ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Σαρώνει η κακοκαιρία με καταιγίδες, χιόνια και 11 μποφόρ (pics)

Καιρός - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Σαρώνει η κακοκαιρία με καταιγίδες, χιόνια και 11 μποφόρ (pics)

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού - Ειδήσεις: Σε πλήρη ισχύ είναι και σήμερα, Τρίτη (15/1) το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ - Το νέο κύμα κακοκαιρίας, επηρεάζει τη χώρα από το απόγευμα της Δευτέρας με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τις πυκνές χιονοπτώσεις, τις σποραδικές καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους - Δείτε τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ

Τα φαινόμενα της νέας σύντομης κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξουν τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα κατά τη διάρκεια της Τρίτης, θα είναι ιδιαίτερα έντονα.

Οι εντάσεις των ανέμων στο νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο θα φτάνουν τα 10 μποφόρ και ενδεχομένως πρόσκαιρα στα Δωδεκάνησα τοπικά και τα 11 μποφόρ, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA).

Δείτε τον καιρό, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Για σήμερα, Τρίτη 15 Ιανουαρίου, οι βροχές και οι καταιγίδες που θα εκδηλωθούν κυρίως στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, αναμένονται κατά τόπους ισχυρές και ενδεχομένως να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Βόρειας Κρήτης με σχετικά χαμηλό υψόμετρο.

Επίσης, πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά της Στερεάς, της Εύβοιας και ιδιαίτερα της Πελοποννήσου, ενώ πρόσκαιρα θα χιονίσει και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο. Πάντως τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά σταδιακά θα εξασθενήσουν και μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν.

Τις πρωινές ώρες της Τρίτης πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα βορειότερα τμήματα του νομού Αττικής, ενώ είναι πιθανό να εκδηλωθεί πρόσκαιρη χιονόπτωση και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα βόρεια και βορειοδυτικά.

Δείτε το χάρτη των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα Τρίτη 15 Ιανουαρίου

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες πιθανόν ισχυρές στα νοτιά. Χιονοπτώσεις το πρωί στα ορεινά - ημιορεινά κυρίως στα βόρεια (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα). Βελτίωση του καιρού από το απόγευμα.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 07 βαθμούς Κέλσιου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά - ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 400 μέτρα) τις πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Θερμαϊκό τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 έως 08 βαθμούς Κέλσιου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 200 μέτρα) πρόσκαιρα πυκνές τις πρώτες πρωινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονιά στα ορεινά – ημιορεινά. Βαθμιαία τα φαινόμενα μέχρι το μεσημέρι θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5-7 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -03 έως 05 βαθμούς Κέλσιου. στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στέρεα, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες στα νοτιά σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά - ημιορεινά και σε περιοχές στα βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 400 μέτρα), κατά τόπους πυκνές τις πρωινές ώρες. Σταδιακά τα φαινόμενα μέχρι το μεσημέρι θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5-7 στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 09 βαθμούς Κέλσιου. Στην Ηπειρο κατά τόπους 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στέρεα, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες στα νοτιά καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές τις πρωινές ώρες στα ορεινά - ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά στα βόρεια 200 μέτρα και στα νοτιά 600 μέτρα). Βαθμιαία μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις Σποράδες και την Εύβοια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 08 βαθμούς Κέλσιου. στα βόρεια 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 στρεφόμενοι το πρωί σε βόρειους 8 και τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 11 βαθμούς Κέλσιου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και στα νοτιά σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές τις πρωινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν βαθμιαία στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Ανεμοι: Στα νοτιά από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ στρεφόμενοι σταδιακά σε βόρειους με την ίδια ένταση. Στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και πρόσκαιρα 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 14 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Οδηγίες προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα του καιρού

Δείτε στη gallery τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ

Διαβάστε επίσης:

Το πρωί της Τρίτης θα πετάξουν μαχητικά πάνω από την Αθήνα – Δείτε γιατί

Σάλος! Ζευγάρι έβαλε κάμερα στο ντους - Δε φαντάζεστε το λόγο

Σχετικές ειδήσεις