ΕΛΛΑΔΑ

Αυτά είναι τα κριτήρια για τις μετεγγραφές φοιτητών

Αυτά είναι τα κριτήρια για τις μετεγγραφές φοιτητών

Βασικό κριτήριο το εισόδημα – Διατήρηση των ελεύθερων μετεγγραφών για πολύτεκνους, τρίτεκνους

Τη διεύρυνση των κριτηρίων για τις μεταγραφές φοιτητών ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Οι θέσεις δε θα ξεπερνούν το 10% των εισακτέων ανά τμήμα και αν ο αριθμός των αιτήσεων είναι μεγαλύτερος τότε θα προηγούνται όσοι έχουν τη μεγαλύτερη βαθμολογία

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας επαναφέρεται το καθεστώς της μεταφοράς θέσης με βάση το εισόδημα της οικογένειας και με ποσόστωση επί του αριθμού εισακτέων, παράλληλα με τη διατήρηση των ελεύθερων μετεγγραφών για πολύτεκνους, τρίτεκνους και κοινωνικά κριτήρια.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας για τις φετινές μετεγγραφές θα αφορούν:

α) πολύτεκνους και τέκνα πολυτέκνων,

β) γονείς ή τέκνα πολυμελών οικογενειών με τρία ζώντα τέκνα και επιτυχόντες: γ.α.) με αδελφό ή αδελφή ενεργό φοιτητή/τρια του πρώτου κύκλου σπουδών, γ.β.) ορφανοί από τον ένα ή και από τους δύο γονείς ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα, γ.γ.) με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%, γ.δ.) τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας, γ.ε.) πολύδυμα τέκνα εφόσον συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ίδιο έτος.

Επιπλέον, με τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή θα παρέχεται δυνατότητα μεταφοράς θέσης των επιτυχόντων του 2014 και με μοναδικό κριτήριο την εισοδηματική κατάσταση των οικογενειών τους.

Ειδικότερα, θα οριστεί το ποσό των 9.000 ευρώ (σ.σ. κάτι που ίσχυε μέχρι πέρυσι) για κάθε μέλος της οικογένειας του επιτυχόντος.

Σε περίπτωση που ο αριθμός των δικαιουμένων μετεγγραφής είναι ανώτερος του ποσοστού του 10%, μοναδικό κριτήριο κατάταξης θα είναι ο βαθμός εισαγωγής.

Διαβάστε επίσης:

Αυξάνεται ο «πληθυσμός» των αιώνιων φοιτητών

Δεν επιτρέπονται μετεγγραφές από Πανεπιστήμια του εξωτερικού