ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Καύσωνας μέχρι 18 Ιουλίου - Για 44άρια προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι

Καιρός: Καύσωνας μέχρι 18 Ιουλίου - Για 44άρια προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι
Eurokinissi

Καιρός: Καύσωνας προ των πυλών στη χώρα με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για υψηλές θερμοκρασίες 

Στα ύψη θα σκαρφαλώσει ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες, καθώς καύσωνας διαρκείας θα πλήξει τη χώρα με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για θερμοκρασίες ρεκόρ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προγνώσεις ο καύσωνας αναμένεται να ξεκινήσει από την Τετάρτη 12 Ιουλίου, με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο ακόμα και για 10ήμερη διάρκεια.
Ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει μέχρι και στους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές είναι πιθανό να δούμε ακόμα μεγαλύτερες θερμοκρασίες, μέχρι και 44 βαθμούς Κελσίου.

Το Σαββατοκύριακο ωστόσο προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας, ωστόσο από την επόμενη εβδομάδα χρειάζεται μεγάλη προσοχή για τον καύσωνα που θα σαρώσει τη χώρα.

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία αναφέρουν πως από σήμερα έως τη Δευτέρα ο υδράργυρος θα κινηθεί μεταξύ 34-36 βαθμών Κελσίου, ενώ η Τρίτη θα είναι μία μεταβατιή ημέρα με το θερμόμετρο να ανεβαίνει στους 38 βαθμούς ενώ από Τετάρτη έρχονται τα 40άρια.

Ο Γιάννης Καλλιάνος, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ζητάει ετοιμότητα από την πολιτική προστασία: «Λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, την χαμηλής σχετικής υγρασίας, της μεγάλης περιόδου ξηρασίας που φαίνεται ότι θα βιώσουμε αλλά και των τοπικά ενισχυμένων βοριάδων που κατά πάσα πιθανότητα θα επηρεάσουν κυρίως την ανατολική και νότια Ελλάδα, καλό θα ήταν να είναι από τώρα έτοιμη η πολιτική προστασία και εύχομαι να διαχειριστεί με άριστο βαθμό τις πυρκαγιές που ίσως προκύψουν. Όλοι ευχόμαστε να μην υπάρξει ούτε μια πυρκαγιά και άρα οφείλουμε να είμαστε όλοι μας προσεκτικοί. Επίσης, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, θα χρειαστούν χώροι για να πηγαίνουν άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα κλιματισμού στα σπίτια τους καθώς επίσης πρέπει να προστατευτούν οι άστεγοι και τα αδέσποτα ζώα».

Φειδωλός ως προς τις προβλέψεις του εμφανίζεται ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο οπόιος αναφέρει ναι μεν πως η θερμοκρασία θα κινηθεί πιο πάνω από τα κανονικά επίπεδα, ωστόσο σχοιάζει πως έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς.

«Σε ό,τι αφορά τα περί καύσωνα για την άλλη εβδομάδα, έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο με τα προγνωστικά στοιχεία να εμφανίζουν κύμανση ικανή είτε να οδηγήσουν σε συνθήκες καύσωνα, είτε όμως και προς ένα φυσιολογικό προς έντονο κύμα ζέστης. Οι 37°, 38° βαθμοί δεν θα πρέπει να αποτελούν θέμα συζήτησης για μέσα Ιουλίου για τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη. Αν οδηγηθούμε σε πιο πάνω τιμές τότε το συζητάμε, αλλά μέχρι τότε ψυχραιμία. Με ζέστη σε λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα θα κυλήσει το επόμενο 48ωρο, ενώ το διήμερο Κυριακή – Δευτέρα ο υδράργυρος θα υποχωρήσει λίγο για να προσεγγίσουμε πιο πολύ τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Και όλα τα παραπάνω συνοδεία δυνατών βοριάδων που σημαίνει αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς. Αυτός θα είναι και ο σημαντικότερος κίνδυνος για τις επόμενες αρκετές ημέρες», γράφει χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος.

Ο Σάκης Αρναούτογλου από την πλευρά του κάνει λόγο για... καυτή εβδομάδα, καθώς όπως αναφέρει, οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία σταδιακά θα ανεβαίνει, φτάνοντας την Τετάρτη τοπικά μέχρι και τους 39 βαθμούς Κελσίου. Προς τα τέλη της εβδομάδας η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει περεταίρω άνοδο.

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος προειδοποιεί για το πρώτο κύμα καύσωνα στη χώρα από την Τετάρτη.

«Για πολλές ημέρες θα έχουμε καύσωνα. Άγνωστο πότε θα τελειώσει, μπορεί να κρατήσει και 10 ημέρες που θα είμαστε πάνω από 38 βαθμούς, κάποια στιγμή θα φτάσει και πολύ πιθανόν να ξεπεράσει και τους 40. Καύσωνας με διάρκεια και ένταση. Σημαντικός καύσωνας, δεν είναι συνηθισμένη αυτή η διάρκεια με τις τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Αρχίζει την Τετάρτη και μπορεί να κρατήσει μέχρι τις 22 Ιουλίου. Τώρα θα θυμηθούμε τι πάει να πει καύσωνας», σημείωσε ο μετεωρολόγος στο Newsbomb.gr

Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε στο τέλος ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα έτοιμη να αντιμετωπίσει ανάλογα επεισόδια καύσωνα με τους πολίτες να είναι προετοιμασμένοι και εφοδιασμένοι και τους φορείς να ξέρουν πώς να αντιδράσουν σε αντίστοιχες καταστάσεις.

Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για τον καύσωνα

Οδηγίες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατά τη διάρκεια του καύσωνα:

  • Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
  • Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
  • Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
  • Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
  • Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
  • Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
  • Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.
  • Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Aν έχετε βρέφη και παιδιά

  • Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
  • Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
  • Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
  • Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Aν έχετε ηλικιωμένους

  • Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.
  • Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
  • Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Ο καιρός σήμερα Σάββατο 8 Ιουλίου

Τοπικές βροές προβλέπονται στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το πρωί στην κεντρική Μακεδονία, τις Σποράδες, την Εύβοια και το βορειοανατολικό Αιγαίο, ενώ κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αναμένονται μεμονωμένες καταιγίδες με βελτίωση από το απόγευμα.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια, όπου θα φτάσει τους 32 με 33 βαθμούς και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά θα φτάσει τους 31 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες και βελτίωση από αργά το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος, με παροδικές νεφώσεις το πρωί στην κεντρική Μακεδονία όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία μέχρι το μεσημέρι τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 και στα ηπειρωτικά έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στην ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα στα νότια.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά τμήματα τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες, με πιθανότητα όμβρων ή μεμονωμένων καταιγίδων.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές, πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Στα βόρεια και ανατολικά του νομού τοπικές νεφώσεις μέχρι το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες με τοπικές βροχές ή όμβρους και βαθμιαία γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Σχετικές ειδήσεις