ΕΛΛΑΔΑ

Επιχείρηση «κάθαρση» στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Επιχείρηση «κάθαρση» στο ελληνικό ποδόσφαιρο
Πρόεδροι ΠΑΕ, διεθνείς αθλητές, πρώην και νυν διεθνείς διαιτητές, στελέχη της ΕΠΟ και της Σούπερ Λιγκ, μάνατζερ και διοργανωτές στοιχημάτων…

Επιμέλεια: Νίκος Καλαμπάκας

Πρόεδροι ΠΑΕ, διεθνείς αθλητές, πρώην και νυν διεθνείς διαιτητές, στελέχη της ΕΠΟ και της Σούπερ Λιγκ, μάνατζερ και διοργανωτές στοιχημάτων… Όλοι οι παραπάνω, φέρονται ως μέλη της «εγκληματικής οργάνωσης» που «άπλωσε» τα δίχτυα της στο ποδόσφαιρο και πλέον θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στη δικαιοσύνη.

Με μοναδικό τους σκοπό να «στήνουν» αγώνες για να πλουτίζουν, οι παράγοντες του Ελληνικού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια είχαν μετατρέψει το ποδόσφαιρο σε «τσιφλίκι» τους. Η δικογραφία που έφτασε στα χέρια της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κυρία Ελένη Ράικου, είναι πληρέστατη και ρίχνει άπλετο «φως» στη μπόχα και τη δυσωδία που έχει καταβάλει το ποδόσφαιρο στη χώρα μας.

Πονταρίσματα υπέρογκων ποσών σε αγώνες, συνομιλίες παραγόντων που παραδέχονται πως τα παιχνίδια είναι «στημένα» αλλά και απειλές εναντίον όσων θα έμπαιναν εμπόδιο στα σχέδια των παραγόντων, είναι μερικές από τις πολλές δραστηριότητες της οργάνωσης που δρούσε στην «πλάτη» του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Μάλιστα, τα στοιχήματα που παίζονταν δεν αφορούσαν μόνο τη νίκη κάποιας ομάδας, αλλά το ποιος θα σκοράρει, τα λεπτά που θα σημειώνονταν τα γκολ, μέχρι και τα κόρνερ που θα εκτελούνταν στους αγώνες.

Πλέον, τον λόγο έχει ο 9ος τακτικός ανακριτής, στον οποίο οι κατηγορούμενοι καλούνται να απολογηθούν τη Δευτέρα. Η ιστορία όμως, δε σταματά εδώ, αφού και οι Εισαγγελείς της ΕΠΟ ζήτησαν να εξετάσουν τη δικογραφία που έχει στα χέρια της η Προϊσταμένη της Εισαγγελείας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου. Να σημειωθεί εδώ, πως οι παράγοντες, οι αθλητές και οι διαιτητές αν αποδειχθούν ένοχοι από τους Εισαγγελείς της ΕΠΟ αντιμετωπίζουν ποινές αποκλεισμού από το άθλημα, ενώ οι ομάδες κινδυνεύουν μέχρι και με υποβιβασμό.

Οι κατηγορούμενοι και οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν:

Άσκηση ποινικής δίωξης για α) δωροδοκία και δωροληψία για την αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, τελεσθείσα από κοινού και κατ' εξακολούθηση και β) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, στους κάτωθι:
1. Θωμάς Μητρόπουλος
2. Ιωάννης Κομπότης
3. Σπυρίδων Καλογιάννης
4. Αντώνιος Μανίκας
5. Ευάγγελος Κιοτζένης
6. Αγγελος Τραυλός
7. Γεώργιος Πουλόπουλος
8. Ευστάθιος Προβατίδης
9. Πέτρος Ρουτζιέρης
10. Τάκης Γιαννόπουλος
11. Γεώργιος Μποροβήλος
12. Δημήτρης Μπάκος
13. Ιωάννης Ναυρινιάδης
14. Βασίλειος Αδαμάκης
15. Ιωάννης Αρφάνης
16. Αθανάσιος Γιάχος
17. Γεώργιος Λιμπάντσης
18. Περικλής Αμανατίδης
19. Πάυλος Δήμος
20. Παναγιώτης Σπάρταλης
21. Γεώργιος Σαλαμαστράκης
22. Χοσέ Λουίς Ρέγες
23. Μαρσέλο Γκούτμαν
24. Ιωάννης Τσιγιάννης
25. Δημήτρης Καλόπουλος
26. Σπυρίδων Τρύφωνας
27. Ακης Πάσσαρης
28. Γεώργιος Χριστοβασίλης
29. Γεώργιος Γρηγορόπουλος
30. Κωνσταντίνος Χρυσοχοΐδης
31. Ιωάννης Σπάθας

Άσκηση ποινικής δίωξης για α) απλή συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας επιδιώκουν οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος και β) απλή συνέργεια σε δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, τελεσθείσα κατ' εξακολούθηση, στους κάτωθι:

1.Ευάγγελος Μαρινάκης
2. Αθανάσιος Κανελλόπουλος

Άσκηση ποινικής δίωξης για α) δελτία στοιχημάτων προκαθορισμένης ή μη απόδοσης (παράνομο στοίχημα) τελεσθείσα από κοινού και κατ' εξακολούθηση, β) απάτη, ο υπαίτιος της οποίας διαπράττει απάτες κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια και το συνολικό όφελος ή συνολική ζημία υπερβαίνουν το ποσό των 15.000 ευρώ, τελεσθείσα κατ' εξακολούθηση και γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες τελεσθείσα κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, στους κάτωθι:

1) Γεώργιος Γεωργιάδης
2) Ελενα Νεούζα-Θεόσλου Ζοσέ Λαορένσο
3) Λουκάς Αποστολίδης
4) Γεώργιος Πράττος
5) Γεώργιος Βαρούτσικος
6) Γεώργιος Τόρης
7) Γεώργιος Γεωργόπουλος
8) Ιωάννης Τσιγιάννης
9) Ευθύμιος Σιδηρόγιουλος
10) Δημήτριος Μουστάκας
11) Ανθιμος Καραμανίδης
12) Λουκάς Καραμάνης
13) Αβραάμ Παπαδόπουλος
14) Γεώργιος Χαβενετίδης
15) Δημήτριος Δημητρίου
16) Ευάγγελος Δήμου
17) Σταμάτιος Φασουλής
18) Εμμανουήλ Αρβανιτάκης
19) Ιωάννης Οικονομίδης
20) Νικόλαος Λυράκης
21) Σάββας Παντελίδης
22) Χρήστος Σφήκας
23) Νικόλαος Θεοχαρίδης
24) Λεωνίδας Παπασταθόπουλος
25) Ιωάννης Καλυβίτης
26) Κωνσταντίνος Μενδρινός
27) Δημήτριος Βίλλας
28) Μιχαήλ Τσιβελέκης
29) Μιχαήλ Αλβέρτης
30) Γιαννάκης Ανδρέου
31) Μάριος Μπουλουγούρης
32) Μαρία Αυγίδου,
33) Διονύσιος Κοτίνης
34) Μαρία Βυθοπούλου
35) Αθανάσιος Κωστουλέας

«Εγκληματική οργάνωση» με τα όλα της….

Η «εγκληματική οργάνωση» δεν είναι τυχαία κατηγορία της Εισαγγελίας. Είναι βλέπετε τέτοια η συμπεριφορά των «κυρίων» που εμπλέκονται στην υπόθεση, που αυτές οι δύο λέξεις είναι οι καταλληλότερες για να τους χαρακτηρίσει: μιλάνε με κινητά τα οποία έχουν «χρεώσει» σε ονόματα τρίτων, κάνουν λόγο στους διαλόγους τους για τραμπουκισμούς, ενώ διακινούν μέχρι και απαγορευμένες ουσίες σε αθλητές.
Εκτός αυτών, διεθνής ποδοσφαιριστής φέρεται να στοιχηματίζει σε πλήθος αγώνων, πλουτίζοντας από τα «στημένα» παιχνίδια, έπειτα από συνεννόηση με τους bookers της οργάνωσης.

«Καυτοί» διάλογοι

Στα χέρα της δικαιοσύνης, υπάρχουν 85 cd με συνομιλίες των κατηγορουμένων. Σας παραθέτουμε ενδεικτικά τη συνομιλία του Μάκη Ψωμιάδη, με τον Γιάννη Μπουρούση, και του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον Αχιλλέα Μπέο, όπως αυτές δημοσιοποιήθηκαν στο Onsports.gr:

Ψωμιάδης – Μπουρούσης:

Όπου Γ. είναι ο Γιάννης Μπουρούσης και όπου Μ. ο Μάκης Ψωμιάδης:

Γ: Κύριε Μάκη, καλημέρα, τι κάνετε;
Μ: Καλημέρα, Συγχαρητήρια αγόρι μου να πούμε.
Γ.: Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Μ: Αυτό το ίδιο έχουν και οι δικοί μου, το ίδιο πράγμα, δεν μπορούν να κοιμηθούμε.
Γ. Ναι, κύριε Μάκη, καλά, δεν έχω κοιμηθεί.
Μ.: Το ίδιο παθαίνουν κι οι άλλοι, οι δικοί μου, δεν μπορούν να κοιμηθούνε.
Γ. Τόσο πολύ κύριε Μάκη;
Μ: Κι όσο περισσότερο παίξουνε τόσο γίνεται. Κατ' αρχάς έλα να σου πω, εχθές κοιτάγανε, το βλέπαμε με τον Μαντζουράκη και τον γενικό αρχηγό στο ξενοδοχείο το Sofitel. Ξέρεις τι είπαν όλοι; «Ο μόνος που παίζει με ψυχή και είναι έτοιμος να τους φάει όλους είναι ο Μπουρούσης», χωρίς να ξέρουνε τίποτε.... (γέλια).
Γ: Α δεν ξέρουν, έχουν (ακατάληπτο)... (γέλια)
Μ: Ολοι οι άλλοι παίζανε σε δεύτερο βαθμό από εσένα να πούμε. Και από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.Δηλαδή, εσύ έπαιζες μία, μη σου πω δύο πιο δυνατά. Αφού κάποια στιγμή που βάρεσες αυτό το κάρφωμα στο τελευταίο δίλεπτο, σηκωθήκανε οι Αγγελόπουλοι και χοροπηδάγανε, τους έδειχνε η τηλεόραση.
Γ.: Ηρθαν και οι βλάκες από κάτω, ήρθαν αν μου μιλήσουνε, αλλά εγώ έκανα τον μ..., έφυγα. Κύριε Μάκη μόνο ότι τελείωσε το φάρμακο, να ξέρετε!
Μ: Εντάξει, αγορίνα μου, θα σου φέρω εγώ. Πότε θέλεις εσύ άλλο;
Γ: Ε, τώρα θέλω για τους τελικούς.
Μ: Πότε θέλεις αγόρι μου;
Γ.: Μέσα Μαϊου
Μ: Ε καλά ρε παιδάκι μου, έχεις τρελαθεί; Θα σου έχω ετοιμάσει να πούμε, εντάξει. Θα σου έχω φτιάξει αγόρι μου.
Γ.: Εντάξει κύριε Μάκη, Φεύγετε για Καβάλα ή θα σας δούμε;
Μ: Όχι, το απόγευμα, θα έρθω, να δω το ματς σε σας, δεν πάω στο γήπεδο, να τους δώσω και την τιμή να πάω στο γήπεδο στους μπινέδες αυτούς! Μάλλον μεθαύριο θα φύγω για Καβάλα για 1-2 μέρες για να πάω να τους πληρώσω να πούμε.
Γ.: Εγινε, θα τα πούμε.
Μ: Εγινε αγόρι μου, συγχαρητήρια λεβέντη μου.

Μαρινάκης – Μπέος:

Όπου Α είναι ο Αχιλλέας Μπέος και όπου Β ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

A : Έλα συγχαρητήρια
Β : Έτσι τέτοιο γ.. θέλανε τα μ… στο 92’
Α : Άκου να σου πω όμως
Β: Ήταν μια φορά τυχερός ο Ολυμπιακός
Α: Συγχαρητήρια ρε παιδάκι μου λέμε, τελείωσε τώρα το πανηγύρι. Άκου τι θέλω να σου πω τώρα. Επειδή πήρα κι ένα μήνυμα έτσι; Πρέπει να τους προστατέψεις και μια βδομάδα 10 μέρες.
Β: Έτσι, έτσι
Α: Μ’ακούς ?
Β : Εντάξει
Α: οπωσδήποτε είναι αυτό
Β: τι εννοείς , ποιους απ’ όλους ;
Α: τον Καλόπουλο και τον Τρύφωνα [ενν. τον Δ. Καλόπουλος διαιτητής και τον Σπύρο Τρύφωνα βοηθό διαιτητή].
Β: Εντάξει
Α: μ’ ακούς ; Σου μιλάει ο φίλος σου υπάρχει πρόβλημα , με πήραν τηλέφωνο
Β: εντάξει τελείωσε
Στις 22:46, ο Αχιλλέας Μπέος τηλεφωνεί ξανά στον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον συμβουλεύει να προστατέψει τον Καλόπουλο και τον Τρύφωνα λέγοντας του: «πρέπει οπωσδήποτε να βάλεις το μαχαίρι στον λαιμό του Πιλάβιου την Κυριακή να τον βάλει έστω και ένα τέταρτο …, μην τους περάσει ρε παιδάκι μου είναι σημαντικό για σένα αυτό».
Ακολουθεί απόσπασμα από συνομιλία του Αχιλλέα Μπέου με τον δικηγόρο της ΠΑΕ Ολυμπιακού Βόλου Θανάση Κανελλόπουλο, οι οποίοι αναφέρονται επίσης στο ντέρμπι τoυ Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη…
Α: : Αυτό που έγινε σήμερα έχεις υπόψη σου είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει γίνει μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα. Αλλοίωση αποτελέσματος. Εν πάση περίπτωση εμείς καλώς έγινε, με το φίλο μας έγινε, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να πάρει τα μέτρα του. Τώρα δηλαδή πρέπει να προστατέψει και τους δυο. Να στείλει δυο παιδιά στη Θεσσαλονίκη και δυο παιδιά στην Κέρκυρα για τις επόμενες 10-15 μέρες να ξεχαστεί. Θα τους κοπανήσουνε να ξέρεις άμα δεν το κάνει αυτό.
Θ: Να σου πω, έχουμε σχέση με τον Μπανάνα;
Α: Με ποιόν ;
Θ: Με τον Μπανάνα έχει σχέση αυτό;
Α: Δεν ξέρω δεν νομίζω, μπορεί κιόλας να έχει. Μπορεί και ν’ έχει. Μπορεί και αυτός να έχει αλλά δεν μιλάει κιόλας. Ο Ολυμπιακός έχε υπόψη σου πολύ τραγικός στο δεύτερο ημίχρονο ειδικά, γ… τα.
Θ: Στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ καλύτερος. Στο πρώτο ήταν ο Ολυμπιακός , Στο δεύτερο ο Παναθηναϊκός.
Α: Ναι και πρέπει οπωσδήποτε να πιέσεις τον τέτοιον να μην τιμωρήσουνε τον Καλόπουλο. Τον Πιλάβιο. Την Κυριακή , δηλαδή , πρέπει να παίξει ο Καλόπουλος έστω 4ος.
Θ: Παίζει … Είναι ο Ταμπόζης, ο οποίος τον έχει αναλάβει, ο πρώην φίλος μας και πρόεδρος, αλλά οι οι δημοσιογράφοι λένε ότι και να γίνει δεν μπορεί να κάνει τίποτα , θα του βάλει 6.00-6.30, οπότε περνάει πειθαρχική.
Α: Άμα γίνει αυτό γ… το. Αν γίνει αυτό γ… το, γιατί δεν μπορείς κύριε να παίρνεις κάποιον να σε βοηθήσει και μετά να τον στέλνεις… Δεν θα σε βοηθήσει κανένας μετά ξανά. Κατάλαβες; Η δύναμή δηλαδή είναι ότι …
Θ: εμένα έτσι μου είπε ένας δημοσιογράφος που έβγαινα έξω ο … Ότι και να κάνει ο Ταμπόζης οι πληροφορίες μου λένε ότι δεν μπορεί να … . Γιατί είναι τρία τα αυτά, είναι και το πέναλτι του Τοροσίδη που λένε όλοι…
Α: Μετά ρε παιδί μου είναι και μ… οι άνθρωποι , βάζει γκολ ο Μιραλάς, βγάζει τη φανέλα του, είναι ορόσημο της κίτρινης και δεν του δίνει κίτρινη. Δείχτη ρε μ… γιατί να εκτεθείς εσύ; Μ… έκανε ο παίκτης , μπορεί να σου πει κανείς τίποτα; Είναι ζώα οι άνθρωποι ρε π…, στο πέναλτι ήθελες να βοηθήσεις το έδειξες, εκεί κάνεις μ…. Δηλαδή είναι βαρύ αυτό , αυτός είναι ο ορισμός της κίτρινης. Βγάζεις τη φανέλα σου δείχνει κίτρινη παγκοσμίως, κατάλαβες ;
Θ : Ε, βέβαια…
Α: Και δεν του δείχνει . Άντε πήγαινε γ… τότε, αφού είσαι μ… . Και τον θέλαμε τώρα να μας βοηθήσει και στο Κύπελλο, πάει τώρα…

Η πρώτη αντίδραση

Ο γιος του Μάκη Ψωμιάδη, Σταύρος, ήταν ο πρώτος από τους κατηγορούμενους που αντέδρασε στις κατηγορίες. Με αίτηση – δήλωσή του, την οποία απέστειλε στην κυρία Ράικου μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του, καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστου Μυλωνόπουλου,, ο Σταύρος Ψωμιάδης κάνει λόγο για άγριο διασυρμό του ονόματός του. Αναλυτικά στην αίτησή του, αναφέρει:

«Συνελήφθην χθες από όργανα της ΔΑΑ/ΥΑΟΕ βάσει του από 21.06.2011 εγγράφου Πορίσματος της κυρίας Εισαγγελέως Πρωτοδικών προς Υμάς. Σε συνέχεια της σύλληψής μου, επακολούθησε ορυμαγδός ανακοινώσεων αρχικά σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, σήμερα δε και σε μέγα μέρος των έντυπων ΜΜΕ όπου με πηχυαίους τίτλους και με δημοσίευση της φωτογραφίας μου στις εφημερίδες καθώς και με σκληρές πρωτοφανούς ιταμότητας εκφράσεις σε μέρος των ηλεκτρονικών ΜΜΕ εμφανίζομαι ως μετά βεβαιότητας ένοχος βαρύτατων αξιόποινων πράξεων με τις οποίες ουδεμία σχέση έχω.

Ήδη σε ηλικία 26 ετών υφίσταμαι ένα πρωτοφανή και άγριο διασυρμό της προσωπικότητάς μου ανά το Πανελλήνιο χωρίς να έχω δικαστεί και χωρίς καν να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και χωρίς βεβαίως αυτή η βάναυση βλάβη της προσωπικότητας μου να προβλέπεται ως ποινή για τα εγκλήματα που μου αποδίδονται.
Σας επισημαίνω με ιδιαίτερη έμφαση ότι σε κανένα σημείο του εξ 130 σελίδων Πορίσματος της κ. Εισαγγελέως δεν αναγράφεται ούτε μία πράξη (έστω και υπαινικτικώς) στην οποία εμπλέκομαι, ούτε κάποια ζημία την οποία προκάλεσα, ενώ από την έρευνα που έγινε στην κατοικία μου ουδέν ευρέθη.
Είναι προφανές ότι ο άγριος διασυρμός μου από μερίδα των εντύπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ

- Συνιστά βαρύτατη παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας
- Πλήττει καίρια την αντικειμενική αμεροληψία της απονομής της δικαιοσύνης
- Επιχειρεί να επηρεάσει ευθέως τους δικαστικούς λειτουργούς που θα με κρίνουν
- Παραβιάζει το δικαίωμα ακροάσεως

Αποτελεί μονομερή, βάναυση και λυσσαλέα επίθεση στο πρόσωπο μου την οποία δεν μπορώ να αντιμετωπίσω, αφού ούτε γνώση της δικογραφίας έχω λάβει, ούτε έχω και την θεσμική δυνατότητα να απαντήσω στους εκδοτικούς και τηλεοπτικούς κολοσσούς, οι οποίοι χάριν κερδοσκοπίας εμπορεύονται την εμπλοκή μου σε μία ποινική υπόθεση στην οποία είμαι αμέτοχος.

Παραβιάζει ανεπιτρέπτως τη μυστικότητα της προδικασίας μετατρέποντας το αποφασιστικό αυτό στάδιο της ποινικής δίκης σε αγοραία υπόθεση αυτόκλητων τηλεοπτικών δικαστών και τηλεοπτικών εισαγγελέων, ενώπιον των οποίων ούτε δικαίωμα αμύνης υπάρχει, αλλά ούτε και δυνατότητα αποκατάστασης της προσγενόμενης βλάβης.
Για τους λόγους αυτούς

ΑΙΤΟΥΜΑΙ
Την προστασία σας προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις, ώστε η υπόθεσή μου να κριθεί κατά τρόπο αμερόληπτο, νηφάλιο και αντικειμενικό, επιφυλασσόμενος να ασκήσω πάντα τα δικαιώματά μου για την ως άνω βάναυση προσβολή της προσωπικότητάς μου από τα ΜΜΕ, ενώπιον των αρμοδίων πολιτικών και ποινικών Δικαστηρίων.

Ως εκ περισσού δηλώνω ότι παρέχω εκ προοιμίου τη συναίνεσή μου στη διερεύνηση όλων των περιουσιακών μου στοιχείων εκ μέρους των Δικαστικών Αρχών την οποία και αιτούμαι.

Το χρονικό της «σκούπας»

Το …κουβάρι της υπόθεσης, άρχισε ουσιαστικά να ξετυλίγεται χθες, με τη γιγαντιαία επιχείρηση των ανδρών της Ασφάλειας και του ΣΔΟΕ. Αρχικά πραγματοποιούνται εννέα συλλήψεις: Αχιλλέας Μπέος (πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου), Σταύρος Ψωμιάδης, Γιώργος Τσακογιάνης (παράγοντας της Ηλιούπολης, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν δύο όπλα με σιγαστήρα για τα οποία δεν έφερε άδεια), Δημήτρης Ζαβαντίας (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής ο οποίος έχει παίξει ρόλο και στον ΠΑΟΚ), Νίκος Χάλκος (πρόεδρος της Ηλιούπολης), Νίκος Παντέλης (Προπονητής), Αθανάσιος Ντότσης (μάνατζερ) και οι φερόμενοι ως διοργανωτές στοιχημάτων, Νίκος Καρακούλιας και Ανδρέας Δημόπουλος περνάνε το κατώφλι της ΓΑΔΑ, ενώ λίγες ώρες αργότερα συλλαμβάνεται και ο Νίκος Ζαμάνης.

Πέντε ακόμη κατηγορούμενοι διαφεύγουν της σύλληψης. Οι Μάκης Ψωμιάδης, Ιωάννης Παπαδόπουλος, Βασίλειος Γεωρτσιάκος, Μιχάλης Νικολόπουλος και Ιωάννης Παπακώστας. Μάλιστα, ένας εξ’ αυτών πληροφορήθηκε τα μαντάτα στην Αυστρία όπου βρίσκεται.

Τι είχε προηγηθεί:

Όλα ξεκίνησαν πριν από ενάμιση χρόνο, όταν η UEFA έστειλε στην ΕΠΟ λίστα με συνολικά 40 χειραγωγημένα παιχνίδια ποδοσφαίρου, 4 της Σούπερ Λιγκ, 4 του Κυπέλλου Ελλάδας και 32 του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής, που έλαβαν χώρα από τον Οκτώβρη του 2008 έως τον Μάρτη του 2011. Τρεις μήνες μετά, στα γραφεί της ΕΠΟ φτάνει δεύτερος φάκελος.

Τον Οκτώβριο του 2010, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ελένη Ράικου διατάσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης την οποία αναθέτει στους εισαγγελείς του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος.

Τον Ιανουάριο του 2011, τρεις μήνες μετά, εκδίδονται βουλεύματα άρσης τηλεφωνικού απορρήτου συγκεκριμένων προσώπων. Από εκεί και έπειτα παρακολουθούνται από τον σούπερ κοριό της ΕΥΠ όλες οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των προσώπων αυτών μέχρι και τις 30 Μαΐου 2011.

Στο πλαίσιο της Εισαγγελικής έρευνας κλήθηκαν και εξετάστηκαν δεκάδες μάρτυρες μεταξύ των οποίων τέσσερις αξιωματούχοι της UEFA. Οι αξιωματούχοι, έδωσαν λεπτομέρειες για τη λεγόμενη στοιχηματική απάτη, αλλά και συγκεκριμένα στοιχεία για πρόσωπα που εμπλέκονταν στην υπόθεση. Παράλληλα, οι Εισαγγελικές Αρχές απέστειλαν αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε επτά χώρες ανά τον κόσμο σε μια προσπάθεια να αποκαλύψουν τα στοιχεία ταυτότητας όσων «θησαύρισαν» στοιχηματίζοντας σε «στημένους» αγώνες μέσω ίντερνετ σε εταιρίες του εξωτερικού.

Συνδρομή στη διαλεύκανση της υπόθεσης, προσέφερε και το ΣΔΟΕ, το οποίο ήλεγξε εξονυχιστικά τα περιουσιακά και φορολογικά στοιχεία των υπόπτων στην υπόθεση.

Ήδη, για την υπόθεση των «στημένων» έχουν παραπεμφθεί σε δίκη με απευθείας κλήση (χωρίς δηλαδή να ακολουθηθεί η διαδικασία της έκδοσης βουλεύματος) 8 άτομα που τζόγαραν μέσω ΟΠΑΠ και κέρδισαν χρηματικά ποσά σε τουλάχιστον πέντε «ύποπτους» αγώνες ποδοσφαίρου.

Πρόκειται για την πρώτη παραπομπή σε δίκη στην Ελλάδα για τέτοιο αντικείμενο…

Διαβάστε επίσης:

Έφαγαν 200.000 ευρώ από παίκτη!

Ο... “φαρμακερός” διάλογος Ψωμιάδη-Μπουρούση,

Τα 83 ονόματα της λίστας των «στημένων»!

Το «φάρμακο» του μπασκετμπολίστα!

Καρέ - καρέ η επιχείρηση «σκούπα» στο ποδόσφαιρο

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση των «στημένων»

Έφοδοι για τα «στημένα»

Οι πρώτες συλλήψεις για τα «στημένα»

Για πληρέστερη ενημέρωση από το Onsports.gr, πατήστε εδώ