί 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, με σταδιακή ενίσχυση σε ισχυρούς 6 μποφόρ και τοπικά τις μεσημεριανές ώρες σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, περιμένουμε το Σάββατο στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Νεφώσεις με παροδικές βροχές ή καταιγίδες περιμένουμε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Τα φαινόμενα κατά τόπους και πρόσκαιρα ενδέχεται να είναι έντονα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ και τις βραδινές ώρες πρόσκαιρα μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Σάρωσε τη Θεσσαλονίκη η κακοκαιρία: Πλημμύρισαν σπίτια - Τουλάχιστον 300 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Σαρώνει και την Θεσσαλονίκη η κακοκαιρία που έχει ξεσπάσει στη χώρα μας από την Παρασκευή και αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και αύριο Κυριακή 18 Ιουνίου με σφοδρές βροχές και καταιγίδες.

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο ποτάμι, με τα αυτοκίνητα να κινούνται με δυσκολία, ενώ σε πολλές περιοχές κυρίως στα δυτικά της πόλης οι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει προκαλώντας σοβαρά προβλήματα ακόμα και σε σπίτια, όπου τα νερά εισχώρησαν μέσα με την πυροσβεστική να μην μπορεί να κάνει κάτι εάν δεν σταματήσει ο χείμαρρος που τρέχει στην περιοχή.

Οι εικόνες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN από την Πολίχνη είναι χαρακτηριστικές, αφού τα σπίτια κυριολεκτικά κολυμπάνε μέσα στα νερά, όπου ξεχείλισε ποτάμι με τους κατοίκους να δηλώνουν άυπνοι και απελπισμένοι καθώς για πολλούς από αυτούς είναι ακόμα και η τρίτη φορά που βλέπουν να καταστρέφονται οι περιουσίες τους από έντονη βροχόπτωση.

Από τη 1 τα ξημερώματα ξέσπασε έντονη καταιγίδα στην πόλη, χωρίς σταματημό μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, με την Πυροσβεστική να έχει δεχθεί σε όλη την Βόρεια Ελλάδα 300 κλήσεις, από τις οποίες οι περισσότερες είναι σε Θεσσαλονίκη αλλά και Χαλκιδική, όπου και εκεί, στο πρώτο πόδι κυρίως έχουν εμφανίστει κάποια προβλήματα. Οι περισσότερες κλήσεις αφορούσαν αντλήσεις υδάτων.

Συγκεκριμένα μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί:

  • 25 αντλήσεις υδάτων
  • 2 κοπές δέντρων και
  • 3 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα μέχρι αυτή την ώρα παρουσιάζονται στα Δυτικά της Θεσσαλονίκης, την Πολίχνη, ενώ σε Τούμπα, Διαβατά καθώς και τα Μουδανιά Χαλκιδικής σημειώθηκαν τοπικές διακοπές ρεύματος.