ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία πείνας έκαναν μετανάστες στην Ξάνθη

Απεργία πείνας έκαναν μετανάστες στην Ξάνθη

Απεργία πείνας πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες οι μετανάστες στο Κέντρο Κράτησης Ξάνθης, όταν πληροφορήθηκαν γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ανοίγει «παράθυρο» για πιθανή παράταση του χρόνου κράτησής τους.


Η γνωμοδότηση, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ουσιαστικά προβλέπει την επ' αόριστον παράταση της κράτησης των μεταναστών, μέχρι αυτοί να επιλέξουν την οικειοθελή απέλαση.

Πιο συγκεκριμένα, η γνωμοδότηση του Δ' Τμήματος, που έγινε γνωστή πριν λίγες μέρες, αναφέρει ότι μετά τη λήξη του 18μηνου της κράτησης αλλοδαπού, μπορεί να εξακολουθεί να κρατείται για αόριστο διάστημα. Η κράτηση χαρακτηρίζεται ως «περιοριστικός όρος υποχρεωτικής διαμονής σε προαναχωρησιακό κέντρο», όπως τέτοιο χαρακτηρίζεται το Κέντρο Κράτησης της Ξάνθης, ενώ νομικοί αναφέρουν ότι η απρόσμενη αυτή γνωμοδότηση αποτελεί τεράστια ήττα για το κράτος δικαίου.

Σε διάφορα κέντρα η είδηση αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση και στο κλίμα αυτό οι μετανάστες που κρατούνται στην Ξάνθη, την Τετάρτη προχώρησαν σε απεργία πείνας. Μετά από μία μέρα η απεργία έληξε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, και η ηρεμία επανήλθε στο Κέντρο Κράτησης.

Η ακριβής διατύπωση στο επίμαχο κομμάτι της γνωμοδότησης αναφέρει:

« ... και τούτο γιατί με την απελευθέρωση όλων των παράνομων αλλοδαπών, που από αποκλειστικά δική τους υπαιτιότητα παρεμποδίζεται και καθίσταται αδύνατη η επιστροφή ή η απέλαση εντός του 18μήνου, κινδυνεύει το δημόσιο συμφέρον και ο σκοπός της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας, αφού οδηγούμεθα σε έμμεση «νομιμοποίηση» της παραμονής τους [...] ενώ παράλληλα εκτιμάται με βεβαιότητα [...] ότι η απελευθέρωση αυτή θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των μη νόμιμων μεταναστών στο εσωτερικό, με τις εντεύθεν δυσμενείς συνέπειες στη δημόσια τάξη και ασφάλεια. [...] προστατεύεται συγχρόνως με το δημόσιο συμφέρον και το ατομικό τους συμφέρον (!) αφού πρόκειται για ευάλωτα άτομα, χωρίς μόνιμη διαμονή, χωρίς νόμιμα έγγραφα και χωρίς δυνατότητα να εργασθούν και κινδυνεύουν να πέσουν σε μεγάλη ένδεια ή σε παράνομα κυκλώματα εκμεταλλεύσεώς τους...».

Διαβάστε επίσης: Συμπλοκή Ελλήνων-Γερμανών μαθητών σε εκδρομή στην Τσεχία