ΕΛΛΑΔΑ

Αυτά είναι τα μέτρα της Κομισιόν για τη στήριξη των ροδακινοπαραγωγών

Αυτά είναι τα μέτρα της Κομισιόν για τη στήριξη των ροδακινοπαραγωγών

Έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών ανακοίνωσε η ΕΕ.

Η απόφαση της Κομισιόν προβλέπει αύξηση της χρηματοδότησης για απόσυρση φρούτων και κονδύλι για προωθητικές ενέργειες με σκοπό την αύξηση της κατανάλωση.

Όπως αναφέρεται στον κανονισμό, οι αποσύρσεις από την αγορά αποτελούν αποτελεσματικό μέτρο διαχείρισης κρίσης σε περίπτωση πλεονασμάτων οπωροκηπευτικών λόγω έκτακτων και απρόβλεπτων περιστάσεων.

«Για να μετριαστεί ο αντίκτυπος της απότομης μείωσης των τιμών το φετινό καλοκαίρι, είναι σκόπιμο να αυξηθεί προσωρινά η χρηματοδοτική συνδρομή που παρέχει η Ένωση για τις αποσύρσεις από την αγορά με σκοπό τη δωρεάν διανομή σε ορισμένους φορείς, όπως φιλανθρωπικές οργανώσεις και σχολεία.»

Ως εκ τούτου, η χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης θα πρέπει να καλύπτει έως και 10%, κατ' ανώτατο όριο, του όγκου παραγωγής που διαθέτει στο εμπόριο κάθε οργάνωση παραγωγών.

Οι παραγωγοί που δεν είναι μέλη οργάνωσης θα πρέπει να λάβουν το 50% των ποσών που προβλέπονται στο πλαίσιο της υφιστάμενης χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης. Ωστόσο, αναφέρει η ΕΕ, θα πρέπει να πληρούν τις ίδιες ή ανάλογες προϋποθέσεις με εκείνες που πληρούνται από τις οργανώσεις παραγωγών.

Τα έκτακτα μέτρα θα εφαρμοστούν αναδρομικά από τις 11 Αυγουστου.

317.215 ευρώ στην Ελλάδα για προωθητικές ενέργειες

Επιπλέον, σημειώνει η Κομισιόν, η αυξημένη κατανάλωση ροδάκινων και νεκταρινιών θα συμβάλει στην ταχύτερη σταθεροποίηση της κατάστασης της αγοράς και ως τούτου θα πρέπει να παρασχεθεί πρόσθετη στήριξη στις οργανώσεις παραγωγών όσον αφορά τις εκστρατείες προώθησης.

Για δραστηριότητες προώθησης, τέσσερις χώρες της ΕΕ (Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία) θα λάβουν 3 εκατομμύρια ευρώ, με την Ελλάδα να λαμβάνει στο πλαίσιο αυτό 317.215 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Άμεση και δυναμική διεκδίκηση επιπρόσθετων κονδυλίων ζητούν οι ροδακινοπαραγωγοί