ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: «Φλέγεται» η Μεσόγειος - Καύσωνας διαρκείας θα σαρώσει την Ελλάδα

Καύσωνας, καιρός
Intime News

Καιρός: Ο πλανήτης είναι αντιμέτωπος με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για το νέο κύμα καύσωνα

Ανεβαίνει επικίνδυνα η θερμοκρασία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο τις επόμενες 10 μέρες, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Από την Τετάρτη το θερμόμετρο, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού, θα δείξει για αρκετές ημέρες 40 με 42 βαθμούς.

Στις ακτές της βόρειας Αφρικής, στην Τυνησία, υπάρχουν πολύ θερμές αέριες μάζες που ανεβάζουν τη θερμοκρασία στη Μεσόγειο. Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει «γλιτώσει», όμως από την Τετάρτη η εικόνα αυτή θα αλλάξει, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Θοδωρή Κολυδά στο Star.

«Όλη αυτή η αέρια μάζα θα κινηθεί προς τη χώρα μας. Ο καύσωνας θα αρχίσει από την ερχόμενη Πέμπτη, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Σε περιοχές, όπως η Λάρισα, ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει τους 40-42 βαθμούς Κελσίου», τόνισε ο μετεωρολόγος, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, ο καύσωνας αναμένεται να διαρκέσει έως και επτά ημέρες.

Απίστευτο κύμα καύσωνα σε όλο τον πλανήτη

Την ίδια ώρα, ο πλανήτης είναι αντιμέτωπος με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί. Ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή είναι εκτός ελέγχου. Εφιαλτική είναι η προειδοποίηση ότι αυτά τα ρεκόρ είναι μόνο η αρχή, καθώς είναι πολύ πιθανό να καταρριφθούν σύντομα.

Μόνο την εβδομάδα που διανύουμε, τα ρεκόρ στις θερμοκρασίες ξεπερνούσαν το ένα το άλλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τη βορειοδυτική Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ και το Μεξικό η θερμοκρασία της Γης ξεπέρασε τα όρια με σαρωτικά κύματα καύσωνα, αλλά και ανησυχητική άνοδο στη θερμοκρασία των ωκεανών.

Τη Δευτέρα καταγράφηκε η υψηλότερη μέση θερμοκρασία, πάνω 17 βαθμούς Κελσίου. Μέσα σε λίγες ώρες, την Τρίτη κι άλλο ρεκόρ για να διαπιστωθεί ότι ζήσαμε την πιο ζεστή εβδομάδα από τότε που έχουμε καταγραφές.

Για τα δεδομένα της επιστήμης, είναι καταγαιστικός αλλά και εφιαλτικός ο ρυθμός με τον οποίο καταρρίπτονται όλα αυτά τα ρεκόρ.

Ο πλανήτης «φλέγεται» και ο υδράργυρος σπάει κάθε ρεκόρ

Η θερμοκρασία του πλανήτη εκτοξεύθηκε και πάλι την Πέμπτη σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί στη σύγχρονη εποχή, σηματοδοτώντας την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα όπου ο υδράργυρος καταγράφει ιστορικό ρεκόρ. Αυτά τα ανησυχητικά νέα ρεκόρ είναι πιθανότατα οι υψηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων «τουλάχιστον 100.000 ετών», δήλωσε ένας επιστήμονας στο CNN.

Απανωτά ρεκόρ θερμοκρασιών

Η παγκόσμια μέση ημερήσια θερμοκρασία σκαρφάλωσε στους 17,23 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη, σύμφωνα με το Climate Reanalyzer του Πανεπιστημίου του Μέιν, το οποίο χρησιμοποιεί δεδομένα από τα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικών Προβλέψεων των ΗΠΑ.

Ήταν μια εβδομάδα με θερμοκρασίες που έσπασαν τα ρεκόρ. Τη Δευτέρα, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφθασε τους 17,01 βαθμούς Κελσίου, η υψηλότερη στα δεδομένα του NCEP, τα οποία χρονολογούνται από το 1979. Την Τρίτη σκαρφάλωσε στους 17,18 βαθμούς Κελσίου, όπου παρέμεινε και την Τετάρτη. Πριν από αυτή την εβδομάδα, το ρεκόρ στα δεδομένα του NCEP ήταν 16,92 βαθμοί Κελσίου και είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2016.

Αν και τα ρεκόρ αυτής της εβδομάδας δεν είναι ακόμη επίσημα, ένας άλλος παγκόσμιος οργανισμός παρακολούθησης του κλίματος επιβεβαίωσε αρκετά από τα δικά του δεδομένα. Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες της Δευτέρας και της Τρίτης ήταν επίσης ρεκόρ στα δεδομένα της, τα οποία χρονολογούνται από το 1940.

Αν και τα ρεκόρ βασίζονται σε σύνολα δεδομένων παρατήρησης που πηγαίνουν πίσω μόνο στα μέσα του 20ού αιώνα, είναι «σχεδόν σίγουρα» οι θερμότερες θερμοκρασίες που έχει δει ο πλανήτης για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την Τζένιφερ Φράνσις, ανώτερη επιστήμονα στο Κέντρο Κλιματικών Ερευνών Woodwell.

Η Francis εκτίμησε ότι οι θερμοκρασίες αυτής της εβδομάδας είναι οι θερμότερες «πιθανότατα εδώ και τουλάχιστον 100.000 χρόνια», χαρακτηρίζοντας τα αρχεία «τεράστιο πράγμα».

Οι επιστήμονες το γνωρίζουν αυτό λόγω των κλιματικών δεδομένων πολλών χιλιετιών που εξάγονται από υποκατάστατα όπως δακτύλιοι δέντρων, πυρήνες πάγου και κοραλλιογενείς ύφαλοι - δεδομένα που αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για την κατανόηση του κλιματικού συστήματος και του τρόπου με τον οποίο ο άνθρωπος έχει συμβάλει στην ταχεία υπερθέρμανση του πλανήτη από τη βιομηχανική επανάσταση και μετά.

Ο Robert Rohde, επικεφαλής επιστήμονας στο ινστιτούτο Earth του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που ανακοίνωσαν ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες εκτοξεύτηκαν σε ύψη ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, δήλωσε στο CNN ότι είναι πολύ πιθανό ότι «θα συνεχίσουμε να βλέπουμε περισσότερα από αυτά τα ρεκόρ να σπάνε» αυτό το καλοκαίρι.

Ο Ιούλιος είναι συνήθως ο θερμότερος μήνας του πλανήτη, αλλά οι θερμοκρασίες βρίσκονται ήδη σε υπερβολικό ρυθμό εξαιτίας του συνδυασμού του Ελ Νίνιο - ενός φυσικού κλιματικού φαινομένου στον Ειρηνικό Ωκεανό - και της ανθρωπογενούς κλιματικής κρίσης, η οποία οδηγεί τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σταθερά υψηλότερα.

«Δεν πρόκειται για ρεκόρ για να γιορτάσουμε και δεν θα είναι ρεκόρ για πολύ καιρό, καθώς το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο είναι ακόμα ως επί το πλείστον μπροστά μας και το El Nino αναπτύσσεται», δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Friederike Otto, ανώτερη λέκτορας στην κλιματική επιστήμη στο Ινστιτούτο Grantham για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτό δείχνει απλώς ότι πρέπει να σταματήσουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα, όχι σε δεκαετίες, αλλά τώρα», δήλωσε η Otto. Τα ρεκόρ θερμοκρασίας δεν είναι απλώς αριθμοί, «αλλά για πολλούς ανθρώπους και οικοσυστήματα είναι απώλεια ζωής και βιοπορισμού».

Προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι για τον καύσωνα

Καύσωνας προ των πυλών στη χώρα μας και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που θα κρατήσουν για αρκετές μέρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το πρωί του Σαββάτου, θα υπάρχει λιακάδα και όσο περνά η ώρα ο υδράργυρος θα ανεβαίνει. Η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει το μεσημέρι στα κεντρικά στους 35 βαθμούς, στα βόρεια από 28 έως 33 βαθμούς, στα νότια στους 32 βαθμούς, στα δυτικά στους 35 βαθμούς και στα ανατολικά έως 32 βαθμούς.

Στην Αττική, θα έχουμε ηλιοφάνεια από το πρωί και η θερμοκρασία, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού, θα κυμανθεί από 25 έως 35 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη, επίσης θα έχουμε ήλιο από το πρωί και από το μεσημέρι θα έχουμε τοπικές συννεφιές. Η θερμοκρασία από 23 έως 32 βαθμούς.

Η Κυριακή θα είναι επίσης ηλιόλουστη από το πρωί και κάποιες λίγες τοπικές συννεφιές στα ορεινά. Τη Δευτέρα, λιακάδα παντού, ενώ οι βοριάδες στο Αιγαίο θα ενταθούν φτάνοντας τα 7-8 μποφόρ από τις Κυκλάδες έως την Κρήτη.

Την Τρίτη, ήλιος παντού χωρίς σύννεφα και οι βοριάδες σιγά - σιγά υποχωρούν στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα ανεβαίνει φτάνοντας τους 37 βαθμούς στα κεντρικά.

Την Τετάρτη καλοκαίρι παντού με τους ανέμους να πέφτουν. Η θερμοκρασία θα είναι σε άνοδο φτάνοντας τους 38 και τους 39 βαθμούς στα κεντρικά της χώρας. Από εκεί και πέρα η θερμοκρασία θα ανέβει και άλλο και δεν αποκλείεται στα πεδινά να έχουμε 43 και τοπικά 44 βαθμούς.

Καιρός: Ανεβαίνει επικίνδυνα ο υδράργυρος

Προειδοποιούν για τον καιρό και τον καύσωνα που έρχεται από τη νέα εβδομάδα οι μετεωρολόγοι. Από το Σάββατο η θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, θα κρατήσει μέχρι τη Δευτέρα.

Την Τρίτη, ο υδράργυρος θα φτάσει τους 38 βαθμούς Κελσίου και μία μέρα αργότερα, δηλαδή την Τετάρτη, πολύ θερμές αέριες μάζες, προερχόμενες από την Αλγερία και το Μαρόκο, θα κινηθούν - μέσω της Μεσογείου - προς την Ελλάδα και σταδιακά θα αρχίσουν να ανεβάζουν περαιτέρω τη θερμοκρασία στα επίπεδα των 39ο – 40ο βαθμών και τοπικά ακόμα παραπανω.

Καιρός: Πότε ξεκινά ο καύσωνας

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ο καύσωνας πιθανότατα θα ξεκινήσει την Τετάρτη, 12 Ιουλίου, αλλά ακόμη δεν είναι σαφές μέχρι πότε θα διαρκέσει. Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων και η κίνηση των αερίων μαζών φανερώνει ότι ίσως προς τα τέλη της εβδομάδας ενδέχεται να σημειωθούν θερμοκρασίες ακόμη και άνω των 41°C. Αυτό όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως και χρειάζεται να περιμένουμε 2 μέρες ακόμα για να σιγουρευτούμε. Επίσης υπάρχει πιθανότητα να είναι ένας παρατεταμένος καύσωνας που λίγο θα μας κουράσει. Βέβαια έχουμε ξαναπεράσει τέτοιες περιόδους στο παρελθόν.

Ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος καλεί σε εγρήγορση την Πολιτική Προστασία και σε ανάρτησή του αναφέρει: «Λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, την χαμηλής σχετικής υγρασίας, της μεγάλης περιόδου ξηρασίας που φαίνεται ότι θα βιώσουμε αλλά και των τοπικά ενισχυμένων βοριάδων που κατά πάσα πιθανότητα θα επηρεάσουν κυρίως την ανατολική και νότια Ελλάδα, καλό θα ήταν να είναι από τώρα έτοιμη η πολιτική προστασία και εύχομαι να διαχειριστεί με άριστο βαθμό τις πυρκαγιές που ίσως προκύψουν.

Όλοι ευχόμαστε να μην υπάρξει ούτε μια πυρκαγιά και άρα οφείλουμε να είμαστε όλοι μας προσεκτικοί. Επίσης, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, θα χρειαστούν χώροι για να πηγαίνουν άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα κλιματισμού στα σπίτια τους καθώς επίσης πρέπει να προστατευτούν οι άστεγοι και τα αδέσποτα ζώα. Τις επόμενες ημέρες έρχονται νεότερα στοιχεία».

Καιρός: Έρχεται καύσωνας με 40άρια

Η πιο ζεστή μέρα του καλοκαιριού είναι η σημερινή με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 38 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και τους ανέμους να πνέουν σε Ιόνιο και Αιγαίο μέχρι 7 μποφόρ.

Ωστόσο τα δύσκολα είναι μπροστά μας, με τη θερμοκρασία ναι μεν να πέφτει ελάχιστα το Σαββατοκύριακο αλλά από την Τετάρτη ένα ισχυρό κύμα καύσωνα θα περάσει από την Ελλάδα.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης φαίνεται συγκρατημένος ως προς τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν την επόμενη εβδομάδα λέγοντας ότι η θερμοκρασία θα κινηθεί λίγο πιο πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

«Σε ό,τι αφορά τα περί καύσωνα για την άλλη εβδομάδα, έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο με τα προγνωστικά στοιχεία να εμφανίζουν κύμανση ικανή είτε να οδηγήσουν σε συνθήκες καύσωνα, είτε όμως και προς ένα φυσιολογικό προς έντονο κύμα ζέστης. Οι 37°, 38° βαθμοί δεν θα πρέπει να αποτελούν θέμα συζήτησης για μέσα Ιουλίου για τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη. Αν οδηγηθούμε σε πιο πάνω τιμές τότε το συζητάμε, αλλά μέχρι τότε ψυχραιμία. Με ζέστη σε λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα θα κυλήσει το επόμενο 48ωρο, ενώ το διήμερο Κυριακή – Δευτέρα ο υδράργυρος θα υποχωρήσει λίγο για να προσεγγίσουμε πιο πολύ τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Και όλα τα παραπάνω συνοδεία δυνατών βοριάδων που σημαίνει αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς. Αυτός θα είναι και ο σημαντικότερος κίνδυνος για τις επόμενες αρκετές ημέρες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος.

Γιαννόπουλος στο Newsbomb.gr:Έρχεται καύσωνας με διάρκεια και ένταση - Πότε το θερμόμετρο θα δείξει 40άρια

Ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος μιλώντας στο Newsbomb.gr τόνισε ότι η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα αγγίξει τους 38 βαθμούς Κελσίου ωστόσο θα σημειωθούν καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Χαρακτηριστικό της σημερινής ημέρας είναι και οι πολύ ισχυροί άνεμοι μέχρι 7 μποφόρ σε Ιόνιο αλλά και τμήματα του Αιγαίου.

«Το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα η θερμοκρασία υποχωρεί ελάχιστα και στην Αττική θα φτάσει τους 35-36 βαθμούς Κελσίου. Από την Τρίτη θα ανέβει λίγο η θερμοκρασία, περίπου σαν σήμερα, αγγίζοντας τους 38 βαθμούς», είπε χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος.

Έρχεται καύσωνας με διάρκεια και ένταση

Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος προειδοποιεί ότι από την Τετάρτη θα ξεκινήσει το πρώτο κύμα καύσωνα στη χώρα.

«Για πολλές ημέρες θα έχουμε καύσωνα. Άγνωστο πότε θα τελειώσει, μπορεί να κρατήσει και 10 ημέρες που θα είμαστε πάνω από 38 βαθμούς, κάποια στιγμή θα φτάσει και πολύ πιθανόν να ξεπεράσει και τους 40. Καύσωνας με διάρκεια και ένταση. Σημαντικός καύσωνας, δεν είναι συνηθισμένη αυτή η διάρκεια με τις τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Αρχίζει την Τετάρτη και μπορεί να κρατήσει μέχρι τις 22 Ιουλίου. Τώρα θα θυμηθούμε τι πάει να πει καύσωνας», σημείωσε ο μετεωρολόγος στο Newsbomb.gr

Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε στο τέλος ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα έτοιμη να αντιμετωπίσει ανάλογα επεισόδια καύσωνα με τους πολίτες να είναι προετοιμασμένοι και εφοδιασμένοι και τους φορείς να ξέρουν πώς να αντιδράσουν σε αντίστοιχες καταστάσεις.

Δείτε την πορεία των υψηλών θερμοκρασιών μέσω του WINDY:

Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για τον καύσωνα

Οδηγίες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατά τη διάρκεια του καύσωνα:

  • Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
  • Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
  • Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
  • Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
  • Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
  • Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
  • Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.
  • Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Aν έχετε βρέφη και παιδιά

  • Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
  • Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
  • Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
  • Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Aν έχετε ηλικιωμένους

  • Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.
  • Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
  • Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Σχετικές ειδήσεις