ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Ισχυρές βροχές σάρωσαν τη Βόρεια Ελλάδα - Συνεχίζεται και αύριο η επέλαση της κακοκαιρίας

Καιρός: Ισχυρές βροχές σάρωσαν τη Βόρεια Ελλάδα - Συνεχίζεται και αύριο η επέλαση της κακοκαιρίας

Καιρός: Τεράστια προβλήματα από την κακοκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα - «Έρχεται μεγάλος όγκος νερού», προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι

Εκτεταμένες ζημιές και καταστροφές προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας που σάρωσε με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας αλλά και πολλές περιοχές στην υπόλοιπη χώρα.

Στο επίκεντρο των έντονων φαινομένων βρέθηκαν η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική όπου «άνοιξαν οι ουρανοί» ρέματα υπερχείλισαν και έγινα ορμητικοί χείμαρροι, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, δρόμοι έγιναν ποτάμια, ενώ αυλές σπιτιών και επιχειρήσεις βρέθηκαν κάτω από το νερό.

Όπως ανέφερε η ΕΡΤ συνεργεία του Δήμου κατάφεραν να διοχετεύσουν το νερό στον ποταμό ενώ η Πυροσβεστική δέχθηκε 520 κλήσεις. Σημαντικά ήταν τα προβλήμα που σημειώθηκαν σε Θέρμη και στην Πολίχνη, όπου ο χείμαρρος Ξηροπόταμος φούσκωσε.

Στον Εύοσμο και τη Νέα Πολιτεία τα νερά της βροχής μετέτρεψαν τους δρόμους σε λίμνη. Πρατήριο υγρών καυσίμων και επιχειρήσεις πλημμύρισαν.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, κατά μέσο όρο τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη πέφτουν 30 χιλιοστά βροχής και μέσα σε λίγες ώρες σήμερα έπεσαν από 60 έως 80 χιλιοστά, δηλαδή δύο φορές το νερό όλου του Ιουνίου σε λίγες ώρες.

Καστοριά: Αίτημα για κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Τα καιρικά φαινόμενα έπληξαν και την Καστοριά, με τον δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Κορεντσίδη, να ζητύ να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με σχετική σημερινή ανακοίνωση του Δήμου Καστοριάς, το αίτημα αναφέρεται στις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές και ζημιές σε όλο το εύρος του δήμου, όπου δημιουργήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, με μεγάλες επιπτώσεις και στις αγροτικές καλλιέργειες όπου υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η φετινή παραγωγή. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην τοπική κοινότητα Κλεισούρας, όπου, μεταξύ άλλων, σημειώθηκαν και κατολισθήσεις.

Με το αίτημά του, ο δήμαρχος Καστοριάς ζήτησε να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία των κατοίκων του δήμου και των περιουσιών τους, αλλά και την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί.

Προειδοποίηση Μαρουσάκη: «Μεγάλη προσοχή τις επόμενες ώρες»

Ανάρτηση με την οποία προειδοποιεί για έντονα καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της ελληνικής επικράτειας, πραγματοποίησε ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Η επέλαση της κακοκαιρίες συνεχίζεται και για τις επόμενες ώρες ο κ. Μαρουσάκης συνιστά προσοχή σε Αττική, Εύβοια, Σποράδες, Θεσσαλία, Χαλκιδική, Πελοπόννησο και Κυκλάδες.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Μεγάλη προσοχή μέσα στη νύχτα αλλά και αύριο στην Αττικοβοιωτία, την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την Χαλκιδική, προς τα βορειοανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου, αλλά και τις δυτικές και βόρειες Κυκλάδες.

Τα προγνωστικά θέλουν μεγάλο όγκο νερού, συνοδεία ισχυρών ηλεκτρικών εκκενώσεων. Αξίζει να θυμηθούμε τον Αύγουστο του 2020 όπου η Εύβοια χτυπήθηκε από έναν ισχυρό και με διάρκεια πυρήνα καταιγίδων που στο πέρασμά του άφησε ακόμη και νεκρούς. Μεγάλη προσοχή και το Καλοκαίρι είναι μπροστά μας να απολαύσουμε θάλασσες, ακτές και γενικά τις ομορφιές του τόπου μας!

Όμορφο Σαββατόβραδο σε όλες και όλους»

Ο καιρός την Κυριακή από την ΕΜΥ - Live η κακοκαιρία

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα ανατολικά σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα:

α) τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας),

β) τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων),

γ) μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Βοιωτίας) και πρόσκαιρα στη βορειοανατολική Πελοπόννησο,

δ) κατά διαστήματα μέχρι νωρίς το απόγευμα στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τις βόρειες Κυκλάδες.

Τα φαινόμενα στην περιοχή των Σποράδων τις πρωινές ώρες, της Εύβοιας, της Αττικής και της Βοιωτίας μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα έντονα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει κατά τόπους τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην Αττική. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες. Σταδιακή εξασθένηση από αργά το απόγευμα και βελτίωση τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες και απογευματινές ώρες 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 26 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες με σταδιακή βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 18 και 26 βαθμούς.

Δείτε την πορεία της κακοκαιρίας μέσω του WINDY:

Σχετικές ειδήσεις