ΕΛΛΑΔΑ

Οι λαθρέμποροι «βγάζουν» όσα πληρώνει ο ελληνικός λαός για χαράτσια

Οι λαθρέμποροι «βγάζουν» όσα πληρώνει ο ελληνικός λαός για χαράτσια

Το «λογαριασμό» για τις απώλειες του Δημοσίου από φόρους και τέλη λαθραίων τσιγάρων και υγρών καυσίμων, έχει πληρώσει και συνεχίζει να πληρώνει ακριβά ο ελληνικός λαός.


Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, τα χρήματα που μπήκαν στα δημόσια ταμεία από τις σκληρές περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις ή από το τέλος ακινήτων και τον ΦΑΠ, ισοδυναμούν με τα ετήσια κέρδη των λαθρεμπόρων.

Συγκεκριμένα, το Δημόσιο χάνει από τα λαθραία υγρά καύσιμα περίπου 1 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο και από τα λαθραία τσιγάρα τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, σύνολο δηλαδή 1,7 δισ. Τα ετήσια έσοδα του Δημοσίου από το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ υπολογίζονται σε 1,8 δισ. ευρώ ή αντίστοιχα οι συνεχείς μειώσεις στις συντάξεις από το 2011 και μετά έχουν αποφέρει στα δημόσια ταμεία 1,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το «Έθνος».

Από μια δεύτερη σκοπιά, κάθε ελληνικό νοικοκυριό επιβαρύνεται για τα κυκλώματα λαθρεμπορίου, μέσω περικοπών στις αποδοχές και της υπερφολορολόγησης, κατά 500 ευρώ το χρόνο!

Το συνολικό κόστος του λαθρεμπορίου καυσίμων ετησίως στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των διαφυγόντων κερδών και της απώλειας φορολογικών εσόδων, εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ. Ωστόσο παράγοντες της αγοράς ανεβάζουν το νούμερο αυτό σε τουλάχιστον 1 δισ. προσμετρώντας και τις «εικονικές» εξαγωγές, οι οποίες όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστούν. Στα ναυτιλιακά καύσιμα, σε μια ετήσια κατανάλωση 560.000 κυβικών μέτρων, το λαθρεμπόριο υπολογίζεται στο 20%. Τα κέρδη των λαθρεμπόρων εκτιμώνται σε 90-100 εκατ. ευρώ, ενώ οι απώλειες φόρων για το κράτος στα 45,36 εκατ. ευρώ.

Από το λαθρεμπόριο τσιγάρων, το ελληνικό δημόσιο στερείται κάθε χρόνο έσοδα τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ. Ένα στα πέντε τσιγάρα που καταναλώνονται πλέον στη χώρα μας διακινείται παράνομα, ενώ το κέρδος για λαθρεμπόρους και μεσάζοντες ανά πακέτο παράνομων τσιγάρων είναι τουλάχιστον 1 ευρώ. Εκτός από την οικονομική αιμορραγία για το δημόσιο, στο θέμα των λαθραίων καπνικών προϊόντων, πρέπει να συνυπολογιστεί και η απειλή προς τη δημόσια υγεία, καθώς τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούνται καπνός χαμηλής ποιότητας και συχνά μόνο απορρίμματα (σκόνες και τρίμματα) και άλλα άχρηστα παραπροϊόντα της καπνοβιομηχανίας, καθώς και πρόσθετα χημικά άγνωστης προέλευσης. Τα λαθραία αυτά προϊόντα είναι συχνά επιβαρυμένα ακόμα και με βαρέα μέταλλα, μη επιτρεπτά αγροτοχημικά προϊόντα και ξένες ύλες, είναι δηλαδή «ατομικές βόμβες» για την υγεία των καπνιστών.

Αν, λοιπόν, το λαθρεμπόριο λαθραίων τσιγάρων και καυσίμων είχε παταχθεί, ο ελληνικός λαός κατά πάσα πιθανότητα θα είχε γλιτώσει από τις αιματηρές περικοπές και την υπερφορολόγηση. Πρόκειται όμως για ένα ακόμα ζήτημα πολιτικής βούλησης, ώστε να εφαρμοστεί και η σχετική νομοθεσία που υπάρχει, όπως το σύστημα εισροών-εκροών στα πρατήρια καυσίμων, αλλά και να εγκατασταθούν τα απαραίτητα μηχανήματα ελέγχου σε λιμάνια και τελωνεία της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Από τους μεγαλύτερους διακινητές λαθραίων τσιγάρων η Ελλάδα

Κοντέινερ με λαθραία τσιγάρα στο λιμάνι του Πειραιά

Παράδεισος λαθρεμπόρων η Ελλάδα

Θερίζουν ζωές τα λαθραία τσιγάρα και ο λαθραίος καπνός

Βρέθηκαν κούτες λαθραίων τσιγάρων στο Αστυνομικό Τμήμα Νίκαιας

Τσιγάρα μέσα σε... ψάρια

Κυκλοφορούν τσιγάρα - βόμβες ανάμεσά μας