ΕΛΛΑΔΑ

Τι κατέθεσε ο συνοδηγός της μοιραίας νταλίκας (pics&vid)

Τι κατέθεσε ο συνοδηγός της μοιραίας νταλίκας (pics&vid)

Ο δεύτερος επιβάτης του φορτηγού περιπλανιόταν για δύο σχεδόν ημέρες σε χωράφια της περιοχής -Το έγγραφο-ντοκουμέντο που «γεννά» σοβαρά ερωτήματα

Νέα δεδομένα έρχονται στο φως της δημοσιότητας δύο σχεδόν ημέρες μετά την τραγωδία στην Εγνατία Οδό, που άφησε πίσω της πέντε νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, μεταξύ των οποίων τρεις σε σοβαρή κατάσταση.

Ωστόσο, τα «καυτά» ερωτήματα για το ποιος ή ποιοι τελικά έχουν την ευθύνη για το πρωτοφανές δυστύχημα παραμένουν ακόμα αναπάντητα.

Υπήρχε και συνοδηγός στη νταλίκα

Νέα στοιχεία είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας καθώς ο 39χρονος Ρουμάνος οδηγός της μοιραίας νταλίκας είχε και συνοδηγό.

Πρόκειται για έναν 46χρονο -επίσης Ρουμάνο- ο οποίος εμφανίστηκε

Χθες το απόγευμα εμφανίστηκε στο Τμήμα Τροχαίας Βέροιας, ένς 46χρονος, επίσης Ρουμάνος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ήταν ο συνοδηγός του 39χρονου οδηγού της νταλίκας και με κατάθεση που έδωσε επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς που διατύπωσε οοδηγός του περί "σπασμένων φρένων" στο βαρύ όχημα που οδηγούσε.

Την παραπάνω εξέλιξη επιβεβαιώνει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο 46χρονος συνοδηγός φέρεται να δήλωσε ότι εγκατέλειψε -τραυματισμένος και υπό το βάρος του σοκ που υπέστη- την νταλίκα μετά τη φονική καραμπόλα, τρέχοντας προς τα παρακείμενα χωράφια. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο μετά το τραγικό συμβάν, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν ένα πρόσωπο να βγαίνει από τη μοιραία νταλίκα, θεωρώντας όμως αρχικά ότι επρόκειτο για τον οδηγό, ο οποίος τελικά συνελήφθη.

Όπως προκύπτει τώρα, το άτομο αυτό που βγήκε από το φορτηγό φέρεται να ήταν ο 46χρονος συνοδηγός, ο οποίος -κατά δήλωσή του- περιπλανήθηκε πεζός για αρκετές ώρες, φτάνοντας μέχρι την Πιερία, όπου σε κάποιο ορεινό χωριό του νομού ζήτησε βοήθεια.

Τελικά οδηγήθηκε στη Βέροια, όπου κατέθεσε στις τοπικές αστυνομικές αρχές. Όπως έγινε γνωστό, ο 46χρονος δεν κρατείται και οι ισχυρισμοί του εξετάζονται.

eik1

Οι ισχυρισμοί της Αστυνομίας και το έγγραφο για τη διακοπή της κυκλοφορίας

Σύμφωνα με το έγγραφο της αστυνομίας που έχει δημοσιεύσει από χθες το newsbomb.gr, η εντολή του αστυνομικού διευθυντή Ημαθίας ήταν να κλείσει ο δρόμος στο σημείο του δυστυχήματος μόνο για 10 λεπτα. Αντί όμως να συμβεί αυτό, τα έργα συνεχίστηκαν και κάπως έτσι φτάσαμε στους 5 νεκρούς και τους 30 τραυματίες.

eg

Αποποιείται κάθε ευθύνης η Εγνατία

Με μεγάλη χρονική καθυστέρηση ήρθε η ανακοίνωση της Εγνατίας οδού, η διοίκηση της οποίας δεν λέει τελικά τίποτα ουσιαστικό για τα αίτια της πρωτοφανούς τραγωδίας. Για τα αίτια που οδήγησαν στη φονική καραμπόλα και είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Την ώρα που παραμένει αδιευκρίνιστο ποιος είχε την ευθύνη για την ελλειπή - όπως καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες - σήμανση στα τελευταία χιλιόμετρα πριν το σημείο της φονικής καραμπόλας, η Εγνατία οδός το μοναδικό που συνεισφέρει με την ανακοίνωσή της είναι το να πετάξει από πάνω της την ευθύνη και να την μετατρέψει σε "μπαλάκι", μεταξύ της ΔΕΔΔΗΕ και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας.

Νουθετεί επίσης τους οδηγούς «να διατηρούν αυξημένη προσοχή, να τηρούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και να διενεργούν τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους των οχημάτων, ώστε να μην παρουσιαστούν παρόμοια ατυχήματα» υιοθετώντας εν μέρει τα όσα ακούγονται περί ενδεχόμενης βλάβης των φρένων της νταλίκας.

Δεν παραλείπει, ωστόσο, να ενημερώσει ότι κατάφερε να δώσει ξανά τον δρόμο στην κυκλοφορία έπειτα από 10 ώρες δημιουργώντας αλγεινή εντύπωση καθώς σε ένα συμβάν που έχει προκαλέσει σοκ σε όλη την επικράτεια η εταιρεία σπεύδει να ενημερώσει για το πότε άνοιξε ο δρόμος και όχι για το τι συνέβη, ποιος ευθύνεται ή τι μέτρα είχαν ληφθεί.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

''Από την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» ανακοινώνεται ότι, την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 10:30 πμ, στο τμήμα Α/Κ Βέροιας – Α/Κ Κουλούρας της Εγνατίας Οδού, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, συνέβη πολύνεκρο δυστύχημα, όταν φορτηγό αυτοκίνητο προσέκρουσε σε προπορευόμενα οχήματα, τα οποία ήταν ακινητοποιημένα στον δρόμο, λόγω εκτέλεσης εργασιών από τη Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε (σύμφωνα με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας), με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό πέντε (5) ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

Η Διοίκηση και το προσωπικό της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» εκφράζουν τη θλίψη τους για το τραγικό συμβάν και θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το δυστύχημα διερευνώνται από τις αρμόδιες Αρχές της ΕΛ.ΑΣ., με τις οποίες υπάρχει συνεχής συνεργασία για την παροχή των απαραίτητων στοιχείων.

Με τον άριστο συντονισμό όλων των Υπηρεσιών (Τροχαία, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ανάδοχος Λειτουργίας και Συντήρησης της Εγνατίας Οδού) η Οδός δόθηκε με ασφάλεια στην κυκλοφορία στις 22:30 το ίδιο βράδυ.

Επισημαίνεται ότι είναι απαραίτητο όλοι οι οδηγοί να διατηρούν αυξημένη προσοχή, να τηρούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και να διενεργούν τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους των οχημάτων, ώστε να μην παρουσιαστούν παρόμοια ατυχήματα''.

Εικόνες φρίκης λίγα δευτερόλεπτα μετά...

Την ίδια ώρα οι εικόνες αποκάλυψης από το σημείο αμέσως μετά την καραμπόλα-θανάτου που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου συγκλονίζουν το πανελλήνιο, ενώ σε «μπαλάκι» έχουν μετατραπεί οι ευθύνες που οδήγησαν σε αυτή την πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα τραγωδία.

Εγνατία: Ελεύθερος άνευ όρων ο υπεύθυνος της αναδόχου εταιρείας

Ελεύθερος χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο αφέθηκε, μετά την απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας Βέροιας, ο 42χρονος υπεύθυνος της αναδόχου εταιρείας που εκτελούσε τις εργασίες στο οδόστρωμα, όπου σημειώθηκε η «φονική» καραμπόλα στην Εγνατία Οδό, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από τριάντα.

Ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε συντετριμμένος στην απολογία του και μέσω του συνηγόρου του Νίκου Αντωνόπουλου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Κατά την απολογία του, φέρεται ότι αρνήθηκε την κατηγορία της διατάραξης της ασφάλειας συγκοινωνιών από αμέλεια (σε βαθμό πλημμελήματος) που του αποδίδεται.

Όπως έγινε γνωστό, ισχυρίστηκε ότι ο δικός του χώρος ευθύνης απείχε περί τα 3 με 4 χιλιόμετρα από το σημείο, όπου διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων και σημειώθηκε το πολύνεκρο τροχαίο. Εισαγγελέας και ανακρίτρια αποφάσισαν τελικά να τον αφήσουν ελεύθερο άνευ όρων, ενώ ο ίδιος έθεσε εαυτόν στη διάθεση των δικαστικών Αρχών -εφόσον παραστεί ανάγκη- όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η κύρια ανάκριση για το τραγικό περιστατικό.

Τη «σκυτάλη» από τον 42χρονο παραλαμβάνει την Πέμπτη ο 39χρονος οδηγός της μοιραίας νταλίκας, ο οποίος θα κληθεί να δώσει την Πέμπτη εξηγήσεις ενώπιον της ίδιας ανακρίτριας. Ο Ρουμάνος οδηγός, που σκόρπισε το θάνατο το πρωί της περασμένης Κυριακής, κοντά στον κόμβο της Βέροιας επί της Εγνατίας Οδού, κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή. Μέχρι την απολογία του παραμένει κρατούμενος.

Διαβάστε επίσης:

Συγκλονίζουν οι πρώτες στιγμές μετά την καραμπόλα (pics-vid)

Η καραμπόλα θανάτου που «πάγωσε» την Ελλάδα

Μπούρτσου για καραμπόλα: Σε κρίσιμη κατάσταση ένας άνδρας (vid)

Καραμπόλα στην Εγνατία-Ραχανιώτης: Ό, τι μας ζητήθηκε, το πράξαμε (vid)

Καραμπόλα στην Εγνατία: Κάηκε ζωντανός ενώ μιλούσε με την αδερφή του στο κινητό

Φονική καραμπόλα με νεκρούς και τραυματίες στην Εγνατία Οδό

ΔΕΙΤΕ: Φωτογραφία αναγνώστη από τη μεγάλη καραμπόλα στην Εγνατία

Καραμπόλα στην Εγνατία: Απανθρακωμένος ο οδηγός του πρώτου αυτοκινήτου