LIVE BLOG: «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» - Θρίλερ στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ

Newsbomb

Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυστηρό μήνυμα του προέδρου του Ισραήλ κατά του καθεστώτος Χαμενεΐ ενώ η παγκόσμια διπλωματία διαμηνύει ότι μία περαιτέρω κλιμάκωση θα ήταν καταστροφική για τη Μέση Ανατολή

Η επίθεση του Ιράν ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου δηλώνει ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χερτζόγκ, σε συνέντευξη στο Sky News.

Ο ισραηλινός πρόεδρος έστειλε αυστηρό μήνυμα στο καθεστώς Χαμενεΐ λέγοντας ότι η χθεσινή επίθεση είναι ακόμα ένα παράδειγμα που δείχνει πώς το Ιράν λειτουργεί σκορπίζοντας τον όλεθρο, τον τρόμο και την αστάθεια, ενώ διαμηνύει ότι η χώρα του θα απαντήσει, αφότου εξετάσει όλες τις επιλογές και κρίνει τι είναι καλύτερο με γνώμονα την ασφάλεια και την προστασία του λαού, τονίζοντας ότι «Δεν είμαστε πολεμοχαρείς».

Ο διπλωματικός πυρετός συνεχίζεται με αμείωτη ένταση για να προλάβει τυχόν απάντηση του Ισραήλ που θα εντείνει το ήδη οξυμένο κλίμα, με τους ηγέτες του G7 να συνεδριάζουν εκτάκτως, επαναλαμβάνοντας την πλήρη στήριξή τους στο Ισραήλ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης από το Ιράν, ενώ στις 23:00 συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται και η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την Τρίτη 16 Απριλίου, που ανακοίνωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Την ίδια ώρα το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ εξέτασε την απάντηση που θα δώσει στην Τεχεράνη, σε μαραθώνισα συνεδρίαση, καθώς ήταν πολύ έντονες οι εσωτερικές πιέσεις για αυστηρό χτύπημα κατά του Ιράν, με το βάρος της αμερικανικής προειδοποίησης στον Νετανιάχου δια στόματος Μπάιντεν να μην προχωρήσει σε αντίποινα αλλά να αποδεχτεί την αναχαίτιση των ιρανικών όπλων ως μεγάλη νίκη, αφού ο Λευκός Οίκος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ πάντως δήλωσε ότι «Το Ισραήλ έχει μία ευκαιρία να σχηματίσει στρατηγική συμμαχία κατά του Ιράν» μετά την απώθηση της μαζικής επίθεσης με drones και πυραύλους.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις, με το ΚΥΣΕΑ να συνεδριάζει εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό για την στάση που θα κρατήσει η ελληνική πλευρά.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε ανακοίνωση μετά το τέλος του ΚΥΣΕΑ τόνισε πως η Ελλάδα καταδικάζει την επίθεση του Ιράν και καλεί σε αυτοσυγκράτηση, για να αποφευχθεί μία ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

«Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μετά τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ και έγινε ανασκόπηση της κατάστασης ασφαλείας. Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τις απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μάλιστα στο ΚΥΣΕΑ, σύμφωνα με πληροφορίες εκφράστηκε η εκτίμηση ότι το Ισραήλ δεν θα προβεί άμεσα σε αντίποινα.

21:32
Σωτήρης Σκουλούδης

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Αμπντάλα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ο Ιορδανός μονάρχης δήλωσε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση εκ μέρους του Ισραήλ θα διευρύνει την σύρραξη στην περιοχή, μετέδωσαν τα ιορδανικά μέσα ενημέρωσης.

Το τηλεφώνημα έγινε με πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου και ενώ η ιορδανική πολεμική αεροπορία συνέβαλε στην κατάρριψη πολλών από τους πυραύλους και τα drone που εξαπέλυσε το Ιράν.

Σε μία άλλη εξέλιξη το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας αναφέρει ότι κάλεσε τον πρεσβευτή του Ιράν για να προειδοποιήσει την Τεχεράνη ότι πρέπει να σταματήσει να αμφισβητεί τη θέση της Ιορδανίας, αφού βοήθησε το Ισραήλ στην κατάρριψη των εκατοντάδων επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων.

«Οτιδήποτε αποτελεί απειλή για την Ιορδανία και την ασφάλεια των Ιορδανών, το αντιμετωπίζουμε με όλες τις δυνατότητες και τις ικανότητές μας», αναφέρει το υπουργείο στο X, πρώην Twitter.

21:23
Μελίνα Παπαγεωργίου

Χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ

Η μαραθώνια συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής, χωρίς τη λήψη απόφασης για το πώς θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο.

Το συμβούλιο είναι αποφασισμένο να απαντήσει, ωστόσο δεν έχει αποφασίσει ακόμα το χρονοδιάγραμμα και το εύρος της απάντησης. Ο αξιωματούχος τόνισε στο CNN ότι ανατέθηκε στον στρατό να βρει πρόσθετες επιλογές απάντησης.

Παράλληλα, ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ισραηλινός αξιωματούχος είπε στις ΗΠΑ ότι δεν επιδιώκουν να κλιμακώσουν σημαντικά την αναμέτρηση με το Ιράν.

«Θεωρώ ότι το Ισραήλ έκανε σαφές ότι δεν επιδιώκουν την κλιμάκωση με το Ιράν. Δεν είναι αυτό που θέλουν. Θέλουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους», είπε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Νωρίτερα πάντως ο Μπένι Γκαντζ διαμήνυσε ότι «το Ισραήλ θα απαιτήσει το τίμημα από το Ιράν όταν είναι η κατάλληλη στιγμή».

21:13
Σωτήρης Σκουλούδης

Οι ΗΠΑ διαψεύδουν το Ιράν: «Δεν υπήρξε ειδοποίηση πριν από την επίθεση»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επαφή με το Ιράν μέσω της ελβετικής μεσολάβησης τόσο πριν όσο και μετά την μαζική επίθεση της Τεχεράνης, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες για τις επαφές, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν είχαν «σειρά απευθείας επαφών μέσω του ελβετικού διαύλου».

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του ιρανού υπουργού Εξωτερικών ότι η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει τις χώρες της περιοχής 72 ώρες πριν από την εκδήλωση της επίθεσης, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.

«Δεν έδωσαν ειδοποίηση...Ξεκάθαρη πρόθεσή τους ήταν να καταστρέψουν και να προκαλέσουν θύματα».

21:08
Μελίνα Παπαγεωργίου

Επίθεση Ιράν-Πρόεδρος Χερτζόγκ: Η επίθεση του Ιράν ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου

21:00
Σωτήρης Σκουλούδης

Το μήνυμα του πρωθυπουργού για την κρίση στη Μέση Ανατολή

«Καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ» αναφέρει στο μήνυμά του μέσω του X ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το ΚΥΣΕΑ της Κυριακής για τη Μέση Ανατολή (14/4/24).

«Οποιαδήποτε κλιμάκωση αποτελεί απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτησή του για την σοβαρή κρίση στη Μέση Ανατολή.

«Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και καλούμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση» καταλήγει η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία είναι γραμμένη στα αγγλικά.

20:51
Σωτήρης Σκουλούδης

Το Ισραήλ προσδοκά στη δημιουργία «στρατηγικής συμμαχίας κατά του Ιράν»

Το Ισραήλ έχει μία ευκαιρία να σχηματίσει στρατηγική συμμαχία κατά του Ιράν μετά την απώθηση της μαζικής επίθεσης με drones και πυραύλους, δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαν.

Η επίθεση απωθήθηκε από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Γκάλαντ.

«Εχουμε μία ευκαιρία να σχηματίσουμε μία στρατηγική συμμαχία κατά του σοβαρού κινδύνου που συνιστά το Ιράν που απειλεί να οπλίσει με πυρηνικά εκρηκτικά τους πυραύλους αυτούς, γεγονός που αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή απειλή.

Ταυτόχρονα, η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι δεν επιθυμεί ούτε «κλιμάκωση» ούτε «διευρυμένο πόλεμο με το Ιράν».

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η Ουάσινγκτον θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, έγραψε ο αμερικανικός ιστότοπος Axios επικαλούμενος πηγή του στον Λευκό Οίκο ενήμερη για το περιεχόμενο της συνομιλίας του αμερικανού προέδρου και του ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Ο πρόεδρος (Τζο Μπάιντεν) υπήρξε σαφής: δεν θέλουμε κλιμάκωση. Δεν θέλουμε έναν διευρυμένο πόλεμο με το Ιράν. Θεωρώ ότι οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι σημαντικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι στο NBC.

«Καταστήσαμε απολύτως σαφές σε όλες τις πλευρές, και στο Ιράν, τι θα κάνουμε (...) και σε ποιο σημείο λαμβάνουμε σοβαρά κάθε εν δυνάμει απειλή απέναντι στο προσωπικό μας» που σταθμεύει στην Μέση Ανατολή, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες το βράδυ ότι οι αμερικανικές δυνάμεις συνέβαλαν στην κατάρριψη «σχεδόν όλων» των drones και των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν κατά του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι διατύπωσε και πάλι την «ακλόνητη» υποστήριξή του προς το Ισραήλ.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον Νετανιάχου, να τον συμβουλεύουμε», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να βοηθούν τους Ισραηλινούς να αμυνθούν».

«Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να διασφαλίσουμε ότι τα στρατεύματα, οι εγκαταστάσεις και τα πλοία μας στην περιοχή είναι επίσης προστατευμένα», τόνισε στο δίκτυο CBS ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

20:22
Μελίνα Παπαγεωργίου

Επίθεση του Ιράν: Αβεβαιότητα για το μέλλον – Τι λέει Αρχιεπίσκοπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Τρόμος και αγωνία για την επόμενη μέρα επικρατεί στο εσωτερικό του Ισραήλ, μετά το χθεσινοβραδινό (13/04) «σφυροκόπημα» από το Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Λύδδης Δημήτριος του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων τόνισε πως «οι σειρήνες χτύπησαν λίγο μετά αφότου άρχισαν (σ.σ. τα drones) να εμφανίζονται στο βάθος του ορίζοντα και έως τις 02:10 τα ξημερώματα. Ύστερα, ησύχασαν τα πάντα. Τι έκταση και τι κλίμακα θα λάβει όλη αυτή η επιδείνωση… Αυτό είναι το χειρότερο, που σου προκαλεί μία αβεβαιότητα».

20:04
Σωτήρης Σκουλούδης

Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο πολεμικό συμβούλιο στο Ισραήλ - Εν αναμονή ανακοινώσεων

20:03
Μελίνα Παπαγεωργίου

Διαβουλεύσεις Μπλίνκεν- Φιντάν: Η Τουρκία αναζητά ενεργό ρόλο στην κρίση της Μέσης Ανατολής

20:00
Σωτήρης Σκουλούδης

Ρωσία: «Ήταν όλα συμφωνημένα από πριν» για την επίθεση του Ιράν

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved