ΕΛΛΑΔΑ

Ανατροπή - έκπληξη στην Αμφίπολη: Δεν είναι μόνο ένας ο τάφος;

Ανατροπή - έκπληξη στην Αμφίπολη: Δεν είναι μόνο ένας ο τάφος;

Διαψεύδουν κατηγορηματικά τη χρήση μικροκάμερας στον τάφο της ανασκαφής στην Αμφίπολη στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού και της ανασκαφικής ομάδας.

Μιλώντας στο «Εθνος», σημείωναν ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε, ούτε και υπήρξε πρόθεση να γίνει.

Οπως άλλωστε δήλωσε και ενώπιον του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και υπεύθυνη της ανασκαφής, Αικατερίνη Περιστέρη, «η αρχή των έντιμων αρχαιολόγων είναι να μην πουν ποιος είναι αν δεν ανασκαφεί ο τάφος».

«Πρέπει να είναι κάποιος στρατηγός, σίγουρα είναι τάφος για άτομο ή άτομα τα οποία είναι στρατηγοί, δεν μπορώ ακόμη να πω ποιος, αλλά είμαστε σε πολύ καλή αρχή», ανέφερε η κ. Περιστέρη.

Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι η γεωφυσική διασκόπηση που έγινε πριν από έναν χρόνο από τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας του ΤΕΙ Σερρών Κωνσταντίνο Παπαθεοδώρου έδειξε ότι στο εσωτερικό υπάρχουν τρεις χώροι και οι αρχαιολόγοι ελπίζουν τώρα να μην έχει καταρρεύσει η οροφή και να μη γέμισε ο χώρος με τόνους χώματα, γιατί αυτό θα καθυστερήσει αρκετά την είσοδό τους στον τάφο.

«Κληθήκαμε να κάνουμε στον αρχαιολογικό χώρο του τύμβου Καστά μια εφαρμοσμένη γεωφυσική διασκόπηση με τη χρήση γεωραντάρ, το οποίο έστειλε ηλεκτρομαγνητικά κύματα στο έδαφος. Τα αποτελέσματα δόθηκαν στον εντολέα μας, την ΚΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων», περιορίστηκε να πει στο «Εθνος» ο κ. Παπαθεοδώρου, παραπέμποντας για τα αποτελέσματα της γεωσκόπησης στην κ. Περιστέρη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται για μικρά βάθη και δεν έδωσε σοβαρά στοιχεία, ενώ στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού σημείωναν ότι «τώρα κάνουμε ανασκαφή, δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε για τη γεωφυσική διασκόπηση που έγινε στο παρελθόν».

Διαβάστε επίσης:

Ο Σημίτης, το εβραϊκό λόμπι και ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου (pics+vids)

Αμφίπολη: Αυτό είναι το σενάριο για τον τάφο που «τρέμουν» οι αρχαιολόγοι

Αμφίπολη: Έχει βάση το σενάριο για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Αποκάλυψη για Αμφίπολη: Έβαλαν μικροκάμερα μέσα στον τάφο – Τι είδαν

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την Αμφίπολη!

Αμφίπολη: Αυτό είναι το σχέδιο - Έτσι θα μπουν οι αρχαιολόγοι στον τάφο