ΕΛΛΑΔΑ

Ναυάγιο στην Πύλο: Fact checking για τα βίντεο στα social media

Ναυάγιο στην Πύλο: Fact checking για τα βίντεο στα social media

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν τις τελευταίες ώρες βίντεο που φέρεται να προέρχονται από το μοιραίο σκάφος με τους εκατοντάδες μετανάστες που βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου.

Τα βίντεο μέσα από το πλοίο αναρτήθηκαν στο TikTok και μέσα σε λίγες ώρες έγιναν viral. Ο παραγωγός του BBC βλέποντας τα βίντεο προσώρησε σε fact checking υποστηρίζοντας ότι μάλλον τα βίντεο δεν αφορούν το πλοίο που ναυάγησε στην Πύλο αλλά κάποιο άλλο πλοίο, ενώ παράλληλα εντόπισε και κάποιες διαφορές.

Παράλληλα, ΜΚΟ με έδρα της Νορβηγία αναφέρει ότι η γέφυρα του μοιραίου πλοίου που βυθίστηκε έχει μεγαλύτερο ύψος από αυτή που εμφανίζεται στα βίντεο. Μάλιστα η ΜΚΟ για να υποστηρίξει το επιχείρημα αυτό επισύναψε και καρέ από τα βίντεο με έναν άνδρα να στέκεται όρθιος δίπλα από τη γέφυρα. Η ΜΚΟ ανέφερε επίσης και κάποιες διαφορές που παρατηρούνται στην πρύμνη του σκάφους που βυθίστηκε σε σχέση με την πρύμνη του σκάφους που παρουσιάζεται στα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας. Για παράδειγμα ένα παράθυρο στο κατάστρωμα του πλοίου που φαίνεται στα βίντεο, το οποίο όμως δεν διακρίνεται στις φωτογραφίες με το μοιραίο σκάφος.

Ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει πως τα πλοία είναι μάλλον διαφορετικά είναι ότι η γέφυρα δεν είναι όλη μπλε, όπως φαίνεται στα βίντεο. Στις φωτογραφίες με το βυθισμένο πλοίο φαίνεται να έχει λευκό χρώμα στην κορυφή.

Τέλος, ένα από τα βίντεο που κυκλοφορεί -αυτό στο οποίο οι μετανάστες φορούν χοντρά μπουφάν- είχε ανέβει στο TikTok από άλλο λογαριασμό στις 30/5/2023.

Δείτε επίσης φωτογραφίες:

Διαβάστε επίσης:

Πύλος: Τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων του ναυαγίου με τους μετανάστες - Ροδοπέταλα στη θάλασσα

Πύλος: Συγκλονιστικά βίντεο από το πλοίο - Συμπληρωματική κατάθεση από 4 διασωθέντες για το ναυάγιο

Συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ανοιχτά της Πύλου