ΕΛΛΑΔΑ

Αυξάνεται ο «πληθυσμός» των αιώνιων φοιτητών

Αυξάνεται ο «πληθυσμός» των αιώνιων φοιτητών

Με ραγδαίους ρυθμούς φαίνεται πως αυξάνεται το ποσοστό των αιώνιων φοιτητών στη χώρα μας, καθώς σχεδόν 4 τους 10 σπουδαστές δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους ύστερα από 12 χρόνια.

Τα νέα στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την καταγραφή της λιμνάζουσας φοίτησης στο ίδρυμα που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας και τον επίκουρο καθηγητή του ιδρύματος Κωνσταντίνο Μπεθάνη. Ωστόσο, η εικόνα είναι παρόμοια σε όλα σχεδόν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Όπως αναφέρει το «Εθνος», σύμφωνα τα στοιχεία, τα κορίτσια καταφέρνουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα αγόρια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στους πρωτοετείς, οι οποίοι αδυνατούν σχεδόν εξολοκλήρου να περάσουν τα μαθήματα της πρώτης χρονιάς κυρίως λόγω της κόπωσης που έχουν υποστεί από τις πανελλαδικές εξετάσεις, φαινόμενο το οποίο οι καθηγητές ονομάζουν το «σοκ του 1ου έτους». Οσο για τις καταλήψεις και τις διπλές εξεταστικές, στα ΑΕΙ επιβαρύνουν ανησυχητικά την κατάσταση και είναι ακόμη μια αιτία για την καθυστέρηση των φοιτητών στην απόκτηση του πτυχίου.

Η πραγματικότητα σε αριθμούς

Σύμφωνα με τη μελέτη στο Γεωπονικό, το 2000 εισήχθησαν 565 φοιτητές από τους οποίους 12 χρόνια αργότερα αποφοίτησαν μόλις οι 358 (ποσοστό 63,4%). Από αυτούς, το 17,2% ολοκλήρωσε τις σπουδές εντός επτά ετών, η πλειονότητα -δηλαδή το 40,4%- από 7 έως 10 χρόνια, ενώ το 5,8% χρειάστηκε περισσότερα από 10 έτη.

Σοβαρό πρόβλημα ανακύπτει με τους φοιτητές που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες (ομογενείς, αλλοδαποί, αθλητές, πολύτεκνοι, υπότροφοι, απόφοιτοι ξένου σχολείου εξωτερικού, μουσουλμανικής μειονότητας από τη Θράκη, καθώς και νεοεισερχόμενοι από κατατακτήριες κ.ά.), καθώς φαίνεται πως σχεδόν οι μισοί από αυτούς δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Μάλιστα για αυτές τις περιπτώσεις καθηγητές προτείνουν να υπάρχει ειδική μέριμνα με βοηθητική διδασκαλία και καθοδήγηση από ομάδες συμβούλων σπουδών ή ακόμη και επανεξέταση των κριτηρίων εισαγωγής.

Και αυτό διότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες φοιτητών εισέρχονται στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα με πολύ λιγότερα μόρια από τους εισακτέους της γενικής σειράς.

Διαβάστε επίσης:

Διαγράφονται 180.000 «αιώνιοι» φοιτητές εντός του έτους