ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία - Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Καιρός: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία - Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Καιρός: Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί σε διάφορες περιοχές της βόρειας Ελλάδας από το πέρασμα της κακοκαιρίας - Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για όλη τη χώρα

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του καιρού. Σύμφωνα με νέο δελτίο επειδείνωσης της ΕΜΥ έντοντα προβλήματα προβλέπονται για σήμερα Σάββατο:

  • μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας) και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου,
  • πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και τη βόρεια Πελοπόννησο,
  • κατά διαστήματα στη Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων) και την Εύβοια.

Την Κυριακή (18-06-2023)

  • τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας),
  • τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων),
  • μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Βοιωτίας) και πρόσκαιρα στη βορειοανατολική Πελοπόννησο,
  • κατά διαστήματα μέχρι νωρίς το απόγευμα στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τις βόρειες Κυκλάδες.

Τα φαινόμενα στην περιοχή των Σποράδων τις πρωινές ώρες, της Εύβοιας, της Αττικής και της Βοιωτίας μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα έντονα.

Λιτόχωρο: Αγνοείται ορειβάτης στο φαράγγι Ορλιάς

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό αγνοούμενου στο φαράγγι Ορλίας πλησίον του οικισμού Δίον στο Λιτόχωρο Πιερίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας άνδρας που ηγείτο ομάδας canyoning, παρασύρθηκε από τα νερά σε ρέμα στον Όλυμπο, το μεσημέρι του Σαββάτου 17/6 και σύμφωνα με μέλη της ομάδας, ο άνδρας παρασύρθηκε σε σημείο του ρέματος Ορλιά.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του. Ο άτυχος άνδρας μεταφέρεται σε ασφαλές σημείο ενώ στη συνέχεια αναμένεται να παραδοθεί στο ΕΚΑΒ.

Στην επιχείρηση απεγκλωβισμού επιχείρησαν 6 πυροσβέστες με 2 οχήματα ενώ συνέδραμαν 6 πυροσβέστες από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίας Λιτόχωρου και Κατερίνης καθώς επίσης και 10 πυροσβέστες από τη 2η και 8η ΕΜΑΚ καθώς και ομάδα Σ.μη.Ε.Α.

Λευκάδα: Λουόμενος πνίγηκε στο Κάθισμα

Τραγωδία σημειώθηκε στην παραλία Κάθισμα της Λευκάδας το Σάββατο 17 Ιουνίου, με έναν λουόμενο να χάνει τη ζωή του από πνιγμό.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ilefkada.gr, λουόμενος αλλοδαπός με τη σύζυγό του θέλησε να κάνει μπάνιο στο Κάθισμα αλλά η κακοκαιρία δημιουργούσε τεράστια κύματα.

Αποτέλεσμα ήταν ο 50χρονος άνδρας από τη Ρουμανία να χάσει τη ζωή του καθώς δεν μπορούσε κανείς να τον πλησιάσει λόγω των κυμάτων.

Η σύζυγός του κατάφερε να σωθεί από ναυαγοσώστη.

Σοβαρά προβλήματα στην Θεσσαλονίκη

Η κακοκαιρία προκάλεσε πολλά προβλήματα σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκη όπου ρέματα πλημμύρισαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά ενώ πλημμύρισαν αυλές σπιτιών και επιχειρήσεις. Η Πυροσβεστική δέχθηκε εκατοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων.

Σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, κατά μέσο όρο τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη πέφτουν 30 χιλιοστά βροχής και μέσα σε λίγες ώρες σήμερα έπεσαν από 60 έως 80 χιλιοστά, δηλαδή δύο φορές το νερό όλου του Ιουνίου σε λίγες ώρες.


Η σφοδρή βροχόπτωση στην περιοχή της Πολίχνης άρχισε γύρω στις 4 τα ξημερώματα. Μέσα σε λίγη ώρα ο χείμαρρος Ξηροπόταμος φούσκωσε, τα φερτά υλικά έφραξαν γέφυρες και όγκοι νερού παρέσυραν σταθμευμένα αυτοκίνητα και κατέκλυσαν σπίτια δίπλα στις όχθες.

Οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι ο όγκος του νερού που έπεσε ήταν πολύ μεγάλος και ότι τέτοια νεροποντή είχαν να δούν πολλά χρόνια.

Στον Εύοσμο και τη Νέα Πολιτεία τα νερά της βροχής μετέτρεψαν τους δρόμους σε λίμνη. Πρατήριο υγρών καυσίμων και επιχειρήσεις πλημμύρισαν.

Στο φράγμα της Θέρμης οδηγός ΙΧ προσπάθησε να περάσει από πλημμυρισμένο δρόμο, το όχημά της ακινητοποιήθηκε στα νερά και ευτυχώς πρόλαβε εγκαίρως να το εγκαταλείψει.

Η υπόγεια διάβαση στον κόμβο της Μακρυγιάννη έκλεισε για αρκετές ώρες λόγω συσσώρευσης υδάτων.

Η πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 450 κλήσεις , κυρίως για αντλήσεις υδάτων και παραμένει σε ετοιμότητα.

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στη δυτική Θεσσαλονίκη, θέματα όμως υπήρξαν και στα ανατολικά της πόλης και συγκεκριμένα στον Δήμο Θέρμης όπου μια γυναίκα επιχείρησε να περάσει με το αυτοκίνητό της αλλά ευτυχώς μπόρεσε και το εγκατέλειψε την τελευταία στιγμή. Σπίτια επίσης, πλημμύρισαν στο χωριό Βασιλικά.

Αυτή τη στιγμή η βροχή στη Θεσσαλονίκη έχει σταματήσει, αλλά από το μεσημέρι και μετά αναμένονται κι άλλες βροχές.

Προβλήματα και στον νομό Χαλκιδικής

Από την περιοχή Διονυσίου του Δήμου Προποντίδας, στην έναρξη του πρώτου ποδιού της Χαλκιδικής η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Χριστίνα Τοπούζη, ανέφερε ότι η κακοκαιρία δημιούργησε αρκετά προβλήματα και στον νομό Χαλκιδικής. Ξεκίνησαν τα ξημερώματα στην κεντρική Χαλκιδική, στην περιοχή του Χολομώντα και επεκτάθηκαν σταδιακά σε ολόκληρο τον νομό.

Ένας οδηγός παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στην περιοχή του Διονυσίου και ευτυχώς κατάφερε να απεγκλωβιστεί χωρίς να κινδυνεύσει, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου.

Καστοριά: Αίτημα για κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Να κηρυχθεί ο Δήμος Καστοριάς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε, με αίτημά του προς τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη, ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Κορεντσίδης, ύστερα από σχετική συνεννόηση που είχε με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Θωμά Μάνο.

Σύμφωνα με σχετική σημερινή ανακοίνωση του Δήμου Καστοριάς, το αίτημα αναφέρεται στις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές και ζημιές σε όλο το εύρος του δήμου, όπου δημιουργήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, με μεγάλες επιπτώσεις και στις αγροτικές καλλιέργειες όπου υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η φετινή παραγωγή. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην τοπική κοινότητα Κλεισούρας, όπου, μεταξύ άλλων, σημειώθηκαν και κατολισθήσεις.

Με το αίτημά του, ο δήμαρχος Καστοριάς ζήτησε να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία των κατοίκων του δήμου και των περιουσιών τους, αλλά και την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί.

Επισημαίνεται, ότι τα συνεργεία του Δήμου Καστοριάς με τη συνεργασία και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας επιχειρούν στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Δείτε την πορεία της κακοκαιρίας μέσω του WINDY:

Ο καιρός την Κυριακή από την ΕΜΥ

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα ανατολικά σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα:

α) τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας),

β) τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων),

γ) μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Βοιωτίας) και πρόσκαιρα στη βορειοανατολική Πελοπόννησο,

δ) κατά διαστήματα μέχρι νωρίς το απόγευμα στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τις βόρειες Κυκλάδες.

Τα φαινόμενα στην περιοχή των Σποράδων τις πρωινές ώρες, της Εύβοιας, της Αττικής και της Βοιωτίας μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα έντονα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει κατά τόπους τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην Αττική. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες. Σταδιακή εξασθένηση από αργά το απόγευμα και βελτίωση τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες και απογευματινές ώρες 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 26 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες με σταδιακή βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 18 και 26 βαθμούς.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας). Σταδιακή εξασθένηση από αργά το απόγευμα και βελτίωση τις βραδινές ώρες.

Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα δυτικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά μέχρι το απόγευμα.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 πρόσκαιρα 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία και τις Σποράδες και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην ανατολική Στερεά και πρόσκαιρα στη βορειοανατολική Πελοπόννησο. Σταδιακή εξασθένηση από αργά το απόγευμα και βελτίωση τις βραδινές ώρες.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά και τα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα μέχρι νωρίς το απόγευμα στις βόρειες Κυκλάδες, ενώ από αργά το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Στις Κυκλάδες βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα βόρειοι βορειοδυτικοί τοπικά 6 μποφόρ. Στην Κρήτη δυτικοί 6 με 7 και γρήγορα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά διαστήματα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα μέχρι νωρίς το απόγευμα στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες.

Άνεμοι: Στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες δυτικοί 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Εύβοια

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες. Σταδιακή εξασθένηση από αργά το απόγευμα και βελτίωση τις βραδινές ώρες.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 πρόσκαιρα στα νότια 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Σχετικές ειδήσεις