ΕΛΛΑΔΑ

Στον ανακριτή σήμερα Κασιδιάρης, Λαγός, Παναγιώταρος και Μίχος

Στον ανακριτή σήμερα Κασιδιάρης, Λαγός, Παναγιώταρος και Μίχος

Ενώπιον των ανακριτών θα βρεθούν από σήμερα προκειμένου να απολογηθούν οι συλληφθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Οι απολογίες των κατηγορούμενων βουλευτών ξεκινούν στις 14:30 το μεσημέρι, οπότε θα βρεθούν ενώπιον των ανακριτών οι Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος.

Η απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου μετατέθηκε για την Τετάρτη, από την Τρίτη που αρχικά είχε προσδιοριστεί, κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισής του, ενώ ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος Χρήστος Παππάς θα απολογηθεί την Πέμπτη.

Οι απολογίες των συγκατηγορουμένων τους, στελεχών της Χρυσής Αυγής ξεκινούν επίσης σήμερα, οπότε είναι προγραμματισμένες οι τρεις πρώτες (στις 10:30 το πρωί) και συνεχίζονται τις επόμενες ημέρες.

Οι περισσότεροι ωστόσο από τους κατηγορούμενους θα απολογηθούν αύριο Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κατηγορούμενοι βουλευτές θα αρνηθούν τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν θα προσπαθήσουν να δώσουν πολιτική χροιά στην υπόθεση.

Μάλιστα, συνήγοροι μιλούν ήδη για αναξιοπιστία προστατευόμενων μαρτύρων αλλά και για σαθρό κατηγορητήριο σε ότι αφορά τους έξι βουλευτές.

Μετά τις απολογίες των τεσσάρων βουλευτών οι ανακριτές και εισαγγελείς θα αποφασίσουν για τον αν θα κριθούν προφυλακιστέοι ή όχι.

Οι ανακριτές της υπόθεσης φέρονται να έχουν συγκεντρώσει στοιχεία που «δένουν» τον ποινικό χαρακτηρισμό του «διευθύνοντος» όχι μόνο για τον Νίκο Μιχαλολιάκο αλλά και για τους υπόλοιπους βουλευτές που είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Η ανάκριση φαίνεται να έχει ισχυρά στοιχεία ώστε να μπορεί να αποδώσει κεντρικό καθοδηγητικό ρόλο και στους έξι πολιτικούς, όπως και σε τουλάχιστον δύο εκ των κατηγορουμένων στελεχών του κόμματος, αλλά και αδιάσειστα δεδομένα για τον αντικειμενικό προσδιορισμό της «εγκληματικής οργάνωσης» ως «δομημένης», γεγονός που είναι κρίσιμο για την ποινική μεταχείριση που θα έχουν οι βουλευτές.

Οι ανακριτές εξέδωσαν παράλληλα εννέα εντάλματα σύλληψης για κατηγορούμενους οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι.

Βαριά κατηγορητήρια για την ηγετική ομάδα δράσης της Χρυσής Αυγής έχει συντάξει ο ανακριτής της υπόθεσης Σπύρος Γεωργουλέας.

Δριμύ κατηγορώ κατά του αρχηγού της «εγκληματικής οργάνωσης», Νίκου Μιχαλολιάκου, εξαπολύουν οι ανακριτές αφού όπως χαρακτηριστικά τονίζουν στο κατηγορητήριο που συντάχθηκε εις βάρος του: «εσύ δε υπό την ιδιότητα του μέλους της στενής ηγετικής ομάδας της οργανώσεως και του Βουλευτού της Χρυσής Αυγής, διηύθυνες αυτήν, παρέχων διαταγές, οδηγίες και εντολές προς τα μέλη της οργανώσεως, ελέγχων απολύτως τη δράση αυτής και ενεργών προς επίτευξη των παράνομων σκοπών της, όπως ανωτέρω αυτοί αναλυτικώς παρατίθενται».

Οι ανακριτές που έχουν αναλάβει την υπόθεση συνέταξαν τα κατηγορητήρια βάσει των οποίων θα απολογηθούν οι κατηγορούμενοι και σύμφωνα με αυτά επικεφαλής ήταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος με υπαρχηγό τον Χρήστο Παππά οι οποίοι έδιναν τις εντολές στους βουλευτές οι οποίοι με τη σειρά τους τις διαβίβαζαν προς τα κάτω. Οι βουλευτές είχαν το ρόλο του περιφερειακού διοικητή στους οποίους αναφέρονταν οι τοπικοί πυρηνάρχες, δηλαδή οι επικεφαλής των τοπικών οργανώσεων όπως της Νίκαιας ή του Περάματος.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, το καταστατικό της Χρυσής Αυγής επιβεβαιώνεται πλήρως από τον τρόπο δράσης στην υπόθεση της Νίκαιας όπου μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ο Ρουπακιάς φέρεται να ενημερώνει τον Πατέλη (επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας), εκείνος το βουλευτή Λαγό και εκείνος με τη σειρά του τους Μιχαλολιάκο και Παναγιώταρο.

Τα τηλέφωνα αυτά πάντως δεν φαίνεται να έχουν καταγραφεί και να υπάρχουν απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διασταύρωση για το τι ειπώθηκε μεταξύ των βουλευτών και του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, από την πλευρά των κατηγορουμένων, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι ο Γιάννης Λαγός είναι υπεύθυνος για τις μετακινήσεις του επικεφαλής της Χρυσής ΑυγήςΝίκου Μιχαλολιάκου και πως ούτως ή άλλως, μιλούσε μαζί του τα βράδια για να κανονιστεί το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας, καθώς και ο αριθμός των αστυνομικών που θα ζητούσε προς φύλαξη από το τμήμα προστασίας υψηλών προσώπων.

Για τον Ηλία Κασιδιάρη το κατηγορητήριο αναφέρει ότι είχε τον ρόλο της εκπαίδευσης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία όπως αποκαλύπτεται γινόταν και με αληθινά πυρά.

Το κατηγορητήριο είναι σχεδόν ίδιο για όλους από την ηγετική ομάδα.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Ρουπακιάς: «Η γυναίκα μου με έβαλε 10 χρόνια ακόμη μέσα»

Τα ευρήματα στο σπίτι του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χ.Παππά (pics)

ΕΛ.ΑΣ.: Αυτές είναι οι κλήσεις τη βραδιά που δολοφονήθηκε ο Φύσσας

Χειροπέδες σε τρεις πρώην φρουρούς βουλευτών της Χρυσής Αυγής

Σαμαράς: Η ηγεσία της Χ.Α. θα δικαστεί για εγκληματικές ενέργειες

«Σφαγή» μέσα στη Χρυσή Αυγή για τη νέα ηγεσία

ΕΛ.ΑΣ.: Αυτές είναι οι κλήσεις τη βραδιά που δολοφονήθηκε ο Φύσσας

Το πιστόλι του Παναγιώταρου χρησιμοποιήθηκε στην κηδεία του Ντερτιλή

«Μιχαλολιάκος και συλληφθέντες βουλευτές είχαν διευθυντικό ρόλο»

Πατέλης για Ρουπακιά: Τι πήγε και έκανε ο μ...κας, κατέστρεψε τα πάντα

Σοκάρουν οι διάλογοι που κατέγραψε ο κοριός της Αντιτρομοκρατικής

«Αν μας βγάλουν εκτός νόμου έχουμε 100 έτοιμους να πέσουνε!»